İnsan Sperminin Nasıl Hareket Ettiği Keşfedildi (3 Boyutlu Video)

369
124
43
38
23
Bilim insanları, 3D mikroskop ve yüksek hızlı kameralar kullanarak spermin aslında nasıl hareket ettiğini buldu. Yeni bulgulara göre sperm, çok daha düzensiz bir şekilde hareket ediyor.

Milyonlarca spermin arasından birinci gelmesinden dolayı her insanın hayata şampiyon olarak geldiği söylenir. Peki, bu spermler nasıl hareket eder? Sperme mikroskop altında bakıldığında, bir yılanbalığının kuyruğunu suda sallamasına benzer bir şekilde yüzdüğü görülür.

Ancak yapılan yeni bir çalışmaya göre olay bu kadar basit değil. Sciencemag'de yer alan bir habere göre sperm, çok daha düzensiz bir biçimde yüzüyor. Araştırmacılar, 3D mikroskop ve yüksek hızlı kamerayla insan spermi örneklerini taradılar. Kamera, saniyede 20 ila 30 yüzme vuruşunu takip edebiliyor.

Spermler nasıl hareket ediyor?

sperm hareketi

İki boyutlu olarak bakıldığında sperm, simetrik hareketlerle kuyruğunu sağa sola sallıyor. Aslında üreme hücreleri, çok daha düzensiz bir şekilde hareket ediyor. Araştırma ekibinin yaptığı açıklamaya göre aslında kuyruklarını sadece bir yöne doğru sallıyorlar ki bunu yukarıdaki GIF'ten de rahatlıkla görebiliyoruz.

Araştırma ekibi, bu hareketin spermin dairler çizerek yüzmesine sebep olduğunu ancak kendilerini ileri götürecek uygun bir yol çözümü bulduklarını söyledi. Devinim adı verilen bu süreçte spermin baş kısmı bir yönde dönerken kuyruğu tersi yönde dönüyor. Yani Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönerken bir yandan da Güneş'in yörüngesinde dönmesi gibi bir harekette bulunuyor. İleri yönlü yörüngede dengelenen bu burgu şeklindeki hareket, asimetriden simetri illüzyonunu doğuroyor.

Araştırma ekibi tarafından belirtilenlere göre sperm hareketindeki ufak değişiklikler doğurganlığı etkileyebiliyor. Yeni araştırmayla elde edilen bu bulguların yeni doğurganlık tedavilerini kolaylaştırabileceği ifade ediliyor. Hatta spermlerin hareketliliğini hedef alan erkek doğum kontrol hapı için kullanılabileceği söyleniyor.

Kaynak : https://www.sciencemag.org/news/2020/07/watch-3d-video-reveal-how-sperm-really-swim
369
124
43
38
23
Emoji İle Tepki Ver
369
124
43
38
23