9
6
2
2
1

Bildiğiniz gibi yeryüzündeki internet ağının çok büyük bir kısmı yer altı ve okyanus tabanında bulunan, kıtalar arası kablolu bağlantılardan oluşuyor. Yani evde kablosuz internet kullansak da aslında global ağın büyük bir kısmı kablolardan ibaret diyebiliriz. İşte Elon Musk da bu sorunu çözmek için Starlink adında bir girişim başlattı. 

Starlink nedir? 

Starlink uyduları

Starlik, en kaba tabirle doğrudan uydudan internet hizmeti veren sistemin ve bu hizmeti veren şirketin adıdır. Yeryüzüne ortalama 550 km mesafeye konumlandırılan mini uydularla Dünya’nın çevresini sarıp, yüksek hızda ve düşük gecikmede internet hizmeti sağlamayı amaçlar. Diğer uydudan internet hizmetlerinden en büyük farkı, söz konusu uydu ağının birbirine entegre olarak çalışmasıdır. 

Yörüngede kaç adet Starlink uydusu var? 

Starlink

Şubat 2021 itibarı ile Dünya yörüngesinde 1000’in üzerinde Starlink uydusu bulunuyor. Elon Musk’ın hedefi ise bu uydu sayısını önümüzdeki yıllarda 42 bin adede çıkarmak. Bu sayede Dünya’nın çevresi bir küre sarılacak ve hemen her bölgesine yüksek hızlı internet bağlantısı sunulabilecek. 

Starlink kaç para, aylık abonelik ücreti ne kadar? 

Starlink modemi ve anteni için 499 dolar ve ardından internet hizmeti için de ayda 99 dolar ödeme yapılması gerekiyor. Şu an için hizmet Türkiye’de olmadığı için TL bazında fiyatı netleşmiş değil. 

Starlink internet hızı ne kadar? 

Starlink hız

Beta testleri sırasında Starlink internet bağlantı hızlarının 150 - 210 mbps’ye kadar çıktığı kaydedildi. Bölgeye göre değişmekle birlikte bu hızın 90 mbps’ye kadar gerilediğini söylemek mümkün. Ayrıca bağlantı uydu sinyalleri ile yapıldığı için hızın hava muhalefetinden de etkilendiğini söyleyebiliriz. 

Starlink başvurusu nasıl yapılır? 

Starlink kayıt

https://www.starlink.com/​ adresi üzerinden e-posta ve servis almak istediğiniz adresi girmeniz yeterli. Eğer bu bölgede hizmet sunulmuyorsa Starlink, kapsama alanına dahil olduğunuzda size e-posta yoluyla bilgi verecek.

Starlink ne zaman Türkiye’ye gelecek?

Şu an için Starlink tarafından paylaşılan resmi bir tarih bulunmuyor. Ancak firmanın yakın zamanda beta testlerini sonlandırıp nihai hizmete başlaması nedeniyle netleşmesini bekliyoruz. 

9
6
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
9
6
2
2
1