Viyana Üniversitesi'nden Sebastian Stumpf'ın liderlik ettiği uluslararası bir ekip tarafından yürütülen bir araştırma sonucunda, daha önce hiç rastlamadığımız yeni bir köpek balığı türünün var olduğu ortaya çıktı. İngitere'de bulunan Kimmeridge Kil Oluşumu bölgesinde yaklaşık 20 yıl önce bulunan fosillerin incelendiği çalışma, yeni bir hybodontiform köpek balığı türüyle tanışmamızı sağladı. Türe Durnonovariaodus maiseyi ismi verildi.
Yaklaşık olarak 150 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen bu köpek balığı türü üzerindeki araştırmalar, soyu tükenmiş köpek balıklarının tür bakımından en zengin gruplarından biri olan Hybodontiform köpek balıklarına yönelik bildiklerimizin artmasını da sağlayacak.
Fosil bulgusu nadir, sonuçlar köpek balıklarının evrimini anlamamız için önemli:
Araştırma ekibinde yer alan bilim insanlarına göre elde edilen fosil oldukça nadir. Her ne kadar köpek balığı dişleri sık bulunan fosil türleri arasında yer alsa da, geçmişte hiç karşılaşmadığımız türlere ait olan fosiller ayrıca önem taşıyor. Burada köpek balıklarına yönelik çalışmaları zorlaştıran etmense kıkırdaksı yapıdaki iskeletlerinin çoğu zaman fosilleşemeden yok olması. Bu sebeple köpek balığı dişleri, araştırmacılar için büyük önem taşıyor.
Bu çalışmada ise dişler aynı zamanda türün belirlenmesi noktasında da etkili. Araştırmanın sonuçlarına göre benzer diş yapılarına sahip olanlar da dahil olmak üzere, Durnonovariaodus maiseyi diğer tüm türlerden farklılık gösteriyor. Araştırmanın lideri olan Stumpf, bulgunun önemine vurgu yaptığı açıklamasında "Durnonovariaodus maiseyi, geçmişteki köpek balıklarının çeşitliliğini daha iyi anlamak ve 150 yıldan fazladır devam eden araştırmalardan sonra bile ilişkileri hala tam olarak anlaşılamayan hybodontiform köpek balıklarının evriminin yeni yorumları için önemli bir bilgi kaynağını temsil ediyor" şeklinde konuştu.