'The Office', 'Modern Family', 'Bahar' Gibi Dizilerde Rastladığımız '4. Duvarı Yıkma' Olayı Ne Anlama Geliyor?

2
2
0
0
0
Oyuncuların bazen kameraya bakış atması, dördüncü duvarı yıkma örneklerinden. Peki bu kavram tam olarak ne anlama geliyor?

The Office, Modern Family, Fleabag gibi efsanevi dizilerde dördüncü duvar dediğimiz kavramın yıkıldığına sık sık denk geliyoruz. Sadece yapılan şeyin bu olduğunu anlamıyoruz.

Hatta Türkiye’nin en sevilen dizileri arasında yerini alan “Bahar” dizisinde de bir örneğini görmüştük. Gelin, bu kavramın ne demek olduğunu daha iyi anlayalım.

Dördüncü duvar ne demek?

19. yüzyıl tiyatrosunda öne çıkan “gerçeklik” akımıyla başlayan “duvar” kavramı; mizah ve drama yardımcı olan bir araç olarak ortaya çıkmıştı. 

“İzleyiciyi sahneden ayıran görünmez bir ekran” olarak tanımlayabileceğimiz dördüncü duvarı yıkmak ise bir filmde, oyunda veya televizyon programında; hikâyede yer alan bir karakterin seyirciye/okuyucuya direkt olarak hitap etmesi veya karakterlerin/olayların kurgudan ibaret olduğu gerçeğini hatırlatması anlamına geliyor.

Kafanızda oturması için örnek verecek olursak:

office

Fleabag, Modern Family, The Office dizilerinden en az birini muhtemelen izlemişsinizdir. İşte buradaki karakterlerin kameraya attığı bakışlar, senaryoda izleyiciyle konuşması; birer dördüncü duvarı yıkma örneği.

“Bahar” adlı dizide, senaryo dallanıp budaklandığında iki karakterin arasında “Dizi senaryosu gibi oldu bu durum.” diyaloğu geçmişti. Mesela bu da bir, dördüncü duvarı yıkma örneğiydi.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

2
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
2
0
0
0