429 Milyon Yaşındaki Trilobitin Gözü Korunmuş Hâlde Bulundu

33
12
1
1
0
Köln Üniversitesi'nden bilim insanları, özellikle bir gözü iyi şekilde korunmuş olan 429 milyon yıllık bir trilobit fosilini incelediler. Yapılan incelemeler sonucu bu ilkel yaratıkların gözlerinin, günümüzde hâlâ yaşayan eklembacaklılar ile oldukça benzer bir yapıda olduğu anlaşıldı.

Dünya üzerindeki sularda 550 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen sert kabuklu vücut yapısına sahip olan trilobitler, evrim sürecinin en kompleks canlılarından biri olarak kabul ediliyor. Birçok farklı kayaçta çeşitli fosilleri bulunan bu canlıların evrimini incelemek, evrim sürecinin nasıl işlediğine dair oldukça ciddi cevaplar sunabiliyor.

Şimdiyse Köln Üniversitesi'nden Brigitte Schoenemann ve Edinburgh Üniversitesi'nden Euan Clarkson, özellikle gözleri mükemmel şekilde korunmuş bir trilobit örneğini incelediler. Yapılan incelemeler sonucu yaratığın yusufçuklarınkine benzer gözlerinin nasıl geliştiği ve bunun evrim hakkında ne söylediğine dair işe yarar bilgiler edinildi.

Trilobitin gözlerini oluşturan iç yapılar ilk kez tanımlandı:

trilobit

Söz konusu fosil, Çekya'daki 429 milyon yıllık tortul kayalardan geliyor. Mikroskopi kullanılarak yapılan incelemelerde yaklaşık bir santimetre uzunluğunda olan ’Aulacopleura koninckii' adlı trilobitin gözlerini oluşturan iç yapılar ilk kez tanımlandı. Bu lenslerdeki ışığa duyarlı reseptör hücrelerinin bileşimi ve düzeni, bilim insanlarına trilobit görüşüne dair bir bakış açısı kazandırdı ve ayrıca bileşik gözlerin erken evrimine işaret etti.

Trilobitin minik gözlerini incelemek pek de kolay olmadı. Scientific Reports dergisinde geçtiğimiz günlerde çevrimiçi olarak yayınlanan yeni çalışmada, Aulacopleura koninckii'nin "oldukça düz" ve yaklaşık 1 milimetre yüksekliğinde gözleri olduğu bildirildi. Bu türde, oval şekilli iki çıkıntılı göz başın arkasında bulunur ve özellikle hasara karşı savunmasızdır; araştırmacılar onu bulduğunda da yalnızca sol göz hâlâ sağlamdı.

İncelemeler sonucu, modern eklembacaklıların gözlerinde hâlâ mevcut olan yapılara rastlandı:

Bileşik gözlerde, 'ommatidium' adı verilen bireysel lensler, görsel girdileri işler ve beyne sinyaller göndererek bir görüntü mozaiği oluşturmak için birlikte çalışır. Bunu, en basit örnekle sineklerde görebiliriz. Şimdiyse araştırmacılar, trilobitin gözünde modern eklembacaklıların gözlerinde hâlâ mevcut olan yapıları tespit ettiler.

Büyük ommatidia içeren bileşik gözler, hayvanların düşük ışık koşullarında gezinebilmesine yardımcı olur ancak A. koninckii'ninkiler o kadar da büyük değildi. Bu sebeple bilim insanları, bu trilobitin gündüz aktif olduğu ve daha çok sığ sularda yaşadığını tahmin ediyorlar.

Bilim insanlarının bulguları, günümüzde yaşayan çoğu böcek ve kabuklu hayvanın görme kabiliyetinin, trilobitlerden beri değişmemiş, son derece eski ve etkili bir sistem olduğunu da göstermiş oldu. Çalışmanın detayları Scientific Reports'ta yayınlandı.

Kaynak : https://arstechnica.com/science/2020/08/429-million-year-old-trilobite-already-had-modern-like-compound-eyes/
33
12
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
33
12
1
1
0
Yorumlar(4)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
4 yıl önce
evrim bir aldatmacadır darvinin bahsettiği şekilde evrim hiç bir zaman olmamıştır şu anda bilinen 1 hayvan son 2000 yıllık bilinen tarihte zerre kadar evrimleşmemiştir
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
4 yıl önce
Biraz okumanız varsa "429 MİLYON YILLIK" ve "günümüzde yaşayan çoğu böcek ve kabuklu hayvanın görme kabiliyetinin, trilobitlerden beri değişmemiş, son derece eski ve etkili bir sistem olduğunu da göstermiş oldu" şeklinde yazılanları görmüşsünüzdür ve azıcık matematiğiniz varsa 429 milyon ile 6-7 bin arasındaki farkı idrak edebilirsiniz.
-1
4 yıl önce
Doğru, düyna da 6-7 bin yıllık zaten. Sen ben komple çamuruk :)
4 yıl önce
O kadar eski ne kadar iyi görüyormuş. Burda koyun kadar kör insanlar var ülkede
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
çok haklısın 20 senede ülkenin geldiği nokta ortadayken hala eski batının kölesi ilkel yaşam şartlarını özleyenler var ilkellik onların yaşam tarzı.
-2
4 yıl önce
Trilobitin son derece gelişmiş kompleks gözleri, çoklu mercek sistemine sahiptir. Bu sistem günümüzdeki örümcek, arı, sinek gibi pek çok canlıda bulunan örneklerinden farksızdır. "Trilobitlerin gözü, ancak günümüzün iyi eğitim görmüş ve son derece yetenekli bir optik mühendisi tarafından geliştirilebilecek bir yapıya sahiptir.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
işte bu gördüğünüz canlı yüzünden vergi ödüyoruz
Yanıtla
-4
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 yıl önce
neden? tam olarak anlayamadım
-3