Su olmadan yaşayamıyoruz. Uzayda yaşam ararken de varlığını ilk kontrol ettiğimiz madde su ve her gün belli bir miktar su içmemiz gerekiyor. Buradaki sorun, bu belli miktarın özünde o kadar da belli olmaması. 1 litre diyen, 1,5 litre diyen, iki saatte bir yarım litre diyen, günde dört litre diyen (yok, direkt damacanayı dikelim) pek çok kişi var. Genel olarak ise günde sekiz bardak (2 litre) su içilmesi, herkesin ağzına sakız olmuş durumda.
Uzmanlar ise bu fikre katılmıyor.
Nefrolog Karen Dwyer, içilmesi gereken su miktarı konusunda çok basit bir tavsiye veriyor: Susadıkça için. Ayrıca idrarın rengi de su ihtiyacını belirlemek için önemli bir gösterge. Ne kadar koyu sarı bir idrarınız varsa o kadar suya ihtiyacınız var demektir. Öte yandan aşırı su alımı ise tehlikelidir. Özellikle kalp hastalığı olan kişiler aşırı su tüketiminden zarar görebilir. Nefrolojinin böbrek ve böbrek hastalıkları ile ilgilenen tıp alanı olduğu düşünülünce doktor Dwyer muhtemelen haklı.
Bir başka doktor olan mide uzmanı Vincent Ho da standart bir su içme miktarı belirtilmesine karşı çıkanlardan. 1945 yılından kalma bir makale üzerinden bu fikrin ortaya çıktığını belirten Ho, o makalede bile bu suyun büyük kısmının gıdalardan alındığının belirtildiğini söylüyor. Kaldı ki, doktor Ho’ya göre herkese uyan tek bir ölçü yok.
Michael Tam bir spor uzmanı ve günde iki litreye yakın suyu, hiçbir şey yapmadan oruç tutacak bir insanın ihtiyacı olarak gösteriyor. O’na göre bir canlının su tüketimi günlük olarak değişiyor ve aktivite arttıkça sıvı ihtiyacı da artıyor. Bu su ihtiyacını gidermek için ille de lıkır lıkır su içmeye gerek yok, gıdalardan da sıvı alınabiliyor.
Spor bilimci Jon Bartlett de bir kişinin günlük su tüketiminin oldukça kişisel olduğunu ve kişiden kişiye göre değiştiğini söyleyenlerden. Su tüketimini tetikleyen içsel ve dışsal çok fazla faktör olduğunu belirten bilim insanı, susadıkça su içmek gerektiğini söyleyenlerden.
Antrenman bilimiyle uğraşan Toby Mündel de vücudun ihtiyacı olan su takviyesinin, aktiviteler ve günlük alınan gıdalara göre belirlendiğini söyleyen uzmanlardan. Hastalık gibi olaylar etki etmediği sürece susadıkça su içen insanların sorun yaşamayacağını belirten uzman, idrar renginin açık olması gerektiğini belirtiyor.
Yani uzmanlar genel olarak suyun susadıkça içilmesi gerektiğini, fazla su içmeye gerek olmadığını ve dayatılan iki litre fikrinin beslenmeyi hesaba katmadığını söylüyor.