"Bu Yaşıma Kadar Neden Öğrenmemişim" Diyeceksiniz: "A" Harfinin Ortaya Çıkışının Öküzlerle Olan İlgisi

18
3
1
1
1
“A” harfinin; dilde, sembollerde, matematikte, mitolojide, tarihte ve müzikte bile ayrı bir anlama sahip olmasıyla hem dilsel hem de dil dışı göstergelerde oldukça önemli bir yeri var. Peki bizim için bu kadar önemli bir hâle gelen “A”nın nasıl ortaya çıktığını hiç düşünmüş müydünüz?

Latin alfabesinin ilk harfi olan “A”, dünya dillerinin hepsinde en sık kullanılan harftir. Dikkat ederseniz, dilimizde bizim için önemli sayılabilecek “anne, alo, aile, aşk, abla, acıkmak, an, anlam” gibi, saymakla bitmeyecek pek çok kelimenin baş harfi “A”.

Dilimizin içine bu kadar yerleşmiş bir harf, acaba ilk olarak nasıl ortaya çıktı ve neredeyse kullandığımız her sözcüğün içinde yer alan bir sembol hâline geldi?

Biz farkında olmasak da “A” harfi birçok yerde karşımıza çıkıyor. 

alfa beta hristiyanlık

Tarih boyunca birçok devletin armasında “A” harfi yer aldı. Dinler için de ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu Hristiyanlık'ta bu harfin, Tanrı’nın “Alfa ve Omega” yani “her şeyin başı ve sonu” olmasına gönderme yapmasından anlayabiliriz.

Mitolojiye baktığımızda ise, en önemli tanrılardan biri olan Apollon'un isminin baş harfi “A”dır. Türkiye'de en sık kullanılan "Ali, Ahmet, Ayşe" gibi isimler hep "A" ile başlar. 

Müzik, matematik ve eğitime kadar uzanan bir önemi var.

matematik a harfi

Yalnızca sözcüklerde değil, matematikte bile yüzey hesaplamaları “A” ile ifade edilir. Müzik notalarında dâhi önemli bir yeri vardır. Piyano veya gitar gibi enstrümanlarda “A” harfine karşılık gelen nota, 440 Hz frekansta ses verir ve diğer notaların tınısı bu frekansa göre ayarlanır.

Adaletin sembolü, "A" harfi şeklinde tasvir edilirken, "A+" notu başarıyı ifade eder. Kısacası, A harfi hem kişisel hem de toplumsal hayatta önemli bir rol oynar.

Hayatımızda bu kadar önemli bir yere sahip olan “A”, nasıl oldu da ortaya çıktı?

hiyeroglif yazısı

Bildiğimiz üzere, M.Ö. 2000’li yıllara tekabül eden zamanlarda, her sözcük için bir şekil barındıran Mısır hiyeroglif yazısı kullanılıyordu. Karmaşık ve zor şekillerden oluşan bu yazı, pek de kullanışlı değildi. Öğrenmesi çok zordu ve yalnızca yazı sistemini öğrenenler iletişim kurabiliyordu.

M.Ö. 1750’li yıllara geldiğimizde, bu karışık yazı sistemi yerine, her harfin bir şekle denk geldiği, "proto-sinaitik" alfabenin temelleri atıldı.

“A” harfinin kökeni, öküzlerden geliyor!

a harfi nasıl bulundu

Paranın henüz icat edilmediği dönemlerde, insanlık için en değerli varlıklar; öküzler, inekler ve boğalardı. İnsanlar onların etinden, sütünden ve yük taşımaları için kas gücünden faydalanıyordu.

Bu yüzden alfabenin ilk harfini, hayatlarında onlar için çok önemli bir yere sahip olan öküzlerle bağdaştırdılar. "A" harfini ters çevirdiğinizde öküz başını göreceksiniz! Hatta alfabenin ilk harfi, "boynuz" anlamında gelen "aleph"ti. 

Yeni geliştirilen alfabe ile resimler, sembollere dönüştürüldü.

prosinaitik alfabe

M.Ö. 1000 yılında ise, Fenikeliler "proto-sinaitik" alfabeyi sadeleştirdiler. Her harfin bir resme denk geldiği alfabedeki resimleri, daha kolay yazılabilecek sembollere çevirdiler.

M.Ö. 750 yıllarında, bu sefer Yunanların alfabeye bir müdahalesi oldu. Ünlü sesleri eklemelerinin yanı sıra, Fenike alfabesindeki “A” sembolünün yönünü değiştirdiler. 

"Alfabe" kelimesi, "alfa" ve "beta"nın birleşiminden türedi.

alfa beta alfabe

M.S. 1. yüzyıla geldiğimizde ise, Latin alfabesinin geçirdiği değişimler günümüzdeki şekline ulaştı ve böyle kullanılmaya devam etti. Üstelik; "alfabe" dediğimiz sözcük bile "alfa-beta"dan, yani "a" ve ona ek olarak "b" harfinden türetildi.

Kaynaklar: Dictionary, Britannica, Language Travels

18
3
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
18
3
1
1
1
Yorumlar(6)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Yazıdan önce Asya'da damga'lar vardı. Her boy'un, kabile'nin, aşiret'in artık ne isim verirseniz, kendini temsil eden bir damga sı vardı. Damga ya neden ihtiyaç duyuldu çünkü ticaret başlamıştı.

Ticarette alış verişlerde karışıklık yaşanmasoın diye her boy kendi damga sını ürüne basardı. Damga yı görünce nereden geldiğini, kimin olduğunu bilirdiniz.

Damgalar boy'ların özelliğine göre seçilirdi. Keçi besleyen köy yada ne diyelim aşiret diyelim boy kelimesi başka anlamada geliyor. Keçi besleyen aşiret'in damgası keçi resmi olurdu öküz besleyen aşiretinki öküz.

Ticaret arttıkça, katılan aşiret sayısı arttıkça daha çok damga ortaya çıktı. Farklı farklı damgalar, nüfus artışı sonucu ticaret ertıp karmaşıklaştıkça yine ihtiyaç üzerine değişerek yukarıda anlatıldığı gibi harflere dönüştü.

Olayın mısır ve yunanlılarla alakası yoktur. Özellikle yunanlılar Avrupa nın, eski medeniyetin beşiği doğuya yakınlığı sebebi ile sadece medeniyeti Avrupa'ya taşıyan giriş kapısıdır. yunanlılar aracıdır. Irkçı avrupa yunan kapısına kadar tanır, yunana geliş kısmını tanımaz. Buda onların ilkelliği.

Piramitler dikine mezardır. En eski halleri Höyük lerdir. Höyükler topraktan dikine mezarlardır ve kaynağı Kuzey Asya dır. Damgaların kaynağı, mumya ve höyüklerin kaynağı Kuzey Asya'dır. Kuzey asya dan Sibirya ve Alaska yolu ile amerika kıtasına da geçmiştir. Mumyalama, dikine mezarlar amerika kıtası tarihindede vardır. Yerli amerikalıların kuzey asya dan geldiği biliniyor, genetikleride aynı.

Filan falan işte.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 ay önce
Boş yapmış. Runik alfabe ile Fenike alfabesinin kökeni farklıdır. Fenike alfabesi Asya'ya çok sonra gelmiştir. Bilmiyorsanız Yunan(İlkel olmayan), Latin, Süryani, İbrani ve Arap alfabesi Fenike kökenlidir.
1 yıl önce
Bu Yaşıma Kadar Neden Öğrenmemişim
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Karanlık geleceğime ışık tuttunuz.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
A harfi diyince direk PLL aklıma geliyor
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
tahacmn
1 yıl önce
Bi harfin meydana geliş sürecinin bu kadar tematik bi geçmişe sahip olması gerçekten aaa dedirtti
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Gerçekten de bu yaşıma kadar neden öğrenmemişim dedirttiren bir yazı olmuş teşekkürler
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .