Son yıllarda uzay araştırmalarında da ABD’ye yetişmeye çalışan Avrupa Birliği (AB), 2020 yılının sonuna kadar 8 farklı ülkede süper bilgisayar merkezleri kurmak için çalışmalara başladı. Bulgaristan, Çekya, Finlandiya, İtalya, Portekiz, Slovenya, İspanya ve Lüksemburg’a kurulacak 8 süper bilgisayar merkezinin AB’ye toplam maliyeti 840 milyon Euro olacak.
İlaç, tasarım, biyomühendislik, hava durumu tahminleri, iklim değişikliği gibi alanlarda araştırma yapması için kurulacak süper bilgisayarların ABD ve Çin’de devam eden “en güçlü olma” çabasına hiç girmeyeceği düşünülüyor. Daha akılcı bir sistemle pek çok bölgeye güçlü bilgisayarlar kurmayı hedefleyen AB, bu sayede süper bilgisayar ihtiyacını dış ülkelerden karşılama ihtiyacını da sonlandırmış olacak.
Önümüzdeki seneye kadar hazırlanması hedeflenen süper bilgisayarların donanım olarak neler sunacağı şu an için bilinmezken, uzay teknolojisi başta olmak üzere pek çok deneysel araştırmalarda kullanılacağı tahmin ediliyor.
En Güçlüsü Hangisi?
Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı şu anda ABD’nin elinde. Summit ismindeki bilgisayar, Çin’in en güçlü bilgisayarı Sunway TaihuLight’tan iki kat daha hızlı. Saniyede 200 trilyon hesap yapabilen Summit, 200 petaflop’luk gücüyle bir süre daha lider olarak kalacakmış gibi görünüyor.