Kendi kripto parasını çıkarmak isteyen Telegram’ın planları, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından suya düşürüldü. Komisyon, Telegram’ın kripto para birimi Gram’ın satışını ülke çapında engelleyen bir dava açtı ve şirket aleyhine geçici bir sınırlama emri çıkarttı.
Komisyondaki yetkililere göre Telegram, Dünya çapından 171 müşteriye toplamda 2,9 milyar Gram sattı. Şirket, bu satışlardan 1,7 milyar dolar kazandı. Satın alınan Gram’ların 1 milyarı ABD’li müşteriler tarafından alındı.
Komisyonun açıklamasına göre Telegram, Gram’ları menkul kıymet olarak gördüğünden şirket 1933 Menkul Kıymetler Yasası’nı ihlal etmekle suçlanıyor. Bu sınırlamanın Gram’ın çıkışını nasıl etkileyeceği ise bilinmiyor. Eski SEC avukatı Zachary Fallon’ın Bloomberg’e verdiği röportaja göre bu, şirketin diğer ülkelerde kripto para satabilmesini zor hale getirebilir.
Getirilen kısıtlama paranın ABD dışına çıkmasını engellemese bile yine de şirket için büyük sorunlar yaratabilir. Ağustos ayında New York Times tarafından yapılan bir haber, Telegram’a yatırım yapan yatırımcılara şirket tarafından 31 Ekim’e kadar Gram teslimi yapacağının ya da parayı iade edeceğinin sözü verildi. Getirilen sınırlamayla ilgili konuşan SEC yetkilisi Stephanie Avakian’ın sözleri şu şekilde oldu:
‘Bugün aldığımız acil müdahele kararı, yasadışı olarak satıldığını düşündüğümüz parayla Telegram’ın ABD pazarına girişini engellemek için verildi. Ayrıca sanıkların yatırımcılara Gram ve Telegram’ın iş operasyonları, finansal durumu, risk faktörleri ve menkul kıymet yasalarının gerektirdiği yönteme ilişkin bilgi sağlamadığını düşünüyoruz.’
SEC tarafından yapılan açıklamada ayrıca ilginç bir cümle kullanıldı. SEC, şirketlerin federal menkul kıymetler yasasını yalnızca ürünlerini kripto para birimi veya dijital token olarak sınıflandırarak atlatamayacaklarını belirtti.