Açık Havada Zaman Geçirmenin Beyin Üzerinde Olumlu Etkileri Olduğu Keşfedildi

24
3
1
1
1
Yeni gerçekleştirilen bir araştırmada, açık havada zaman geçirmenin beyin üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edildi. Bu etkiler beynin özellikle psikolojik rahatsızlıklarla ilişkilendirilen kısımlarında gözlemlendi.

Açık havada zaman geçirmenin insana iyi gelen bir yanı olduğunu hepimiz biliriz. Sıkıldığımızda 'Ben bi' dışarı çıkıp hava alayım' dememiz de aslında bundandır. Yeni gerçekleştirilen bir araştırma ise bu duruma bilimsel bir kanıt sunuyor ve açık havada olmanın insan beyni üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu gözler önüne seriyor.

Max Planck Institute for Human Development ve Medical Center Hamburg-Eppendorf'dan bilim insanlarının gerçekleştirdiği araştırmada altı sağlıklı orta yaşlı kişi altı ay boyunca incelendi. Katılımcıların beyinlerinden 280'den fazla MRI görüntüsü alındı ve incelemeler gerçekleştirildi.

Aynı zamanda kişilerin her birine, dışarıda geçirilen zamanla beyin arasındaki ilişkiyi değiştirip değiştirmediğini görmek için sıvı alımı, kafeinli içecek tüketimi, dışarıda geçirilen süre ve fiziksel aktivite hakkında sorular soruldu. Mevsimsel farklılıkları dahil edebilmek için çalışma dönemindeki güneşlenme süreleri de dikkate alındı.

Kısa süre açık havada olmak bile beyni olumlu etkiliyor:

açık havada yürüyüş

Çalışmanın sonuçları, açık havada olmanın insanların hem beyin hem beden sağlığını olumlu etkilediğini, ruh halleri üzerinde de olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Bu araştırma gerçekleştirilene kadar, açık havada ya da herhangi farklı bir ortamda olmanın yalnızca uzun süreli olması koşulunda insan beynine ve bedenine etkileri olduğu düşünülüyordu. Ancak araştırma sonuçları, kısa süre bile olsa açık havada olmanın beyni olumlu etkilediğini gösteriyor.

Beyin taramalarından elde edilen sonuçlara göre katılımcıların açık havada geçirdikleri zaman, sağ dorsolateral-prefrontal kortekste bulunan gri madde ve serebral kortekste frontal lobun yan kısmı ile pozitif ilişki göstermekte. Korteksin bu kısmı, bilişsel kontrol olarak adlandırılan şeyin yanı sıra eylemlerin planlanması ve düzenlenmesi ile ilgili. Buna ek olarak birçok psikiyatrik bozukluğun, beynin prefrontal bölgesindeki gri maddedeki azalma ile ilişkili olduğu biliniyor.

Tüm sonuçlar, açık havada kısa yürüyüşler yapmanın beden sağlığına yönelik şimdiye kadar bildiğimiz olumlu etkilerinin yanında beyin sağlığı üzerindeki pozitif etkilerini de ortaya koymuş oluyor. Çalışmadan elde edilen sonuçların psikiyatrik bozuklukların tedavisi için önemli veriler sunduğu ifade ediliyor.

The World Journal of Biological Psychiatry'de yayınlanan araştırmanın yazarlarından biri olan Simone Kühn, ''Sonuçlarımız, dışarıda vakit geçirdiğimizde beyin yapımızın ve ruh halimizin geliştiğini gösteriyor. Bu büyük olasılıkla konsantrasyonu, işleyen hafızayı ve bir bütün olarak insan ruhunu da etkiler. Devam eden bir çalışmada bunu araştırıyoruz. Deneklerden ayrıca bilişsel olarak zorlayıcı görevleri çözmeleri ve diğer çevresel göstergelerin yanı sıra gün boyunca maruz kaldıkları ışık miktarını ölçen çok sayıda sensör takmaları isteniyor" sözleriyle araştırmayı genişlettiklerini ifade etti.

Kaynak : https://www.news-medical.net/news/20210716/Spending-time-outdoors-has-a-positive-effect-on-the-brain-study-shows.aspx
24
3
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
24
3
1
1
1
Yorumlar(6)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Gelmenn kuzuummm gelmennn yavrummmm gelmennn… (Şeriat nidaları atıp, Cumhuriyeti ve anayasal düzeni yıkmak isteyenlere gıkını çıkartamayan halk ve seçtikleri varken gelmeennnnn kuzum gelmeennnn…)
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Dr. Umut Yıldız'a bir türlü ısınamadım, gerçekten kendimi zorluyorum ama bu adamın söyledikleri, yaptıkları hiç samimi gelmiyor, verdiği bilgiler vs.'da çok yüzeysel şeyler...

Benim gözümde bu kişi ülkenin bulunduğumu durumu kullanarak bir yerlerde koltuk sahibi olmaya çalışan birisi... umarım ben yanılırımda ülkemiz için gerçekten bir şeyler yapar.
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
NASA ya güven sen
-1
1 yıl önce
Ve sonrasında gelen pişmanlık
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Pişman olacağını pek zannetmiyorum, kurdukları şirket gayet kaliteli ve çok karlı.
-1
1 yıl önce
Allah rahmet eylesin.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Ay'a üs kuracağımız doğrulanmaya başladı
Ay'dan kızıl gezegene yolculuk basit olacak
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Senin de ruhunu çürütürler Umut kardeşim.Dönme.Hayatının en büyük hatası olur.Vallahi sana ve ailene acırım.Türkiye'de ne işin var ?
Yanıtla
-4
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
Bir aklı başında olan ziyaretçi kardeşim durumunuzu süper açıklamış.Kendisini tebrik ediyor,düğmemi ilikliyorum.
-1
1 yıl önce
tam Türk düşmanısınnn
-2
1 yıl önce
“her kötü durumda ülkeden insanlar kaçsaydı şuan bu cumhuriyet kurulmazdı” diyen arkadaşa hitaben; Herkes hayata bir kere geliyor ve bu sürede hayatını Türkiye gibi bir cehennemde geçirmek istemiyor. Hayatı 1 saniye dahi geri alabiliyor musun? Kurtuluş savaşı, Milli mücadele zamanlarından bahsediyorsan o zamanla bu zamanı bir tutamazsın. O zamanlar vatan mücadelesi veriyorlardı. Şu anda senin cumhurbaşkanın ülkenin bütün kaynaklarını dünyanın bir sürü ülkesinden Türkiye’ye soktuğu kaçaklara harcıyor. ABD’den bile fazla insanı yardım diye yardım gönderiliyor adını bile duymadığın ülkelere. Bu şartlarda kim niye kalsın ve neyi savunsun? Ülkende hiçbir şeyin hesabı sana verilmiyor? Size mi soracağız size hesap mı vereceğiz diyorlar, biz vergilerimizi nereye harcadınız diye sorunca! Mesela eskiden vatandaşlık verilen insanlar resmi gazetede yayınlanırdı ama şimdi nerede! Bunlar birkaç örnek sadece. Türkiye bitti okeye dönüyor, o yüzden o zamanlarla karıştırma.
-1
1 yıl önce
her kötü durumda ülkeden insanlar kaçsaydı şuan bu cumhuriyet kurulmazdı
-1
1 yıl önce
Söylediklerime yalan diyebiliyor musunuz ? Doğruları söylemek ne zamandan beri heves kırıcılığı oluyor ? Ayrıca herhangi bir siyasi açıklama yapmadım ama aşağıdaki ziyaretçi kardeşim beni bununla suçluyor.

Güzel kardeşlerim sizin ülkenizde yaşayanlar aşağıda Allah rahmet eylesin,sonradan gelen pişmanlık gibi yorumlar yapmış.Derdiniz benimle mi ? Zaten benimle aynı fikirdeler.Asıl siz neyin derdine düştünüz ?
1 yıl önce
haluk bey sizin derdiniz ne anlayamıyorum. Bütün siyasi tarafa çekilebilecek paylaşımlara garip garip yorumlar atıyorsunuz. Burası ekşi sözlük değil, sol çomarlık yapacaksanız gidin başka yerlere.
-4
1 yıl önce
Ülkesine, halkına hizmet için zorlukları yaşamayı göze almıştır belki de. Senin anlayabileceğin şeyler değil.
-4
1 yıl önce
Ben yazacaktım. Cidden bunlarda akıl yok, bu ülkeye neden döner insan ben anlamıyorum. Ekonomiyi falan boşver adalet yok, güven yok, her yer kaçak sığınmacı can güvenliğin yok, torpilsiz bir şey olmuyor, ev araba desen zaten hayal. Başka sebepleri vardır bence.
1 yıl önce
Haluk ayip ediyorsun. Avrupanin tadini cikar. Ama bari bu iyi haberlere boyle yorumlar yazma. Cok kalp, cok heves kiriyorsun. Vebali buyuk olur
-4