Bilim insanlarının son yaptığı araştırmaya göre ağaçlar toprağın altından iletişim kuruyorlar. Üstelik bu basit bir konuşmadan ibaret değil. Ağaçlar, köklerindeki ve kök çevrelerindeki mantarlar aracılığı ile birbirleriyle alışveriş yapıyorlar, tartışıyorlar ve hatta savaşıyorlar.
Köklerde bulunan mantarlar ağaçlara gerekli besinleri sağlarken, bunun karşılığında ağaçlardan şeker elde ediyorlar. Bu basit bir doğa olayı gibi görünse de bu mantarlar ağaçlar arasında bağlantı kurarak besin paylaşımı yapıyorlar. Örneğin hasta ve ölmek üzere olan bir ağaç bünyesindeki besini mantarlar yoluyla diğer ağaçlara aktararak daha da güçlenmelerini sağlıyor.
Bu iletişim ağı sadece ağaçlarla sınırlı değil. Bölgede bulunan çiçek veya bitkiler herhangi bir saldırıya uğradığında çeşitli kimyasal maddeler salgılamaya başlıyor. Bu maddeler çevredeki diğer bitki türlerinin bu tehlikeden haberdar olmasını sağlıyor. Buraya kadar her şey çok sevimli ve güzel görünüyor değil mi? Ancak işin bir de karanlık yüzü var.
Araştırmalara göre bazı orkide türleri 'korsan mantarlar' aracılığı ile çevredeki ağaçların besinlerini çalıyor. Hatta bu işi biraz daha ileri götüren türler de var; Karaceviz de onlardan biri. Karaceviz, mantarlar aracılığı ile çevredeki 'rakip' ağaçları zehirleyerek bütün besini kendisine saklamaya çalışıyor.