Geçmişten bu yana teknolojinin gelişimi ne kadar hızlı olursa olsun; konu fiziksel engeli olan insanlar olduğunda, teknoloji ticari kaygılar nedeniyle bekleneni yeterince veremiyor. Robot ve yapay zeka teknolojisinin günden güne olgunlaştığı bu dönemde, uzuvlarını kaybetmiş ihtiyaç sahipleri için doyurucu çalışmaların sayısı bir elin parmaklarını henüz geçmiş değil.
Amerika’nın Vanderbilt Üniversitesinde yapılan bir çalışma ise bacaklarını kaybetmiş insanlar için var gücüyle çalışıyor. Üniversitenin çalışmasının çıkış noktası olan Indego exoskeleton projesinin payı ne kadar büyük olursa olsun, eklentiler cihazı kusursuzluk aşamasına taşıyor.
Cihazın üstünde bulunan sensör ve çipler sayesinde dokunduğu zeminin yapısını anlayan robot ayak, olabilecek en hızlı şekilde yerle uyumlu hale geçiyor. Zemin ne şekilde olursa olsun son derece doğal bir deneyimmişcesine uyum sağlayabilen robotik bilek, kullanıcının diğer ayağında giydiği ayakkabının modeline göre de tepkiler verebiliyor.
Zemini tanıması ve kendini uyarlaması bir yana, istendiği takdirde spor ayakkabı ya da klasik ayakkabı giyiyormuş hissi veren robotik ayak, henüz ticari olarak pazara sunulmadı; ancak birkaç yıl içerisinde dünya genelinde satışına dair planlar mevcut.