Ameliyatlarda Kullanılması Hedeflenen, Alkolle Çalışan Mikro Robot: RoBeetle

14
12
2
2
0
Bilim insanları, 1 gramdan daha hafif bir yapıya sahip olan "RoBeetle" isimli bir mikro robot tasarladılar. Bu mikro robotu benzersiz kılan şeyse, RoBeetle'ın pil değil metanol ile çalışıyor olması. Bilim insanları şu sıralar, bu robotu tam anlamıyla işlevsel hale getirmek için uğraşıyorlar.

Bilim insanları, sadece bir böcek boyutunda olan "RoBeetle" isimli bir mikro robot ürettiler. Bu mikro robotu benzersiz yapan şeyse bugüne kadar duyduklarımızdan çok daha farklı bir şekilde çalışıyor olması. Robotu geliştiren bilim insanları, bir pil kullanmak yerine alkolden güç almayı tercih etmişler. 1 gramdan daha hafif bir yapıya sahip olan RoBeetlemetanol ile çalışıyor.

Metanol, daha çok çözücü ve antifrizde kullanılan bir madde. Ancak bu alkol, enerji tutabilme özelliğine sahip. Hatta metanol, küçük ölçekte bir pile göre daha fazla enerji tutma özelliğine sahip. Hal böyle olunca da bu durumu değerlendirmek isteyen bilim insanları, metanolle çalışan RoBeetle'ı üretmiş durumdalar. Bu mikro robotun çalışma prensibi de benzerlerine göre biraz farklı.

RoBeetle

Bilim insanları, geçtiğimiz dönemlerde tıpkı gerçeği gibi çalışabilen yapay kas tasarlamışlardı. Bu yapay kaslar, kasılıp gevşeyebilme özelliğine sahip. İşte RoBeetle'de de bu tür bir mekanizma kullanılıyor. Bilim insanları, metanol gazının yanmasını hızlandıracak olan platinyumla kaplanmış nikel-titanyum alaşımlı tellerle RoBeetle'ye hareket imkanı sağlıyorlar. Yanma reaksiyonu neticesinde ortaya çıkan ısı RoBeetle'nin bacaklarını kısaltıyor, soğuma sırasında da bu bacaklar uzuyor. Bu sayede RoBeetle hareket ediyor.

RoBeetle, boyundan büyük özelliklere sahip. Örneğin bu mikro robot yokuş çıkabiliyor, beton ve cam gibi yüzeyler üzerinde de hareket edebiliyor. Ayrıca bu mikro robot, ihtiyaç duyulduğu takdirde kendi ağırlığının 2,6 katına kadar yük taşıyabiliyor. RoBeetle'ın sahip olduğu yeteneklerden bir tanesi de fazladan 2 saate kadar kullanım imkanı sunan ek yakıt haznesinin de bulunuyor olması.

RoBeetle

Bilim insanlarının yeni mikro robotu, şu an için tam olarak hazır değil. Çünkü bilim insanları, RoBeetle'ı nasıl kullanacaklarından tam emin değiller. Çalışmalarını da bu yönde yoğunlaştıran uzmanlar, robotun ameliyatlarda kullanılması için araştırmalarına devam ediyorlar. Ancak bu durum, daha uzun süre kullanım gerektiriyor. İşte bu noktada takılan bilim insanları, yakıt ikmali yaparak RoBeetle'ı daha işlevsel bir hale getirmeye çalışıyorlar.

Kaynak : https://tr.euronews.com/2020/08/20/alkolle-cal-san-mikro-robot-robeetle
14
12
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
14
12
2
2
0