Pek Çok Gelişmiş Ülkenin Aksine Almanya'da Neden Nükleer Enerji Yok?

7
6
4
3
0
Dünyanın en güçlü ekonomilerinden birine sahip olan Almanya neden hiç nükleer güç kullanmıyor merak etmiş miydiniz?

1980'lerin Almanya'sı, Berlin Duvarı'nın gölgesinde bölünmüş bir ülkeydi. Bu dönem, nükleer enerjinin risklerinin acı bir şekilde anlaşıldığı bir zaman oldu.

Güney Batı Almanya'da bir nükleer santralin inşaatına karşı yapılan protestolar, nükleer enerjinin tehlikelerine karşı halkın artan farkındalığını ve muhalefetini gösteriyordu.

Nükleer enerjiye karşı çıkan hareket, Almanya'da 1970'lerden itibaren güç kazanmaya başladı.

Almanya nükleer enerji protestosu

Not: Pankartta "Bugün balıklar, yarın biz." yazıyor.

1975'te ve 1979'da düzenlenen büyük çaplı protestolar, halkın nükleer enerjiye olan güvensizliğinin erken işaretleriydi. Çernobil felaketi sonrası bu endişeler tavan yaptı ve Yeşiller Partisi'nin nükleer enerjiyi sonlandırma çağrılarına geniş çapta destek geldi.

Çernobil felaketi, Almanya'da ve tüm Avrupa'da nükleer enerjiye karşı bir korku dalgası yarattı. Radyoaktif serpintinin batı rüzgârlarıyla taşınması ve Avrupa'nın geniş bir bölgesini etkilemesi, nükleer enerjinin risklerini acı bir şekilde gözler önüne serdi.

Çernobil felaketi

Tiroid bezinin radyoaktif olmayan iyotla doyurulmasını sağlamak ve kansere yol açmasını önlemek için iyot tabletleri, tüm Avrupa'da dağıtıldı.

Tahmin edersiniz ki tüm Avrupa halkı korkudan tir tir titriyordu çünkü Çernobil felaketi, daha önce görülmemiş bir boyuttaydı.

Ancak ilk patlak veren olay Çernobil değildi.

Amerika three mile island nükleer kaza

28 Mart 1979'da Amerika'nın Pensilvanya eyaletinde meydana gelen Three Mile Island kazası, olayın ilk tetikleyicisiydi. Nükleer erime sonucu meydana gelen bu kaza, Çernobil'in aksine Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği (INES) skalasında 7 üzerinden 5 puanla değerlendirilmişti.

Aradaki fark size küçük gelebilir ancak günümüzde bile Çernobil'e önlemler alınarak gidiliyor fakat aynısını Pensilvanya için söyleyemeyiz. Aralarındaki ayrım, net bir şekilde belli oluyor değil mi?

Three Mile Island kazası sonrasında, Almanya'da 200.000 kişilik protestolar düzenlendi. Bu olaylar, halkın nükleer enerjiye karşı derin endişelerini ve muhalefetini ortaya koydu.

Çernobil felaketi, Yeşiller Partisi'nin nükleer enerjiyi sonlandırma çağrısını güçlendirdi.

Almanya nükleer güç protestosu

Not: Pankartta "Nükleer enerji kapatılsın." yazıyor.

1998'de Yeşiller'in iktidara gelmesiyle Almanya'da nükleer enerjinin sonu başladı. Yeni nükleer enerji jeneratörlerinin inşası durduruldu ve 2002'de nükleer enerjiyi yasaklayan yasa kabul edildi.

Fukuşima felaketi sonrası, Angela Merkel hükûmeti de nükleer enerjiyi kademeli olarak kaldırma kararı aldı ve 2023'te son nükleer santralin kapatılmasıyla Almanya'nın nükleer enerjiye veda ettiği resmîleşti.

Ülkenin nükleer enerjiden uzaklaşması, yenilenebilir enerjiye olan yatırımların artmasına yol açtı. Ancak bu karar, ülkenin enerji arz güvenliğini ve karbon emisyon hedeflerini nasıl etkileyecek?

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimize aşağıdan ulaşabilirsiniz:

7
6
4
3
0
Emoji İle Tepki Ver
7
6
4
3
0
Yorumlar(3)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Bir kişide çevresi denizlerle çevrili ülkemizin neden böyle bir gemisi yok diye sormamış. Gerçi bu ülkede hayatında deniz görmemiş o kadar çok kişi var ki...

Umarım bir gün liyakatlı kişiler yönetir ülkeyide "gelişmekte olan ülke" statüsünden çıkarız.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
hesapladım şimdiden yapım maliyetinin yarısı kadar para toplamış bile
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
Babalarının hayrına gezdirmiyorlardır herhalde, en az 10 tane bütçe planı yapan çalışanı vardır :D Size mi kaldı bunu düşünmek.
-4
1 yıl önce
Güzel kazandırıyor ancak yakıt maliyeti mürettebat ve elektrik su gibi giderleri de eklemen lazım gerçi 20k doların üstünde biletler çokta koymaz yakıt hariç
-1
1 yıl önce
ama 2500 lük mürettebatı hesaba kattınmı? ki o zaman hangi ülkede olduklarını o ülkenin ortalama mürettebat maaşı, ayrıca yakıt maaliyeti var gereksiz birşey yapacaksak doğru yapalım lütfen
-1
1 yıl önce
Eyy 128 milyar dolar sen nelere kadirsin
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
2 milyarı gördüğüm anda aynısı aklıma geldi :D
1 yıl önce
O 128 milyar dolar para görünen kısmı. Har vurup harman savurdular, ülke battı borçla dönüyor.
-1
1 yıl önce
Sen ne güzel de eleştiriyorsun bakayım ?!. Gel hele bir Silivri’de bir çayımızı iç… Silivri’desin yavru muhalif….
-3