Günümüzde pek çok dev internet sitesinin altyapısını barındıran Amazon Web Services (AWS), yakında çok daha gelişmiş donanımlara ve özelliklere ev sahipliği yapacak. 28 Kasım’da başlayan ve 2 Aralık’a kadar devam edecek olan “re:Invent” etkinliğinde AWS’ye gelecek tüm yenilikler açıklandı.
2 Aralık’a kadar sürecek olan etkinlikte şirket, Intel ve AMD ile iş dünyasında rekabet edecek yeni çipini de duyurdu. Gelin, Amazon tarafından duyurulan tüm önemli yeniliklere yakından bakalım.
Intel ve AMD ile yarışacak yeni Graviton3E çip:
Amazon Web Services’in yeni çipi Graviton3E, bulut sistemlerinde kullanılacak yeni çip olacak. Hpc7G adlı yeni bulut sunucu türünde kullanılabilir olacak olan çip, 64 vCPU ve 128 GB hafızaya ev sahipliği yapacak. Bu çipe sahip yeni donanımlar 2023’ün ilk aylarından itibaren kullanılabilecek. Çip, yüksek ağ işlemci gücü isteyenler içinse c7gn sunucu tipinde sunulacak.
Yeni çip, Amazon’un Intel’den vazgeçtiği anlamına gelmiyor: Xeon tabanlı yeni makineler de duyuruldu:
Amazon’un yeni sunucu tipleri arasında Intel Xeon Scalable işlemcilere yer verecek makineler de kullanılacak. Bu bulut sunucu tipleri de şu şekilde olacak:
- Mi6in
- Mi6idn
- C6in
- R6in
- R6idn
Tüm yeni sunucu tipleri, yeni Nitro 5 donanım hipervizörü ile çalışacak:
Amazon’un yeni duyurduğu tüm yeni sunucu tipleri, aynı zamanda yeni Nitro 5 donanım hipervizörü ile çalışacak. Nitro 5, %30 daha düşük gecikme, watt başına %40 daha iyi performans ve %60 daha yüksek PPS (saniye başına paket) sunacak. Bu yüksek performans, Nitro çiplerde bulunan transistör sayısının hemen hemen iki katına çıkarması sayesinde gerçekleşecek.
Lambda platformu artık en büyük sorununa veda ediyor:
Amazon Web Services’in sunucusuz platformu Lambda da yeniliklere kavuşacak. Bu yeniliklerden en önemlisi, ‘SnapStart’ özelliği olacak. SnapStart ile AWS müşterileri, Lambda fonksiyonlarının bir bellek kopyasını alarak bu kopya sayesinde Lambda’yı çok daha kısa sürede çalıştırabilecek. Öte yandan özellik, şimdilik Corretto runtime’ını kullanan Java fonksiyonlarında kullanılabilecek.
Amazon’dan “Dijital Egemenlik Taahhüdü” de geldi:
Yapılan en önemli duyurulardan biriyse “Dijital Egemenlik Taahhüdü” oldu. Bu taahhüt ile Amazon, dünya çapında evrilen dijital egemenlik politikalarına müşterilerin uyumunu kolaylaştırmayı hedefleyecek. Müşteriler, AWS’nin buutunda kendi egemenlik denetimleri ve özelliklerini oluşturma imkânı sunacak.