Android ROM Nedir, Nasıl Yüklenir?

62
7
7
6
1
Eğer Android işletim sistemine sahip bir telefon kullanıcısıysanız, Android ROM kalıbını duymuşsunuzdur. Sizler için Android ROM nedir, ne işe yarar ve nasıl yüklenir gibi sorulara cevap verecek, Android ROM’ların avantajlarını ve dezavantajlarını açıklayacağız. Hoş geldiniz.

Android işletim sistemini seviyorsanız ve bu işletim sistemiyle ilgili forumlarda geziniyorsanız Android ROM kalıbını en az bir kere duymuşsunuzdur. Eğer duymadıysanız da endişelenecek bir şey yok zira bu içeriğimizden sonra Android ROM'larının ne olduğuna ve nasıl yüklenebileceğine aşina olacaksınız.

Sizler için Android ROM nedir sorusuna cevap verirken aynı zamanda bu ROM'ların ne gibi avantajları ve dezavantajları olduğundan da bahsedeceğiz. Elbette sizler için seçtiğimiz en iyi 5 Android custom ROM'u da sizlerle paylaşacağız. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan Android ROM nedir sorusunu cevaplayalım.

Android ROM nedir?

Android ROM nedir

Android ROM, Android akıllı telefonların içerisinde bulunan yazılımdır ve karşımıza iki şekilde çıkar: Custom ROM ve Stock ROM. Stock ROM olarak bahsettiğimiz şey, akıllı telefonunuzu satın aldığınızda telefonun içerisinde bulunan stok yazılımdır. Markaların kendilerine göre işletim sistemini özelleştirerek telefonlarına entegre ettiği yazılım stok ROM olarak geçer.

Android custom ROM ise üçüncü taraf kişiler tarafından yapılan ve özelleştirilen farklı Android yazılımlarıdır. Android kodları açık kaynaklı olduğundan ötürü deneyimli kişiler bu işletim sisteminde oynamalar yapabilir ve isteklerine göre bu yazılımı özelleştirebilir. İşte kişiler veya topluluklar tarafından özelleştirilerek çok daha değişik tasarımlara sahip Android versiyonlarına custom ROM denir.

Android ROM kullanmalı mıyım?

Android ROM

Üçüncü taraf kişi veya kişiler dendiğinde akıllara bu yazılımların güvensiz veya kalitesiz olduğu fikri gelebilir ancak aslında öyle değil. Birçok Android kullanıcısı gerek bilmediğinden gerek istemediğinden telefonlarına custom ROM atmak istemiyorlar ancak bu yazılımların çeşitli avantajları bulunuyor. Dilerseniz gelin bu avantajların neler olduğuna birlikte bakalım.

Android custom ROM avantajlar:

  • Performans
  • Batarya Ömrü
  • Güncellemeler
  • Özelleştirebilirlik

Performans

Telefonlarınızı satın aldıktan sonra kutusundan ilk çıkardığınızda cihazın donanımı ve hızı, batarya ömrü ve ısıyı ortalama değerlerde tutabilmek için sınırlanmıştır. Dolayısıyla cihazın donanımı tam olarak kullanılmaz. Custom ROM’larda ise cihaza overclock dediğimiz hızlandırma işlemini uygulayabilirsiniz. Bu şekilde cihazın donanımının nimetlerinden çok daha fazla yararlanarak cihazı hızlandırabilirsiniz.

Batarya Ömrü

Android custom ROM yüklendiği zaman telefonu hızlandıran overclock işleminin yapıldığını söylemiştik. Bir de bu işlemin tam tersi olan underclocking işlemi var. Bu işlem, eğer telefonun donanımının tam gücüne ihtiyacınız yoksa fazlasıyla işinize yarayabilir. Bu işlemi gerçekleştirerek işlemcinizin daha düşük hızda çalışmasına yol açarak batarya ömrünü artırabilirsiniz. Bu şekilde bazı telefonları tek şarjla günlerce kullanılabilecek hale getirebilirsiniz.

Güncellemeler

Android bir akıllı telefona sahip olanların en büyük dertlerinden biri yeni güncellemeleri beklemek olabilir. Her üretici kendi telefonuna güncellemeyi farklı zamanlarda dağıttığından ötürü akıllı telefon sahipleri yeni Android sürümünü aylar sonra alabiliyor. Custom ROM'larda ise böyle bir durum söz konusu değil. Dilediğiniz Android sürümünü güncel olarak bulabiliyor ve telefonunuzun ne zaman çıktığı fark etmeksizin çok daha güncel hale getirebiliyorsunuz.

Özelleştirebilirlik

Android halihazırda zaten oldukça özelleştirilebilir bir işletim sistemi. Bir custom ROM ile bu özelleştirebilirliği çok daha üst noktalara çıkabilir, bildirim ışıklarınızın veya temalarınızın rengini ayarlayabilir, titreşimin şiddetini düzenleyebilir ve bunun gibi daha birçok şeyi yapabilirsiniz.

rom

Android ROM nasıl yüklenir?

  • Adım #1: Telefonunuzda bootloader kilidi bulunuyorsa FastBoot veya benzeri programlarla bu kilidi açın (Bazı modellerde daha farklı şekilde yapılan ROOT işlemi gerekebilir).
  • Adım #2: Kendinize uygun ROM’u seçtikten sonra .zip uzantılı dosyayı indirerek telefonunuzun hafızasına atın.
  • Adım #3: TWRP isimli kurtarma görüntüsünü telefonunuza yükleyin.
  • Adım #4: Telefonunuzu yeniden başlatın ve kurtarma moduna giriş yapın (Çoğunlukla ses artırma tuşu ve güç tuşuna basılı tutarak kurtarma moduna giriş yapılır).
  • Adım #5: İlk olarak Wipe sekmesine gidin ve Format Data seçeneğine tıklayın.
  • Adım #6: Gerekli adımları tamamladıktan sonra Advanced Wipe kısmına gidin ve Dalvik / ART Cache, System, Cache seçeneklerini işaretleyip devam edin.
  • Adım #7: TWRP ana menüsüne geri dönün ve Install seçeneğine tıklayın.
  • Adım #8: Birkaç adım önce telefonunuzun hafızasına attığınız .zip uzantılı ROM dosyasını bulun ve seçin.
  • Adım #9: Kurulumun bitmesini bekleyin.

Android telefonların çoğuna ROM atabilmek için telefona root dediğimiz işlemi uygulamak veya bootloader kilidini kaldırmak gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken şey, bu işlem yapıldıktan sonra telefonunuzun garanti kapsamı dışında kalıyor olması. Bununla birlikte bu işlem sonrasında genellikle cihazdaki tüm veriler de siliniyor dolayısıyla her şeyden önce tedbir olarak dosyalarınızı yedeklemenizi öneririz

Sonrasında ise sizin için en uygun olan Android ROM’unu seçmeniz gerekiyor. Seçtiğiniz ROM’un dosyasını telefona attıktan sonra kurtarma moduna girmeniz ve kuruluma başlamanız yeterli oluyor. Telefonunuzun kurtarma modunda bu seçenekleri bulamıyorsanız TWRP isimli özel kurtarma menüsünü telefonunuza kurabilirsiniz. Eğer hangi ROM’u seçeceğinizi bilmiyorsanız ve öneri istiyorsanız, sizin için birkaç önerimiz var.

En iyi 5 Android ROM’u:

  • LineageOS
  • Pixel Experience
  • Evolution X
  • MSM Extended
  • crDroid

LineageOS

LineageOS

Bir zamanların en çok bilinen ve sevilen Android ROM’u CyanogenMod olarak çıkışını yapan yazılımın geliştirme süreci 2016 yılında şirketin kapanmasıyla durdurulmuştu. Geliştirici topluluğu bu yazılımı LineageOS adı altında geliştirmeye devam ediyor. 190’dan fazla cihazda uyumluluk gösteren LineageOS, temel Android arayüzünden vazgeçemeyenlerin ancak yenilik arayanların tam da isteyeceği türde bir ROM.

Pixel Experience

Pixel Experience Android ROM

Şimdiki en popüler Android ROM'larından biri de Pixel Experience. Bunun en başlıca sebebi de Xiaomi, Realme, ASUS ve Samsung gibi birçok markanın akıllı telefonlarına uyumluluk göstermesi. Bir diğeri de Google Pixel’de bulunan en yeni Google Asistan, Google Kamera, Pixel canlı duvar kağıtları gibi birçok özelliği içerisinde barındırması. Dolayısıyla eğer telefonunuzu Pixel akıllı telefonu gibi kullanmak istiyorsanız bu ROM’a bir göz atın.

Evolution X

Evolution X Android ROM

Android ROM'lar arasında en özelleştirilebilir olan yazılımlardan bir tanesi Evolution X. Kendine has özelleştirme barı bulunan Evolution X’te istediğiniz herhangi bir sistem ayarını değiştirebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra Evolution X Android 10’un hareket navigasyon özelliklerinin tamamına sahip. Geliştirici ekip kullanılmayan ve gereksiz gördükleri bazı özellikleri çıkartarak ROM’u daha kullanılabilir hale getirdi.

MSM Extended

Android ROM MSM Extended

MSM Extended, OnePlus şirketinin kendi akıllı telefonlarına entegre ettiği OxygenOS arayüzü ile oldukça fazla benzerlik taşıyor. Cihazınızın OnePlus’a benzer bir arayüze sahip olduğunu ancak size çok daha fazla özgürlük sunduğunu düşünün. İşte MSM Extended tam olarak bunu sağlıyor. Telefonunuzun arayüzünü rengarenk hallere getirebileceğiniz MSM Extended’a şans verebilirsiniz.

crDroid

crDroid Android ROM

Eğer cihazınızın stok ROM’undan gayet memnunsanız ancak yine de çeşitli özelleştirmeler ve ayarlar yapmak istiyorsanız crDroid tam size göre. Tasarım alanında çok fazla değişiklik vadetmeyen crDroid, stok ROM arayüzüne yakın bir tasarımda sizlere telefon sistemi alanında çok daha fazla özgürlük sunuyor. Eğer arayüzüm değişmesin ancak sistem ayarlarında daha fazla sözüm geçsin diyorsanız crDroid size göre. Ayrıca birçok eski model akıllı telefon için de uyumlu.

Android ROM nedir, nasıl avantajlar sunar ve nasıl yüklenir sorularına cevap verdiğimiz ve en iyi 5 Android ROM’u listelediğimiz içeriğimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Eğer sizlerin de cihazlarında kullandığı özel Android ROM'lar varsa bunları yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz. Bu ve bunun gibi içeriklerimizin devamı gelecek, kaçırmamak için bizleri takipte kalın.

62
7
7
6
1
Emoji İle Tepki Ver
62
7
7
6
1