Ani Kalp Krizlerini Önceden Tahmin Etmek Mümkün: İşte Milyonlarca Hayatı Kurtarabilecek Çalışmanın Sonuçları

4
2
0
0
0
Ani gelişen kalp krizlerine karşı gerçekten yapılabilecek bir şey yok mu? Araştırmacılar, ani kalp krizi kaynaklı ölümlerin önceden tahmin edilebilmesi için bir çalışma yaptı.

Ölümlerin en temel nedenleri arasında yer alan kalp krizi üzerine çok sayıda çalışma yapılıyor. Zaman zaman bazı gıdaların kalp krizlerine karşı koruyucu etkisi ortaya çıkarken, bazen de kalp krizinin nasıl iyileştirilebileceği üzerine çalışmalar yapılıyor. Öte yandan ani gelişen kalp krizlerine karşı ise yapabileceğimiz çok bir şey bulunmuyor.

John Hopkins Tıp araştırmacılarının yaptığı küçük ama kapsamlı bir araştırma, yetişkinlerde ani gelişen kalp krizinin nedenlerinin önceden tahmin edilebilmesi için önemli bir atılıma temel oluşturabilir. Araştırmacılar, ani gelişen kalp krizi öncesinde gözlemlenen bir sorunu ortaya çıkardı.

Aritmi, ani gelişen kalp krizinin habercisi olabilir

kalp krizi

Yapılan çalışmada, alışılmışın dışında kalp metabolizması olan yetişkinlerde ani gelişen kalp krizi kaynaklı ölümlerin üç kat fazla olduğu ortaya çıkarıldı. Araştırmacılar MRI teknikleri kullanarak hastaların durumunu gözlemlemenin, gelecekteki olası kardiyovasküler sorunlardan kaynaklı ölümlerin tahmininde kullanılabileceğini ortaya koydu. 

JCI Insight dergisinde yayımlanan makalenin kıdemli yazarı Dr. Robert Weiss, insanlardaki kardiyak bozukluklarla yaşamlarını tehdit eden aritmiler (kalp ritmi bozuklukları) ve ani kalp krizi kaynaklı ölümlerin ilişkilendirildiğine inandıklarını ifade etti. Araştırmacıya göre bu yeni yaklaşım, kritik aritmileri tedavide yeni bir pencere açacak. 

Araştırmacılar, ortalama ömrü 5-7 yıl arası olan kalp pillerinin çoğunun bu kullanım süresince bir aritmiyi engellemek durumunda kalmadığını belirtiyor. Kalp pili ameliyatlarının riskli olduğunu ve harcanan kaynakların da daha iyi değerlendirilebileceğini belirten araştırmacılara göre, kendi yöntemleri gibi yaklaşımlar sayesinde hastalar bıçak altına yatmadan ve kaynaklar daha verimli kullanılarak kalp krizi için önlemler alınabilecek.

Yapılan çalışmada, hücrelerdeki ana enerji kaynağı olan ATP (Adenozin Trifosfat) yapıları incelendi. Manyetik Rezonans Stetoskopu geliştiren bilim insanları, klinik MRI taramalarında da bu steteskop ile ATP seviyelerini inceledi. Yaklaşık 10 yıllık çalışmada, düşük kardiyak ATP seviyesine sahip kişilerde kalp krizi riskinin üç kat fazla olduğu ortaya çıktı. 

Kaynak : https://scitechdaily.com/johns-hopkins-researchers-have-developed-a-method-that-predicts-sudden-cardiac-death/
4
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
2
0
0
0
Yorumlar(1)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
Ben 23 yaşındayım, 95 kiloyum ve boyum 172cm... Bazen gece saatleri uyuyamıyorum çünkü kalp ritmim normalde 70 ila 74 BPM olması gerekirken, ben uyanık olmama rağmen kalp ritmim baya yavaşlayıp 50 BPM'lere kadar düşüyor ve bu sorun aniden nefes darlığı, yerimden irkilmek ve uyuyamama sebep oluyor. Genelde sabahlarken başıma gelen bir sorun. Ancak kalp ritim bozukluğu oluyor herhalde bu? Ve genelde yemek yedikten sonra oturduğum yerden kalbim 130 BPM'ye fırlıyor ve çarpıntı oluyor.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
2 yıl önce
panik atak ve kaygı bozukluğun var gibi geliyor kalple ilgili bir problemin oldğunu düşünmüyorum psikiyatriye gitmeni öneririm.
2 yıl önce
Eşinize de geçmiş olsun... Doktor fobim olmasa keşke. Asperger (Hafif otizm), DEHB ve Anksiyete teşhisliyim bu arada.
2 yıl önce
Buna benzer sorunlar eşimde de var. Doktora gittiğinde günde en minimum 2 litre su içmesini, en minimum 3-4 gün yürüyüş yapmasını önerdi. İşe de yaradı. Bunun dışında bir de mide problemi yaşıyor olabilirsin. Genelde gaz yapan yiyecekler kalbin ve damarların hissettirecek şekilde atmasına sebep olabiliyor. Öncelikle kalp ve damar doktoruna git. Bunlar çözülmez ise miden için ayrıca doktora görün.
2 yıl önce
doktora gitmelisin