İşte biz de bu haberimizde, bu 'yanlış yerlerde ve yanlış şekillerde telaffuz edilmekten bir türlü kurtulamayan' kelimelerden 10 tanesini seçtik...
Naif - Nahif
Fransızca naif (naïf) esasında saf (insan) anlamına gelir. Acemice, toyca yapılan işlere de naif denir. Fakat günümüzde her nedense abartılı bir sıklıkta işittiğimiz 'alçakgönüllü' , 'kendi halinde' vb. manalarda kullanılıyor.
Arapça nahif ise ince, duygulu, hassas anlamına gelir ve öyle görünüyor ki; Fransızca naif, nahif kelimesinden etkilenerek ve de birbirine girerek bu hale geldi. Nahif daha eski bir sözcüktür çünkü.
Pus - Sis
Pus ve sis birbirine benzer iki doğa olayıdır ve ikisi de esasında atmosferdeki çok ufak su damlacıkları veya buz kristalleridir.
Pus ile sis arasındaki yegane fark ise görüş mesafesidir. Görüş mesafesi 1 km'den az ise sis, çok ise pustur. Başka bir deyişle; sis daha yoğundur ve önünüzü dahi göremeyebilirsiniz. Pus ise nispeten daha seyrektir.
Rakam - Sayı
Her rakam bir sayıdır fakat her sayı bir rakam değildir. 10 adet rakam mevcuttur: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0.
Yani örneğin 1 rakam da olabilir, sayı da. Lakin örneğin 12, rakam değil sayıdır. Rakam işarettir, sayı ise değerdir.
Ücret - Fiyat
Ücret işe, hizmete ödenen karşılıktır. Dolayısıyla, maaş bir ücrettir. Nitekim kiralanan şeylerin karşılığı da ücrettir.
Fiyat ise, alınıp satılan herhangi bir şeyin ederidir. Gömleğin, kitabın, televizyonun ücreti olmaz, fiyatı olur.
Çözmek - Çözümlemek
İlmek çözmek, düğüm çözmek gibi somut haller haricinde çözmek, bir işi halletmek anlamına gelir. Bir soruyu çözdüğünüzde, bu, o sorunun yanıtını buldunuz demek olur.
Çözümlemek ise sorular için değil, sorunlar veya hadiseler için kullanılır. Çözümlemek, çözüm bulmak manasına gelmez. Bir konuyu çözümlediğinizde onu açıklamış ve bir neticeye bağlamış olursunuz. Çözmüş olmazsınız.