Antarktika’daki buz tabakalarının eridiği bilinen bir gerçek. Buzullar eridikçe toprak yeniden ortaya çıkıyor. Bilim insanları, bölgedeki toprakların yeniden bitkilerle kaplanabileceğini düşünüyor.
Şu anda atmosferdeki karbondioksit seviyesi oldukça yüksek. Uzmanlar şu andaki durumu 3 milyon yıl önceki Pliocene çağıyla denk tutuyor. O dönemde de milyonda 400 parçacık seviyesine ulaşan karbondioksit seviyesi, gelecekte neler beklememiz gerektiği ve insanların kendini nasıl koruyabileceğini de gösteriyor.
Royal Meteoroloji Toplumu ve Grantham İklim Değişikliği Enstitüsü, çarşamba günü yaptığı toplantıda konuyu masaya yatırdıkları bir toplantı gerçekleştirecek.
Graham Enstitüsü’nün yöneticilerinden Martin Siegert’e göre atmosferdeki karbondioksit birikmesinin etkilerini tam olarak anlamamız ve etkilerinin gerçekten vurucu şekilde ortaya çıkması için biraz daha süre geçmesi gerekiyor.
O dönemde deniz seviyesi, bugüne kıyasla 15 metre daha yüksekti ve dünya da şu andakinden 2 ila 3,5 derece daha sıcaktı.
Profesör Dame Jane Francis ise Antarktika’da bitki kalıntıları bulduklarını ve bu kalıntıların muhtemelen Pliocene çağından kaldığını söylüyor. Kutuplardaki buzulların her zaman olmasa da belli dönemlerde azaldığını söyleyen araştırmacı, bu dönemlerde bitkilerin beyaz kıtada ortaya çıktıklarını söylüyor.
Siegert ise Endüstri Devrimi öncesi karbondioksit oranının 280 ppm olduğunu belirterek, o zamandan beri sıcaklığın ortalama 1 derece arttığını söylüyor. Karbondioksitin bu hızla yayılması durumunda ise bu sayı, yüzyılın sonuna kadar 1000 ppm olacak. Şu anki seviyede kalsa bile gezegenimiz bir derece daha ısınacak. Bu seviye en son görüldüğünde dünyada dinozorlar dolaşıyordu ve Antarktika, yeşil ve yaşamla dolu bir yerdi.
Uzmanlar, küresel çapta önlemler alınması için yetkilileri göreve çağırıyor. Onlara göre tarih bizi, bu soruna karşı gösterdiğimiz çabayla hatırlayacak ve şu anda çok da yeterli bir performans göstermiyoruz.