Antarktika’dan 1960 yılında 9 bin kilometrekarelik bir buzul kopmuştu. 1960 yılından sonra ilk defa Antarktika’nın Amery buz sahanlığından dev büyüklükte bir buzul koptu. Amery buz sahanlığından kopan buzul, 315 milyar ton ağırlığında ve 1636 kilometrekarelik bir alanı kaplayacak büyüklükte.
Amery buz sahanlığı Antarktika’nın en büyük üçüncü büyük buz sahanlığı ve kıtanın doğusunda bulunuyor. Bilim insanları bu bölgede gerçekleşecek bir buzul kopuşunu zaten bekliyordu. Amery buzul sahasında bulunan küçük bir bölge “sallanan diş” olarak isimlendiriliyordu ve küçük bölgenin kopması bekleniyordu.
Bilim insanları, Amery’den bir buzul kütlesinin kopmasının şaşırtıcı olmadığını söylüyor. Araştırmacılara göre şaşırtıcı olan, beklenenden daha büyük bir buzul parçasının kopmuş olması.
Scripps Enstitüsü’nden Okyanus bilimci Helen Fricker, “Süt dişi yerine azı dişi düştü” açıklaması yaptı. Helen Fricker, 2002 yılında “sallanan diş” olarak isimlendirilen küçük buzul parçasının 2010’la 2015 arasında kopmasını beklediklerini söylemişti. Fricker, buzul kopuşunun küresel ısınma ile alakalı olmadığını da belirtti.
Helen Fricker, okyanustaki dengeleri sağlamak için periyodik olarak buzul kopuşlarının yaşandığını belirtti. Devasa büyüklükte bir buzul kütlesinin kopuşu da on yıllardır devam eden bir sürecin sonucu olarak Amery buz sahasında görüldü.