Hepatit B ile ‘Mücadele Etmek İçin Ürettiğimiz Antikor’ Anti HBs Nedir, Kaç Olmalı?

1
0
0
0
0
Vücudumuza giren hepatit B virüsünün antijen proteinlerinden biri olan HBs saptandığı zaman bağışıklık sistemimiz tarafından anti HBs olarak adlandırılan bir antikor salgılanır ve böylece virüse karşı bir savaş başlar. Anti HBs testi ile de antikorun durumu öğrenilir. Gelin anti HBs nedir, kaç olmalı, testin pozitif olması ne demek tüm detaylarıyla inceleyelim.

İnsanlık olarak şu an saymaya başlasak ciltlerce kitap dolduracak kadar çok sayıda virüsle mücadele ediyoruz. Virüslerin bazıları daha az zararlıyken bazılarının kötü sonuçları olabiliyor. Bunlardan bir tanesi de hepatit B virüsüdür. Hepatit B virüsününde bulunan protein antijenlerden olan HBs tespit eden vücudumuz, ona karşı savaşmak için anti HBs denilen bir antikor üretmeye başlar.

Vücudumuzda anti HBs değerinin istenilen oranda olması iyi bir şey olarak kabul edilir çünkü hepatit B virüsü taşımıyor olsak bile bu antikorlar sayesinde bağışıklık kazanırız ve hatta bir daha bu hastalığa yakalanmayız. Bu nedenle anti HBs testi yapılır ve bu antikorun vücudumuzdaki değeri gerekli görüldüğü durumlarda incelenir. Gelin anti HBs nedir yakından bakalım ve kaç olmalı, test pozitif olursa ne olur gibi merak edilen soruların yanıtlarını görelim.

Temel bir tanım yaparak başlayalım; Anti HBs nedir?

HBV kısaltması ile anılan hepatit B virüsü, sarılık olarak da bilinen karaciğer iltihaplanmasına neden olan bir tür virüstür. Hepatit B virüsünün içinde antijen özelliğe sahip pek çok proteinden biri de HBs olarak adlandırılmaktadır. Anti HBs ise adından da anlaşılacağı üzere HBs antijenik proteine karşı vücudumuzun ürettiği bir tür antikordur.

anti hbs, hepatit b

Anti HBs ne işe yarar?

Vücudumuza bir virüs, mikrop ya da bakteri girdiği zaman bağışıklık sistemimiz bu yabancılarla savaşmak için var olan hücreleri o bölgeye yönlendirir, bu hücreler yoksa da üretir. İşte anti HBs, vücudumuza giren hepatit B virüsü ile mücadele etmek için üretilen bu antikor hücrelerden bir tanesidir.

Kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de vücudumuza hepatit B virüsü girdikten ve HBs antijen proteini tespit edildikten sonraki en fazla 6 ay içinde vücudumuz anti HBs antikorunu üretmeye başlar. Anti HBs antikoru hepatit B virüsünün antijen proteini HBs ile savaşmakla kalmaz, aynı zamanda bir daha bu hastalıkla uğraşmayacağımız müjdesini verir.

Peki ya anti HBs testi nedir, nasıl yapılır?

Anti HBs testi, hekimin hepatit B virüsü kaynaklı bir enfeksiyondan şüphelendiği durumlarda ya da kişiye hepatit B aşısı yapılıp da kontrol edilmek istendiğinde yapılan bir testtir. Yani düzenli olarak yaptırılması gereken bir test değildir.

Kişide hepatit B hastalığı şüphesi oluştuğu zaman klasik yöntemle kolundan kan alınır. Alınan kan üzerinde yapılan laboratuvar incelemelerinde kandaki anti HBs antikoru sayılır. Yeterince antikor varsa test pozitif, yeterince yoksa negatif sonuç verilir.

anti hbs, hepatit b

İdeal anti HBs değeri kaç olmalı?

Anti HBs testinde kişinin kanında milimetre başına kaç mIU oranında anti HBs antikoru olduğu incelenir. Kişinin hepatit B virüsüne karşı koruma durumunda olduğunu gösteren ideal anti HBs değeri en az 10 mIU / ml olarak kabul edilir. Daha düşüğü risk oluştururken daha yüksek olması sorun teşkil etmez.

Yeterince antikor ürettiğinizi gösteren anti HBs pozitif ne anlama geliyor?

Yapılan anti HBs testi sonucunda anti HBs antikor değeriniz 10 mIU / ml ve üzerinde çıktıysa anti HBs testi pozitif olarak değerlendirilir. Yani kanınızda hepatit B virüsü ile mücadele eden yeterince antikor vardır. Anti HBs pozitif; hastaysanız iyileşecek, hasta değilseniz de korunacaksınız anlamına gelir. 

Hepatit B riskini gösteren anti HBs negatif ne anlama geliyor?

Yapılan anti HBs testi sonucunda anti HBs antikor değeriniz 10 mIU / ml altında çıktıysa anti HBs testi negatif olarak değerlendirilir. Yani kanınızda hepatit B virüsü ile mücadele eden yeterince antikor yok demektir. Anti HBs negatif; hepatit B virüsünün henüz vücuttan atılmadığı ve bulaşıcılığını sürdürdüğü anlamına gelir. Ancak böyle bir durumda kesin karar vermek için anti HBs testi tek başına yeterli olmaz. 

anti hbs, hepatit b

Diğer hepatit B testleri ve anlamları:

  • HBs Ag testi; hepatit B virüsü ile hiç karşılaşmamış, karşılaşmış ve korunmuş, aşılanmış kişilerde negatif çıkabilir.
  • Total anti HBc testi; hepatit B virüsü ile hiç karşılaşmamış ve aşılanmış kişilerde negatif, karşılaşmış ve korunmuş kişilerde ise pozitif çıkabilir.
  • Anti HBs testi; hepatit B virüsü ile hiç karşılaşmamış kişilerde negatif, karşılaşmış ve korunmuş, aşılanmış kişilerde ise pozitif çıkabilir.

Yayın olarak görülen Hepatit B hakkında bilmeniz gerekenler:

Hepatit B virüsü kaynaklı hastalıklarla sık sık karşılaşmak mümkün. Anneden bebeğe geçebilir, cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir ya da virüs içeren sıvı ve kanla etkileşime girerseniz bulaşabilir. Yeterince sterilize edilmemiş ortak kullanılan eşyalardan geçme ihtimali de bir hayli yüksek.

Hepatit B virüsü direkt olarak kişinin karaciğerini hedef alır. Siroz, karaciğer kanseri, sarılık yani karaciğer iltihaplanması gibi hastalıklara neden olmaktadır. Genel olarak bulaştıktan sonraki 6 içerisinde vücuttan temizlenir ve hatta çoğu zaman belirti bile göstermez ama vakaların yüzde 20’sinde neden olduğu enfeksiyon kronik hale gelmektedir. 

anti hbs, hepatit b

Hepatit B belirtilerinden bazıları:

  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Bitkinlik
  • İştah kaybı
  • Vücut ısısında artış
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Koyu idrar
  • Deride sararma
  • Gözde sararma
  • Eklem ağrısı
  • Kas ağrısı
  • Bulanık bilinç
  • Daha sık kanama yaşama

Kişinin vücudunda hepatit B virüsü kaynaklı enfeksiyon oluştuğu durumlarda görülen belirtilerden bazıları bu şekilde. Bu belirtilerden bir ya da birkaç tanesi farklı şiddetlerde görülebildiği gibi bazen herhangi bir belirti görülmediği durumlar da vardır. 

Hamilelerde hepatit B riskine dikkat etmek gerekiyor:

Eğer annede hepatit B virüsü kaynaklı bir enfeksiyon bulunuyorsa hamilelik sırasında fetüse geçme ihtimali bir hayli yüksektir. Maalesef yenidoğanlar için son derece riskli bir durumdur. Bu nedenle planlı bir hamilelikten söz ediyorsak öncesinde anne adayının mutlaka hepatit B ve benzeri virüsler taşıyıp taşımadığından emin olmak için test yaptırması önerilir. Daha önce aşı yapılmış olsa bile kontrol ettirmekte yarar var. 

Kişinin hepatit B virüsü ile mücadele edip etmediğini gösteren anti HBs nedir, kaç olmalı, pozitif olması ne demek gibi merak edilen soruları yanıtladık. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi anti HBs konusunda da en doğru ve size özel bilgiyi uzman bir hekimden almanız gerektiğini unutmayın. 

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0