Otomobil ve benzeri tüm araçların çalışmalarını sağlayan motorlar belirli bir performans gösterdikçe ısınırlar. Isınan motorun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sürdürebilmesi için bir soğutma sistemi vardır. Ancak bu sistem çok soğuk havalarda donabilir ya da çok sıcak havalarda ısınarak soğutma işlevini kaybedebilir. İşte tüm bu durumları önlemek için antifriz isimli soğutma sistemini koruyan bir sıvı kullanılır.
Antifriz genel olarak soğutucu olarak bilinse bile aslında çok fazla ısınmayı da engeller. Bu açıdan baktığımız zaman antifriz için bir soğutma sistemi koruyucusu diyebiliriz. Araçlar için hayati öneme sahip olduğunu söylemek mümkün çünkü yeterince soğutulmayan bir motor, sonunda çalışamayacak duruma gelebilir. Gelin antifriz nedir, türleri nelerdir, nereye konur, nasıl eklenir gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.
İlk olarak antifriz nedir?
Otomobil ve benzeri motorlu taşıtlarda araç çalıştıkça ısınan motorun soğutma sistemindeki suyun donmasını ya da çok ısınmasını engelleyen sıvı antifriz olarak adlandırılır. Antifrizin genel olarak soğutma sıvısını donmaktan kurtardığı düşünülse de aslında diğer bir görevi de kaynamayı önlemektir. Yani antifriz, motor soğutma sistemini koruyan bir sıvıdır demek çok daha doğru olacaktır.
Antifriz ne işe yarar?
Her araçta motorun çalışması sonucu ısınmasını önleyecek bir soğutma sistemi bulunur. Bu soğutma sistemindeki sıvı, çok soğuk havalarda donabilir ya da çok sıcak havalarda fazla ısınarak soğutma işlevini kaybedebilir. İşte antifriz bu noktada devreye girer ve su moleküllerinin donmasını ya da kaynama noktasına gelmesini engeller.
Antifriz, araç motorunun soğutma sistemini koruma görevine sahiptir. Yalnızca soğutma suyunun ısı dengesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tüm soğutma sisteminin kireçlenmesini ve paslanmasını da önler. Antifriz kullanılmadığı zaman su pompasında, silindirde, pistonda, krankta ve daha pek çok motor parçasında geri dönülmez hasarlar oluşabilir.
Antifriz çeşitleri nelerdir?
- Organik antifriz
- Hibrit organik antifriz
- Nitritli organik antifriz
- İnorganik antifriz
Organik antifriz:
OAT kısaltması ile bilinen organik antifriz içerisinde organik asit bileşenleri bulunmaktadır. Organik antifrizin 200 bin km ve 5 yıl dayanıklı olduğu kabul edilir. Demir ve alüminyum malzeme içeren motorlarda kirece ve paslanmaya karşı yeterli korumayı sağlamaz.
Hibrit organik antifriz:
HOAT kısaltması ile bilinen hibrit organik antifriz içerisinde inorganik ve organik antifriz bileşenlerinin bir karışımı vardır. İnorganik ve organik antifrizlere göre çok daha etkili olan hibrit organik antifriz pembe, kırmızı ve turuncu renklerde satılır. Yaklaşık 6 yıl koruma sağlar ve korozyon koruması konusunda başarılıdır.
Nitritli organik antifriz:
NOAT kısaltması ile bilinen nitritli organik antifriz, antifriz türleri arasındaki en güçlü korumaya ve en uzun dayanıklılığa sahiptir. 1 milyon kilometreye kadar koruma sağladığı kabul edilen nitritli organik antifriz genel olarak ağır iş makinelerinde kullanılır ve fiyatı bir hayli yüksektir.
İnorganik antifriz:
IAT kısaltması ile bilinen inorganik antifriz, demir ve alüminyum malzeme içeren motorlarda çok daha güçlü bir koruma sağlar ancak organik antifrizden farklı olarak korozyon korumasında pek başarılı değildir. İnorganik antifrizin 55 bin km ve 2 yıl dayanıklı olduğu kabul edilir.
Antifriz nereye konur?
Antifriz sıvısı, araç kaputunu açtıktan sonra karşınıza çıkan ızgara benzeri radyatör bölmesine konmaktadır. Hangi türden antifriz sıvısı kullanırsanız kullanın, öncesinde radyatör bölümünde bulunan sıvının tamamen boşalmış olduğundan ve sonrasında kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olun.
Arabaya antifiriz nasıl eklenir?
- Adım #1: Motorun tamamen soğuduğundan emin olun.
- Adım #2: Arabanın kaputunu açın.
- Adım #3: Radyatör bölümünü bulun.
- Adım #4: Radyatörün altında bulunan kapağı açın ve içindeki tüm suyu boşaltın.
- Adım #5: Alttaki kapağı kapatın.
- Adım #6: Üstteki kapağı açın ve antifriz sıvısını dökün.
- Adım #7: Üstüne bir miktar saf su ekleyebilirsiniz.
- Adım #8: Motoru çalıştırın ve su seviyesini kontrol edin.
- Adım #9: Herhangi bir sorun yoksa radyatör kapağını kapatın.
Arabaya antifriz ekleme işlemi için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Bu işlemi uygulamadan önce motorun tamamen soğuduğundan ve radyatörün içindeki tüm suyun boşaldığından emin olmalısınız. Motoru çalıştırdıktan sonra su seviyesini kontrol ederek saf su eklemeyi sürdürebilirsiniz.
Arabaya antifriz eklemek basit bir işlem gibi görünebilir ancak doğru adımlar uygulanmadığı zaman sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle eğer ilk kez bu işlemi uygulayacaksanız öncesinde aracınızın motor sistemine hakim birinden yardım alabilirsiniz ya da araç markanızın teknik servisine giderek destek alabilirsiniz.
Aracınıza uygun antifriz seçimi nasıl yapılır?
Pek çok farklı antifriz sıvısı seçeneği olduğu için pek çok sürücü özellikle ilk kez aracına antifriz koyacaksa hangisini seçeceğinden emin olamayabilir. Bu noktada en büyük yardımcınız aracınızın kullanma kılavuzudur. Motorunuzu oluşturan parçaların hangi malzemelerden yapıldığını bilerek buna uygun bir antifriz türü belirleyebilirsiniz. Araç markanızın teknik servisi de bu konuda yardımcı olacaktır.
Antifriz kullanmanın faydaları nelerdir?
Antifriz kullanmanın en temel faydası aracınızı kullanmaya devam etmektedir. Evet, antifriz olmadığı zaman aracınız çalışmaz desek yanlış olmaz. Normal bir havada elbette her zaman sorun olmaz ancak suyun donma noktasını ya da kaynama noktasını gördüğü havalarda eğer antifriz kullanmadıysanız aracınızın soğutma sistemi görevini yerine getiremez ve motorunuz çalışmayı sürdüremez.
Antifriz kullanımının en büyük faydasını ise uzun süreli kullanımda görürsünüz. Çünkü motor soğutma sistemi sıvı ile etkileşime geçtiği için ister istemez zaman içinde paslanacak ve kireçlenecektir. Antifriz sıvısı ise soğutma sistemini hem paslanmadan hem de kireçlenmeden korur. Bu nedenle antifriz kullandığınızdan ve doğru zamanda yenilediğinizden emin olun.
Antifriz su oranı nasıl belirlenir?
- -40 derecede koruma için yüzde 100 antifriz ekleyin.
- -35 derecede koruma için yüzde 90 antifriz, yüzde 10 su ekleyin.
- -27 derecede koruma için yüzde 80 antifriz, yüzde 20 su ekleyin.
- -22 derecede koruma için yüzde 70 antifriz, yüzde 30 su ekleyin.
- -18 derecede koruma için yüzde 60 antifriz, yüzde 40 su ekleyin.
- -13 derecede koruma için yüzde 50 antifriz, yüzde 50 su ekleyin.
- -9 derecede koruma için yüzde 40 antifriz, yüzde 60 su ekleyin.
- -6 derecede koruma için yüzde 35 antifriz, yüzde 65 su ekleyin.
- -4 derecede koruma için yüzde 20 antifriz, yüzde 80 su ekleyin.
- -2 derecede koruma için yüzde 10 antifriz, yüzde 90 su ekleyin.
Otomobilinizin motor soğutma sistemini çok soğuk ve çok sıcak havalardan koruyan antifriz nedir, türleri nelerdir, nereye konur, nasıl eklenir gibi merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Aracınız için en doğru antifriz türünü markanın teknik servisinden öğrenebilirsiniz.