Apple, "Dünyanın En Değerli Şirketi" Ünvanını Kısa Süreliğine Kaybetti

9
2
1
1
0
Dünyanın en değerli şirketi olarak bilinen Apple, bu ünvanını kısa süreliğine Microsofta kaybetti. Ancak değişen hisse değerlerinden dolayı zirveye tekrar oturdu.

"Dünyanın en değerli şirketi hangisidir?" diye bir soru yöneltsek, pek çok kişinin cevabı Apple olur. Çünkü bu, uzun zaman önceden beri doğrulanmış bir bilgidir. Ancak Apple'ın tahtı, son dönemlerde ciddi anlamda sarsılmaya başlamıştı. 

2023 yılında hisse senedi değerleri yüzde 48 civarında artış gösteren Apple, yılın son dönemlerinde 3 trilyon dolarlık bir şirket hâline geldi. Ancak özellikle de akıllı telefon sektöründeki daralma, Apple hisselerinde düşüş yaşanmasına yol açtı. Hatta Apple hisseleri, özellikle Çin'deki zayıf iPhone satışı endişeleri nedeniyle 2024'ün ilk 10 gününde yüzde 4 değer kaybetti. 

Microsoft, kısa süreliğine Apple'ın tahtına oturdu

Apple vs Microsoft

Microsoft hisseleri ise 2023 yılında yüzde 57 artış gösterdi. Sadece bununla yetinmeyen firma, 2024 yılında da hisse senedi değerlemesi yaşamaya devam etti. Yılın ilk 10 gününde yüzde 2'lik daha değer kazanan Microsoft'un güncel değeri, bugün %1,6 artış göstererek 2,875 trilyon dolara çıktı. Öte yandan Apple'ın hisseleri ise %0,9'luk düşüş ile 2,871 trilyona geriledi. Bu da Microsoft'un 2021'den beri ilk defa dünyanın en değerli şirketi olmasını sağladı.

Ancak Microsoft'un zirvedeki yeri çok uzun sürmedi. Apple, 2,86 trilyon değer ile tekrar zirveye oturdu. Microsoft'un değeri ise şu anda 2,83 trilyon.

Tabii ki sayıların çok yakın olduğunu görebiliyoruz. Bu nedenle zirvenin değişmesi ve bunun sık sık yaşanması muhtemel. Bu haberin yazıldığı sırada Microsoft hisseleri 380 dolardan, Apple hisseleri ise 184 dolardan işlem görüyor.

Microsoft'un yapay zekâ duyuruları hisselerinin artmasına neden oldu

Microsoft'un son zamanlarda bu kadar hisse artışı yaşamasının en büyük nedenlerinden biri yapay zekâ. Şirket, özellikle geçtiğimiz yıl birçok yapay zekâ duyurusu yaptı. ChatGPT'yle dünyayı kasıp kavuran OpenAI'ın da en büyük yatırımcısıydı. Ayrıca şirketin kendi modeli CoPilot duyurusu, hisseleri uçuşa geçirmişti. Öte yandan Apple'dan herhangi bir büyük yapay zekâ adımı gelmedi. Şirketin bu adımı 2024'te atması bekleniyor.

Apple ile Microsoft'un değerlerini gösteren grafik:

Bu arada; Apple'ın son yıllardaki en büyük ürün lansmanı olan Vision Pro, önümüzdeki günlerde piyasaya sürülecek. Ancak analistler, bunun Apple'ın değeri için önemsiz olacağı görüşündeler ve bu konuda da çok haksız değiller. Çünkü karma gerçeklik başlığının fiyatı 3.499 dolar olacak ve en azından ilk aşamada niş kitleye hitap edecek.

Eğer her şey bu şekilde devam ederse önümüzdeki günlerde Microsoft'un, Apple'ın tahtını elinden aldığını konuşabiliriz.

Apple Vision Pro neler sunuyor?

Kaynak : https://www.reuters.com/technology/microsoft-overtakes-apple-worlds-most-valuable-company-2024-01-11/
9
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
9
2
1
1
0