Henüz çıkmamış bir iPhone telefonunun kasa tasarımı ya da herhangi bir başka bileşeni sızdırıldığı zaman bu sızıntı genellikle Çin’deki montaj fabrikasında çalışan bir işçi tarafından yapılmış oluyor. Apple bu sızıntıları gerçekleştiren kişilerin izini büyük bir titizlikle sürüyor ancak verdikleri ceza çok da büyük olmuyor. Apple’ın bu politikasının ardında yatan aslında çok mantıklı bir sebep var.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, Apple bu tarz sızıntıları ciddiye almıyor değil. Hatta sırf bu tarz sızıntıların önüne geçebilmek adına kurulmuş bir ekip bile var. Bu ekip, çıkması beklenen iPhone ya da iPad’lerle ilgili bir sızıntı gerçekleştiği anda işin başına geçiyor ve bu sızıntının kaynağıyla ilgili başarılı bir iz sürme süreci başlatıyor. Bu konuya verilebilecek en çarpıcı örneklerden biri, iPhone 5C henüz çıkmamışken telefona ait 180 adet kasa çalınmıştı ve kara borsa üzerinden satışa sunulmuştu. Apple bu kasaların her birini buldu ve hepsini tek tek satın aldı.
Bu süreçlerle ilgili en önemli unsur polisin genelde dahil edilmiyor olması. Apple’ın güvenlik ekibi sızıntıyı gerçekleştiren çalışanı bulduktan sonra bu çalışanın kimliği bir şirket sırrı haline geliyor. Bu kişinin tutuklanmasıysa çok nadiren gerçekleşen bir olay. Çünkü Apple polisi işin içine dahil ederek üzerlerine istemedikleri bir ilgi çekmekten kaçınıyor.
Gelelim bu işe polisin dahil edilmemesinin sebebine. Bu süreç eğer polisle birlikte gerçekleştirilirse, Apple bu sızıntıların önüne geçmeye çalıştığını göstererek aslında bir yerde bu sızıntıların gerçek olduğunu kabul etmiş oluyor. Yani Apple ulu orta bir hamle yapmadığı sürece bütün sızıntılar birer dedikodu olarak kalıyorlar.
Ayrıca Apple’ın polisi sürece dahil etmesi için henüz sır olarak tutulan bu cihazla ilgili bütün bilgileri Çin polisine vermesi gerekiyor. Çünkü bir dava sürecinde bu bilgiler sızıntıyı yapan kişiye karşı kanıt olarak kullanılıyor. Hatta Apple’ın çalışana yaptırım uygulayamaması bununla da sonuçlanmıyor. Apple genelde üçüncü parti Asya şirketleriyle iş birliği yaptığı için bu sızıntıyı yapan çalışanı kovma haklarını da elinde tutamıyor. Ancak tabii ki de şirketten bu çalışanı kovmasını rica ediyorlar.