Apple, Otomobil Projesi İçin Her Yıl 1 Milyar Dolar Harcamış: Olmayan Araba İçin Nasıl Bu Kadar Çok Para Harcandı?

2
2
1
1
1
Tim Cook, Tesla'yı satın alma planlarını uğruna iptal ettirdiği otomobil projesi için yılda 1 milyar dolar harcadığı ortaya çıktı. Peki bu kadar çok para nasıl harcandı?

2020 yılında Apple'ın tepe yöneticileri, eski bir Chrysler tesisinde bir araya gelmiş ve ve firmanın son otonom araç modelini gözlemlemişti. Bu prototip, içinde dört kişinin rahatça oturabileceği bir minivan modele aitti. Tamamen cam tavanlı, eski çiçek çocuk minibüslerini andıran aracın ne önemli özelliği ise içinde ne bir pedal ne de bir direksiyon olmamasıydı. Zira bu araç, tamamen otomasyonla çalışma anlamına gelen 5. seviye otomasyon ile gelecekti ve ihtiyaç hâlinde telefondan ya da oyun kumandası benzeri bir şeyle kontrol edilebilecekti. Apple bu modele Bread Loaf (Somun Ekmek) adını veriyordu. 

Bu aracın beş yıl içerisinde yollardaki yerini alması planlanırken, içinin de dev ekranla ve ses sistemleriyle süslenmesi, dışarıdan da camlarının ne kadar "filmli" gözüktüğünü ayarlayabilmesi planlanıyordu. O günden dört yıl sonra Apple, bu projeyi iptal ettiğini açıkladı, hem de yıllık 1 milyar dolar harcadıktan sonra. Peki neden? Bloomberg'den Mark Gurman'ın kaleme aldığı bir yazı, Apple'ın araç projesinin bilinmeyen detaylarını ortaya çıkarıyor. 

Kararsızlık sonunu getirdi

pple car

2020'deki etkinlikte üst düzey yönetici olan Jeff Williams, bir sonraki yıl firmadan ayrılıp Ford'a geçti. Onun yerine Apple'ın akıllı saat yazılımları departmanından Kevin Lynch geldi. Yeni tasarım ile birlikte yukarı açılan iki kapılı, daha yuvarlaklaştırılmış cam tavanlı bir tasarım ortaya çıktı. I-Beam adı verilen bu projede asla bir prototip üretilmedi. Apple'ın sonraki tasarımları da benzer şekilde arka plana atıldı. 

Firmaya yakın isimlerden gelen bilgilere göre Apple'ın en temel sorunu kararasızlık oldu ve bu yüzden de ödenen milyarlarca dolara rağmen ne yeni bir prototip çıktı ne de var olan araç yollarda test edilebildi. Sektörden isimler bu durumu özetlemek için "Çok zeki bir sürü insana devasa bir bütçe verildiğinde işlerin farklı yönlere gitmesi olasıdır. Apple, bu noktada kesin karar vermeyi başaramadı." ifadelerini kullanıyor. 

Aslında Apple bu proje için yazılıma, sensörlere, aerodinamiğe, materyallere derken ciddi bir arcama yaparken, geliştirdiği ne yazılımdan ne de donanımdan pek de geri dönüş alamadı. Bu da batık maliyeti biraz daha arttırmış oldu. 

Şirket içinden isimlerin verdiği bilgilere göre ise projenin gereğinden fazla uzamış olması, bir an önce sonlandırılması gerektiğini gösteriyordu. Program liderliğinin de zayıf olduğu bir başka dikkat çeken nokta oldu. Tim Cook'un yeniden harekete geçirdiği otomobil projesi, bir türlü bir raya oturtulamaması ve yönlendirilememesi ile başarısızlığa mahkum oldu. 

 

Kaynak : https://www.bloomberg.com/news/features/2024-03-06/apple-car-s-crash-design-details-tim-cook-s-indecision-failed-tesla-deal?leadSource=uverify%20wall
2
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
2
2
1
1
1
Yorumlar(5)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
magic mouse iğrenç bir şey. macbookumla birlikte almıştım birkaç saat kullanımdan sonra tiksindim ve bir köşeye attım. estetik kaygılarla üretilmiş ergonominin e'sinin olmadığı kullanışsız ve kötü bir mouse. tasarım demek ergonomiyi de içinde barındırmak demektir. bu olmadı apple, bunu bi yapamadın!
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Şarj olabilen bazı oyuncu fareleri var onlar her gün şarja takılıyor. Apple'ınki öyle değil bir şarjla 6 ay gidiyor. Bu yüzden dışarıdan görünen bir çirkin şarj portu yerine altta olması mantıklı. 6 ayda bir de, gece bilgisayarı kapatırken şarja takıverin fareyi. Ben Apple'ı bu konuda destekliyorum. Yılda 2 kez şarja takılacak diye dışarıdan şarj deliğinin görünmesinin alemi yok.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 gün önce
her gün şarja takılan fare yok uydurma...
1 yıl önce
Ya bir anlam aramayın, ahmakça bir işleyiş hepsi bu. Daha kullanışlı fareler var, şarjı bittiğinde takıyorsun, kullanmaya devam ediyorsun, şarjı bitince çıkarıyorsun.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
12 ay önce
Logitech kullanıyorum, onun şarjı da 6 ay gidiyor ve şarjı bittiğinde ters çevirmek zorunda da değilsin.
1 yıl önce
Bu aletin şarjı 6 ay gidiyor ama. Şarjda iken kullanmanı gerektirecek kadar kısıtlı kısa şarj ömrü yok.
-1
1 yıl önce
bunun yerine kablosuz yapsa iyi olurdu mesela mouse pad gibi üstünde mouse olacak kendi kendine pad gelen elektirikle şarj olacak. hem kullanacaksın hemde şarj olacak.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Kablosuz şarj pedleri, üzerine koyduğun cihaz hareket ederse şarjı kesiyor. Apple bu yüzden telefonlarda kablosuz şarj pedini mıknatısla telefona sertçe yapıştırıyor, kımıldamasın diye. Yani farelerde işe yaramaz.
-1
1 yıl önce
Her şeyi bi acayip göstererek uzay çağını yaşadıklarını zannediyorlar kullanıcılarıda öyle zannediyor ama halbuki 2010-2015 dönemindeki teknolojiyle devam ediyorlar.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Şarj edilebilir fare yaptılar epi topu. Bunun nesi uzay çağı? Ayrıca şarj edilebilir fare 2010 döneminde kaldıysa, siz şu an nasıl über özellikte fareler kullanıyorsunuz? Kuantum fareler falan mı?
-1