Apple Klavyelerindeki Bu Tuhaf Döngüsel Sembol Neyin Nesi?

10
1
1
1
0
Markalar ürettikleri ürünler ile çeşitli özellikler ve kullanım kolaylıkları vadediyor ve yıllar içerisinde teknoloji devi haline gelen Apple’ın da elbette kendine özgü simgeleri bulunmakta. Alışılmışın dışında bir sembol ve isimle kullanıma sunulan "command" tuşu da bunlardan biri.

Komut, hiç şüphesiz tüm bilgisayarlardaki en işlevsel ve en önemli tuşlardan birisidir ve hemen hemen her büyük klavye kısayolu için oldukça gereklidir. 

Peki kullanıma sunduğu her ürünle mutlaka kendine özgü bir farklılık yaratan Apple’ın, klavyelerindeki komut tuşuna neden Command ismi veriliyor ve üzerindeki bu sembol neyin nesi?

Eskiden Apple klavyelerinde, kullanıcıların büyük ve ana bilgisayarlarla etkileşime girmesine izin veren kontrol tuşları vardı.

Açık ve kapalı Apple

Tıpkı şimdilerde olduğu gibi çok önceleri, bir tuşa basarken başka bir tuşa basılı tutmanın, yalnızca tek bir tuşa basarak elde edilemeyecek bir tür özel işlevi etkinleştirebileceği fikri vardı. Bu sayede kullanıcıların, sadece yazdırılabilir karakterler kullanmak yerine bilgisayarı klavye aracılığıyla kontrol etmeleri mümkün kılınacaktı.

Ancak o zamanların kontrol tuşlarındaki işlevler, yalnızca sınırlı sayıda metin karakteri görüntüleyebiliyordu ve grafikleri içermiyordu. Elbette fare desteği de olmazsa olmazdı. 

Bu nedenle Apple, kullanıcılarının, komutları daha hızlı bir şekilde verebilmesi için bir çözüm yolu aradı.

Açık ve kapalı Apple

Apple böylelikle, 1980’lerin başından itibaren klavyelerine birkaç özel tuş koyma yoluna gitti. O zamanların çoğu Apple klavyesinde, açık Apple ve kapalı Apple olarak adlandırılan iki farklı anahtar vardı. 

Mesela Apple + A’yı komutlandırmak, imleci satırın başına götüren Control + A’nın aksine bir penceredeki her şeyi seçiyordu. Aslında hedef, kullanıcıların bir menüyü açmak zorunda kalmadan, menü öğelerine daha hızlı erişmesini sağlamaktı. 

Peki açık Apple neden Command olarak değiştirildi?

Command tuşu

Bazı iddialara göre Steve Jobs, ürünlerini geliştirirken Apple logosunu görmekten oldukça sıkılmıştı ve bu hiç minimalist değildi. Bu logo, klavyedeki iki Apple tuşunun yanı sıra, işletim sistemi menülerinde de bulunuyordu ve Jobs, bu durumun şirketin logosunu -tabiri caizse- ucuzlattığını düşünüyordu. 

Böylece Apple, açık Apple yerine Command ismi verilen bu döngüsel ve kare görünümlü sembolü ortaya çıkardı. Bugün bu kare komut tuşu, ana değiştirici anahtar görevi görüyor ve Windows’un kontrol tuşuna benzer bir biçimde çalışıyor.

Ayrıca Mac’ler sadece daha fazla klavye kısayolunu etkinleştirmek için değil, aynı zamanda çeşitli programlar yapan kullanıcılar tarafından, sıklıkla kullanılan orijinal terminal işlevlerinden bazılarını korumak amacıyla Control tuşunu korumayı sürdürdü.

Option tuşu

Kapalı Apple ise daha çok, bir bilgisayardaki Alt tuşu gibi çalışıyordu ve Command kadar işlevsel değildi. Akabinde de Mac’lerde, Option ismi verilen bir anahtara dönüştü. 

Buraya kadar tamam ancak Command tuşunun üzerindeki kare ve döngüsel biçim nasıl ortaya çıktı?

Command simgesi

Aslında bu hikaye oldukça ilginç ve tesadüfi. Steve Jobs açık Apple için yeni bir sembol istediğine karar verdikten sonra, Apple için çalışan tasarımcı Susan Kare, bir referans kitabında döngü karesine rastladı. Bu sembol de çok uzun zamandır, İskandinav ülkelerinde kültürel ve ilgi çekici turistik yerleri belirtmek için yol işaretlerinde kullanılıyordu.

Susan’ın önerisiyle Mac geliştirme ekibine sunulan bu sembol fikri, onlar tarafından da ilgi çekici bulunarak kabul edildi ve bu kare şeklindeki döngüsel biçim, o zamandan beri Apple klavyelerinin Command simgesi olarak kullanımını sürdürmeye devam ediyor.

10
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
10
1
1
1
0