İki Sıkı Dosttan İki Azılı Düşmana: Apple ve Samsung Arasındaki Çekişmenin Fitilini Ateşleyen Şey Aslında Neydi?

13
3
1
1
0
Samsung ve Apple, şüphesiz teknoloji devleri arasına isimlerini yazdırmış vaziyette. Hâl böyle olunca bu iki şirketin, birbiriyle rekabet içinde olması çok da şaşılacak bir durum değil. Ancak merak edilen nokta, bu iki devin geçmişten günümüze dek süregelen rekabetlerinin perde arkası.

Aslına bakarsanız ilk etapta bu iki şirket, oldukça iyi ilişkilere sahipti fakat zaman içinde dengeler değişti ve bu iki dost, âdeta iki azılı düşman haline geldi. Peki bu iki tarafın rekabeti, ne oldu da başladı?

Şimdi iki şirketin oldukça çekişmeli mücadelelerine tüm ayrıntılarıyla bakalım.

Apple, ortaya çıktığı ilk günden beri aslında birçok rakibiyle mücadele içindeydi.

Samsung ve Apple

80’lerde IBM, 90’larda Microsoft, 2000’lerde ise Google. Ancak Apple ile Samsung arasındaki rekabet, çok daha benzersiz ve çekişmeli. Samsung ilk günden beri sadece dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefon pazarında Apple ile rekabet etmekle kalmadı.

Aynı zamanda Apple’a cihazlarında kullanması için temel bileşenleri de tedarik etti. Örneğin iPhone’un ekranı.

Peki aralarında böyle bir ilişki varken iki şirket hangi sebeplerden anlaşmazlığa düştü?

Lee Byung Chull

Her birimiz, Samsung’u tüketici elektroniğine yönelik sattıkları ürünlerle tanıyoruz. Fakat; telefon, bilgisayar ve tableti içine alan bu iş sektörü, şirketin geçmişi göz önüne alındığında yeni bir gelişme olarak kabul edilebilir. Çünkü Samsung, yolculuğuna yalnızca parça üretimiyle başlamıştı. 

80’li yıllarda da yine bu şirketin önceliği, aslında parça tedariğiydi (yarı iletken maddeler) ve Samsung’un o zamanki genel müdürü Lee Byung-chull, bu parça tedarikçiliğine devam edip etmeme veya farklı iş fikirlerine açılıp açılmama üzerine, fikir alışverişinde bulunmak için Steve Jobs ile birkaç görüşme gerçekleştirdi. 

Bu esnada da Samsung, yeni bir çip fabrikasına yönelik bir girişim hareketinde bulunmaya karar vermişti ve ikilinin ilişkisi oldukça dostaneydi.

Samsung çip

Apple, Samsung’un en büyük müşterisi olmayı sürdürüyor ve milyonlarca dolar değerinde elektronik parçalar tedarik ediyordu. Fakat Apple ve Samsung arasındaki bu iş birlikçi ilişki, elbette sonsuza dek devam etmedi.

Samsung’un genel müdürü, 2007 yılında ilk iPhone duyurulmadan önce Apple’ın genel merkezini ziyaret etti ve Steve Jobs, iPhone teknolojisinin nasıl çalıştığını ona açıkladı. Korkulan oldu ve Samsung, bu teknolojiyi kendi ürünlerine uyarladı.

Samsung bu yaşanandan yalnızca 2 yıl sonra, Google’ın Android işletim sistemi üzerinde çalışan Galaxy isimli akıllı telefonunu piyasaya sürdü.

İlk Samsung Galaxy

Devamında Jobs, Android’in çalıntı bir ürün olduğunu iddia etti ve Samsung’u taklitçi olarak nitelendirdi. Ayrıca tam bu sırada Samsung, Apple’ın müttefiki olmayı bırakıp, Apple’ın âdeta bir düşmanı hâline geldi ve iki şirket arasında 2011 yılında uzun bir hukuk mücadelesi başladı.

Aslında Apple, 2010 yılında Samsung’a akıllı telefonlarının ve tabletlerinin Apple’ın patentlerini ihlal ettiğini önceden söylemişti ve iki şirket bir iş birliği halinde olduğundan Apple bu konuda anlaşma yapmaya istekliydi.

Apple, Samsung’a tablet başına 40 dolar, telefon başına ise 30 dolar ödeme yapacağına dair bir anlaşma önerdi ancak Samsung, ürünlerinin herhangi bir patenti ihlal etmediğini öne sürerek bu teklifi reddetti.

Böylece bir sene sonrasında uzlaşma sağlayamayan Apple, dava açmaktan geri durmadı.

Apple ve Samsung

Apple’ın dava dosyasındaki savunması şu şekildeydi: “Samsung, bağımsız ürün geliştirmeyi sürdürmek yerine, Apple’ın farklı arayüzlerini, yenilikçi teknolojisini, özgün ürün ve ambalaj tasarımını, Apple’ın fikrî mülkiyet haklarını ihlal ederek körü körüne kopyalamayı seçti."

Peki Samsung gerçekten iPhone’u taklit etmiş miydi? Samsung ürünlerinin iPhone’dan önce ve sonrasında nasıl bir tasarıma ve teknolojiye sahip olduğu göz önüne alındığında, Samsung’un iPhone’un yeniliklerinden büyük oranda faydalandığını görmek mümkün. 

Apple, Samsung’a yönelik toplamda 16 farklı iddiada bulundu fakat bunlardan 3’ü dikkati bir hayli çekmekte.

eOne ve iMac

Ticari takdim şekli ihlali, ticari marka ihlali ve tasarım patentlerinin ihlali. Bunlardan ilki olan ticari takdim, bir ürünün veya ambalajının kaynağını temsil eden görsel görünümdür. 

Örneğin ilk iMac, eMachines isimli bir Amerikan şirketi tarafından eOne adlı bir ürünle taklit edildi ve bu ürünün, son derece popüler olan iMac’in kopyası olduğuna şüphe yoktu. Fakat Apple, ticari takdim iddiasıyla şirkete açtığı davada pek başarılı olamadı. 

Apple, geçmişte iMac için böyle bir vakayla karşı karşıya kaldığından, Samsung tarafından iPhone ve iPad gibi çeşitli cihazları için de aynı taklide maruz kaldığını öne sürdü. 

Samsung, ticari marka ihlali noktasında ise donanım tasarımındaki benzerliğin tesadüf olduğunu iddia edebilirken, simgeler gibi yazılım ögelerindeki benzerlikleri gönül rahatlığıyla savunamadı.

Samsung ve Apple

Bir simgeyi tasarlamanın elbette onlarca hatta binlerce yolu vardır ama Samsung, bu konuda Apple ile aynı görselleri seçme yoluna gitti. Tasarım patentlerinin ihlalinde de ana ekran simge düzeni, iPhone kasasının form faktörü ve ekran ve düğme tasarımları söz konusuydu.

Özetle tüm bu unsurlar bir araya getirildiğinde; markalaşma, yazalım tasarımı ve donanım tasarımlarına ilişkin çarpıcı iddialar ortaya atıldı.

Peki mahkeme tüm bu suçlamalar hakkında nasıl bir karara vardı?

Apple ve Samsung

Apple’ın lehine karar veren jüriler; Samsung’a, ihlalleri sebebiyle Apple’a 1 milyar dolar tazminat ödemesini ve bunu ileride piyasaya sürecekleri ürünlerin hiçbirinde yapmamalarını emrettiler. Fakat bu mahkeme kararı, hikâyenin sonu değildi.

Samsung, karara itiraz etti ve Apple’a karşı bir dava açtı. Ürünlerin patentlerini ihlal etmediğini öne sürdü. Bu yasal mahkeme süreci ile ilerleyen çekişmeler, yıllar boyunca sürdü ve her iki taraf da bazı kazanımlar elde ederken bazı kayıplar da yaşadı.

Apple, Samsung’un Galaxy Tab serisini Almanya’da yasaklatmayı başardı ve bu da Samsung’u, cihazı yeniden tasarlamak zorunda bıraktı. 

Samsung Galaxy Tab

Ancak bu çekişmede suçlanan taraf her zaman Samsung değildi. Apple; AT&T iPhone 4, 3GS ve 3G ile Samsung’un hücresel veri patentini ve 3G veri radyolu orijinal iPad ve iPad 2 modellerini ihlal etmekten suçlu bulundu. 

Böyle bir suç da Apple’ın ABD’de bazı iPhone ve iPad’lerin AT&T modellerinin satışının yasaklanacağı manasına geliyordu fakat Beyaz Saray, bu kararı veto etti.

Nihayetinde 7 yıldır süren bu savaş, Apple ve Samsung’un içeriği belirsiz olan bir anlaşma üzerinden uzlaşmaya vardığı Haziran 2018’de sona erdi. Anlaşmanın ne üzerine olduğu bilinmese de bu zorlu sürecin, her iki tarafa da zarar verdiği bariz bir şekilde ortadaydı.

Fakat Apple, yayımladığı bir beyanda bu hukuk mücadelesini açıkça bir zafer olarak gördü.

Steve Jobs

“Tasarımın değerine derinden inanıyoruz ve ekiplerimiz, müşterilerimizi memnun edecek yenilikçi ürünler yaratmak için yorulmadan çalışıyor. Bu dava her zaman paradan daha fazlası olmuştur. Apple, iPhone ile akıllı telefon devrimini ateşledi ve Samsung’un bizim tasarımımızı açıkça kopyaladığı bir gerçek.

Apple’daki pek çok kişinin sıkı çalışmasını ve yenilikçiliğini korumaya devam etmemiz önemli. Jüriye verdikleri hizmetlerden dolayı minnettarız ve ürünlerimizin kopyalanması karşılığında Samsung’un para ödemesi gerektiğini kabul etmelerinden memnuniyet duyuyoruz.” Samsung ise konu hakkında görüş beyan etmeyi tercih etmedi.

Uzun ve çekişmeli bu 7 yıllık dava sürecinin ardından, şimdilerde Apple ve Samsung’un birbirine ilişmeyen iki farklı şirket olduğunu düşünülebilir ancak durum pek de öyle değil. 

iPhone 15

Samsung hâlâ Apple’a en popüler ürünleri için önemli bileşenler tedarik etmeye devam etmekte. Örneğin iPhone 15 serisine ait tüm modellerin OLED ekranı, Samsung üretimi ve Samsung, Apple'ın OLED panel siparişi verdiği tek üretici.

Aslında Apple'ın planı; Samsung'un yanında Çinli BOE'den de panel tedarik etmekti fakat iPhone'un önceki serilerinde de olduğu gibi BOE, yine Apple'ın kalite standartlarını karşılayamadı ve böylece Apple, tamamen Samsung'a bel bağlamak zorunda kaldı.

Kısaca Apple, geniş ölçekte seri üretilebilecek yüksek kaliteli, çeşitli bileşenler sağlama noktasında Samsung’a güvenirken, Samsung da ürettiği bileşenleri Apple’ın satın alacağından bir hayli emin. 

Apple ve Samsung

Yani her iki şirketin zarar görmesi veya yok olması, diğerinin de açıkça aynı noktaya varacağı anlamına gelmekte. Belki de ilerleyen zamanda Apple ve Samsung arasında daha farklı iş birlikleri görmek mümkün olabilir.

Birbiriyle çoğu zaman rekabet içinde olsalar da bazı açılardan da birbirine gebe olan bu iki şirket hakkında siz neler düşünüyorsunuz?

13
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
3
1
1
0
Yorumlar(50)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Çünkü Türkiye'nin her yerinden tarih ve maden fışkırıyor, bu nedenle altyapıyı geciktiriyorlar. Ve aslında bu çok büyük avantaj. 5g'nin silah olarak Abd ve Çin ordusunda kullanıldığı, 42 Hertz'te kısırlığa bile neden olduğu biliniyor. Nesnelerin interneti projesinde ise grafenli sıvı enjekte olan insan da bir nesne olarak görülüyor. İngilizler ve Hollandalılar aniden ortaya çıkan kalp krizlerinin 5g baz istasyonlarından yayılan radyasyon ile bağlantısını ölçümlerde keşfedince ayaklanıp yüzlerce istasyonu kundakladı. 2012 Londra Olimpiyatları açılış seremonisinde aşılar ile kulelerin bağlantısı sahnelendi ve yeni poundlara sembolü eklendi. Mücadelecş insanlara duyurulur. Kıyametin eşiğindeyiz.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
Frekans 2016, Kingsman 1 ve Dark City 1998 filmlerini de izleyin ki 5g ile neler yapabileceklerini anlayın.
1 yıl önce
Bu arada şimdi aklıma geldi, ulaştırma bakanının kürsüde robot gibi konuşup bayıldığı videoyu izleyin, hem de nesnelerin internetinden bahsederken. Korku filmi gibi. Mutlaka izleyin ve asla 5g'yi onaylamayın, 5g özellikli telefon almayın ve bilinçlenmek için 5g'ye hayır platformu gibi sayfaları takip edin.
1 yıl önce
Ülkemize 6g değil isterse 10g gelsin iğrenç operatörler olduğu sürece hiçbirşey fark etmeyecek ne insan gibi paketler nede uygun tarifeler var para umurumda değil ama verdiğim paranın asla karşılığını alamıyorum
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Bence iyi olmuş çünkü 5G nin sağlık açısından çekinceli olduğu tartışılıyordu. Ayrıca burada asıl sorun vaat edilen hız değerlerine ulaşılmaması!
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
4G 20 Mbit Üstüne Çıkmıyor 5G yi 50 Mbit Yaparlar :D Çoğu Yerde İnternet Çekmiyor Ülkenin Çoğu Yerinde Fiber Yok Gelişen Hiç Bir Şey Yok
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Normal telefon çekmiyor bizdede Daha 10 megabit Le nete bağlanıyoruz yazık bu güzel ülkeme vallahi Afganistan’daki gibi altyapımız var denetlenmiyor geliştirilmiyor millet 6G gigabit bağlantılar hızlar kablosuza geçerken bizde hiçbirsey denetlenmıyor daha habire zam yapıyorlar hıcbır hızmet yenılık yok daha kötüye gidiyorlar geriye hatta yazık vallahi hep sözde :(
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
İzmir bucada bazı mahallelerde vodafone telefon bile çekmiyor ne 5g si ne 6 sı babam önce şebekeleri sağlamlaştırın :D
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
box
1 yıl önce
4g içinde hizli internet dendi fark yok ki bide akıllı telefonlar pahalı 5G olanları 20bin üstü çok para
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Devlette bu konuda denetlemelerde yavaş davranıyorsa düşük hızlarla ve yüksek fiyatlarla vatandaşın sömürülmesine müsade ediyor demektir devletin bu olaya müdahale etmesi gerekir Telekom firmalarının fiyatlarıda üç harfli marketleri geçti devlet yetkili mecilerin bu konuyu araştırması gerekiyor vatandaş vergisini veriyorsa mağduriyetini devleti gözetmeli.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
RTE bırakın 4 g yi direk 5 h yapalım demişti 10 dene önce herkez gülmüştü. Kaanada , iha ya da
Yanıtla
-3
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Yapma ya, öyle hadi 5g yapalım deyince oluyor muymuş? 10 sene önce demişmiş. Bak bakalım dünyada ilk 5g altyapısı hangi tarihte kullanılmaya başlanmış. Senin mantığına göre direkt 10g yapalım ne uğraşıyoruz ara basamaklarla, değil mi ama?
Bilimi tekniği takip et ülke olarak da kendini güldürtme el oğluna. Lafla peynir gemisi yürümüyor.
1 yıl önce
her halk hakettiği gibi yönetilir. bugün başınıza ne geliyorsa seçimlerinizden dolayı geliyor. gidip koşa koşa oy verip sonra burada ağlamayın. burası ağlama duvarı değil. önce zihniyeti değiştirin. zihniyet değişmedikçe iyi bir şey olmasını beklemeyin
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
ne zihniyeti ne heykeli
ne anlatmışsın belli değil
-2
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER