Arabalar Geri Geri Giderken Neden Normalden Farklı Bir Ses Çıkarır?

5
3
2
1
0
Araba kullanırken geri vitese takıp gaza bastığımız anda çıkan sesin normale göre daha değişik olduğunu fark etmişsinizdir. Peki bunun arkasında yatan sebep ne?

Manuel ya da otomatik vites fark etmeksizin her geri manevramızda bu sesi duyuyoruz

Aslında bu durum geri vites dişlileri ile alakalı. Konuyu biraz daha açalım. 

Çoğu modern araçta ileri vitesler için helisel dişliler kullanılır. 

araba vites

Helisel dişlilerin adı, dişlerin helis şeklinde (yani açılı) olmasından gelir. İşte bu açılı yapısı sayesinde dişliler yavaş bir şekilde birbirine girer, bu da dişli girişlerindeki kuvvetin daha eşit dağılmasını sağlar. Sonuç olarak, işleyiş daha sessiz ve pürüzsüz olur.

Geri vites içinse genellikle düz dişliler kullanılır.

Düz dişlilerin yüzeyleri paralel olduğu için, dişliler birbirine tam olarak ve aniden oturur. Bu durum, dişli yüzeylerinin tam teması nedeniyle daha yüksek bir ses ve titreşim seviyesine neden olur.

Özetle düz dişlilerde dişlerin birbirine sert bir şekilde vurması, araç içinde ve dışında duyulan sesin ana kaynağıdır.

Peki geri viteste de helisel dişli kullanılsa olmaz mı?

arabada geri geri giden insan

İşte bu noktada devreye maliyetler giriyor. Geri vites, bir aracın şanzımanında genellikle en az kullanılan vites olduğu için, maliyet azaltmak amacıyla düz dişliler tercih ediliyor. Çünkü helisel dişlilerin üretimi hem daha pahalı hem de otomobilde daha fazla yer kaplıyor. 

İçeriğimizi noktalamadan geri vitese taktığımız zaman çıkan bu sesin bir sorun göstergesi olmadığını ancak aşırı yüksek ve normalden farklı bir şekilde çıktığında şanzımanla ilgili bir sorunun işareti olabileceğini de hatırlatalım. 

Kaynaklar: Motor1, DrivesPark

Benzer içeriklere de göz atabiirsiniz: 

5
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
5
3
2
1
0