O veya bu şekilde insanlığın ‘soluk mavi nokta’yı terk edip başka gezegenlerde yaşamlar kuracağı, uzayı kolonileştireceği bir gerçek. Bu maceranın bir kısmında da zorlu tabiat koşullarına karşı sığınak arayacak olan insanlığın en iyi alternatiflerinden biri mağaralar. Bu mağaralar, dünya benzeri bir yapay iklim oluşturulana kadar radyasyondan, soğuktan ve gezegen yüzeyine düşen meteorlardan koruyabilir.
Bu durumda mağaraların içlerini ve içinde ne olduğunu bilmek, uzaydaki öncüler için oldukça büyük önem taşıyor. SETI (Dünyadışı Yaşam Araştırmaları) Enstitüsü ve Astrobotic Technology tarafından tanıtılan bu yöntemde, lidar teknolojilerini kullanan bir drone ile mağaraların 3 boyutlu haritalarının çıkarılabildiği gösterildi.
Ekip, İzlanda’da yer alan ve içinde magma yer alan Lofthellir mağarasının haritasını böyle bir cihazla çıkarmayı başardı. Pascal Lee önderliğindeki ekip haritayı başarıyla çıkarmakla kalmayıp jeolojik tarihe dair keşiflerde de bulundular. Ekibe göre çalışmanın en etkileyici yanı ise diğer dünyaları keşfetmek için özel bir yol bulmuş olmaları.
Lidar ve 3 boyutlu haritalama kullanılarak incelenecek mağaralara el değmesine gerek olmayacak. Araştırmacılara göre bu mağaralarda su veya buz da bulmak ihtimal dahilinde. Elbette ki başka gezegenlerde bizdeki gibi pervaneli dronelar yerine itici motorlara sahip küçük araçlar kullanılması gerekiyor.
Lee’nin ekibinin kullandığı araç, bağımsız bir uzay şirketi olan Astrobotic tarafından üretildi. Firmanın yaptığı drone, otonom olarak uçuş gerçekleştirirken GPS’e ihtiyaç duymuyor.