Dünya Sağlık Örgütü tarafından gerçekleştirilen 50 farklı araştırmanın sonuçlarına göre üremenin bir numaralı faktörü olan sperm sayısı, son 30 yılda büyük bir düşüş göstererek 60 milyondan 15 milyona kadar geriledi. Araştırmalara göre Avrupa kıtasında 1985-2010 yılları arasında sperm sayısındaki azalma %39 oranına ulaşmış durumda.
Sperm sayısının düşüşüne gerekçe olarak tarım ilaçları, stres, kilo ve radyasyonu gösteren Ürolog Doç. Dr. Cüneyt Adayener, bununla birlikte endokrin sistemi etkileyen çevresel faktörler, artmış beden kitle indeksi, beslenme alışkanlığındaki değişiklikler, diyabet, kanser ve enfeksiyonlar gibi tüm bedeni ilgilendiren hastalıkların sorumlu tutulabileceğini dile getirdi.
“Normal beden sıcaklığından yaklaşık 3 derece kadar daha düşük ısısı olan testis kesesinin uzun süre yüksek ısıya maruz kalması sperm hücre sayısını düşürebiliyor.” diyen Doç. Dr. Adayener iyonize radyasyonun ve sıcak gibi fiziksel etmenlerin de testis üzerindeki etkisini şu şekilde açıkladı;
“Son 25-30 yıldır evimizde her odaya giren yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalar, laptoplar, WiFi ve gittiğimiz her yere taşıdığımız, neredeyse kulağımıza yapışık bir organımız haline gelen cep telefonlarımız da suçlanan faktörler arasında. Son 45-50 yıl içinde tüm dünyada artan tütün kullanımının sperm sayısındaki düşüşle paralel olması da dikkat çekici.
Her ne kadar bilimsel verilerle tam olarak desteklenmese de sperm yapımına olumsuz etkileri olabileceği şüphesi nedeniyle cep telefonlarını kalça bölgesinden uzakta tutmak, laptopları dizüstü veya kucak yerine masada kullanmak, dar pantolon ve sıkı iç çamaşırı kullanmamak da faydalı olabilir.”