Yalnızca bir telsiz üretimi ile üretimine başlayan ASELSAN şirketi günümüzde birçok farklı konuda üretim yapmaktadır. Özellikle iletişim ve haberleşme sektörleri üzerine yoğunlaşan ASELSAN, radar ve elektronik harp, kara, deniz, silah sistemleri, trafik, otomasyon ve savunma ve füze sistemleri gibi birçok sektörde faaliyet göstermektedir. Şirketin geliştirdiği son teknolojilerden birisi ise Lazer Savunma Sistemi olarak bilinen LSS’dir.
Bugün ASELSAN tarafından üretilen ve kurşun ya da to mermisi olmadan çalışan Lazer Savunma Sistemi'ne yakından bakıyoruz.
ASELSAN üretimi lazer savunma sistemi nedir, nasıl çalışır?
Lazer Savunma Sistemi (LSS), 500 metre menzile kadar, mini ve mikro İHA (insansız hava aracı) / İDA (insansız deniz aracı) tehditlerine, meskun mahalde terör unsurları tarafından kullanılan kamuflajlara ve 200 metre ve üzeri mesafede EYP (el yapımı patlayıcı) ve yol kenarı şüpheli paketlere karşı geliştirilmiş bir sistemdir.
Geliştirilen bu lazer savunma sisteminin öncelikli kullanım alanları, gemi platformları, enerji santralleri, havaalanları, sınır karakolları, karargah binaları ve konvoy geçiş güzergahlarıdır.
ASELSAN tarafından üretilen Lazer Savunma Sistemi'nde, fiber lazer kaynağı tarafından üretilen yüksek güçlü lazeri yatay-dikey eksende hareket eden stabilize bir platform üzerinden hedef yönlendirilebilmektedir.
Stabilize olan platform, hedefin tespit ve takibini yerine getirmek üzere termal kamera ve gündüz görüş kamerası gibi elektro-optik birimleri de bünyesinde barındırmakta. Sistem, elektro optik birimlerin kamera görüntüleri üzerinden tehditleri otomatik olarak takip altına almayı ve gönderdiği yüksek güçlü lazer ışınlarıyla tehditleri engellemeyi amaçlamakta.
Sistemin öne çıkan özellikleri:
- Yüksek Güçlü Lazer Kaynağı
- Çok Düşük Atış Maliyeti
- Derin Magazin
- Doldurma Süresi İhtiyacı Olmadan Sürekli Atış İmkanı
- Optik Hedef Tespiti
- Gelişmiş Hedef Takip Sistemi
Lazer silahları nasıl çalışırlar?
Bilimkurgu ve fantastik filmlerin değişmez parçası olan ışın tabancalarının hayatımıza girme ihtimali pek yüksek olmasa da, lazer silahlarının savaş alanlarında büyük bir rolü bulunmakta.
Lazer silahların çalışma mentalitesine bakacak olursak, belli başlı bazı maddelerdeki elektronlar yeteri kadar enerji ile beslenirse ışık dalgalarını yayabilirler. Beslenen bu maddeler daha da güçledirilerek bir ışın şeklinde ufak bir ışın formunda hareket etme imkanı bulur. Aslında burada ışın formu olarak bahsettiğimiz şey lazerdir.
Lazer silahları hangi amaçlarla kullanılır?
Hedefleme:
Lazerlerin silah olarak kullanılabilecek güçte olup olmadıkları belirsiz olmakla birlikte, birçoğu füzeler gibi geleneksel silahları tamamlayacak şekilde destekleyici bir rol oynamaktadırlar. Aynı kullandığımız lazer noktalayıcılar gibi, lazer hedef belirleyiciler de hedefi işaretlemek için kullanılır. Bu işaretleme sayesinde füze gibi silahlar hedefi bulur ve yok ederler.
Füzeleri etkisiz hale getirme:
Isı güdümlü füzeler ise hedefleri yok etmek için kızılötesi ışıkları kullanırlar. Amerikan ordusu tarafından helikopterler için geliştirilen sistemde gelen füzeler kızılötesi sinyal ile durdurulduktan sonra sistem lazer ateşleyerek füzelerinin sensörlerinin köreltilmesini sağlar.
İnsanları ve cihazları körleştirme:
1995 yılında Birleşmiş Milletler’in aldığı bir karar ile kalıcı körlüğe sebep olan silahlar yasaklanmıştır. Fakat “Göz Kamaştırıcı” adı altında geçici körlük ve bozukluk yapan silahlar kullanılmaktadır. Yoğun lazer ışıkları aynı zamanda düşman araçlarının aşırı yüklenmesini sağlamakta son derece yararlıdırlar.
Zarar verme:
Lazer ışınlarının hedefleri yok etmek için kullanılması, ihtiyaç duyulan büyük miktarda güç ve lazerin enerjisini emerek zayıflatan hava tozu ile sınırlıdır. Bununla birlikte birçok lazer tabanlı silah sistemleri geliştirilmeye devam etmekte.
Güçlü bir ülke olmanın temel şartlarından birisi dışa bağımlı olmamaktır. ASELSAN şirketi de kurulmuş olduğu 1975 yılından bu yana birçok alanda ülkemizin ihtiyacı olan yerli üretime katkı sunmaktadır. Bu konuda yapılan en önemli atılımlardan birisi ise Lazer Savunma Sistemi'dir.
ASELSAN ne zaman kuruldu, hangi sorumluluklara sahip?
ASELSAN, Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi kuruluşlarından birisi olma özelliği taşımakta. Üretim yaptığı alanlar arasında haberleşme ve bilgi teknolojilerinden füze sistemlerine kadar geniş bir yelpazeye sahip olan şirket savunma saniyiinde son derece önemli bir rol oynuyor.
ASELSAN 1975 yılında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyacını karşılamak için kuruldu. Açılımı Askeri Elektronik Sanayi olan ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı TSKGV’ye bağlı bir anonim şirkettir.
Asıl hedefi kendi kaynaklarını kullanarak sürekli üretim halinde olmak olan ASELSAN ilk olarak 1980 yılında sırt ve tanklara uygun tasarlanan telsizleri üretmiştir. 1994 yılında ise 1911 adındaki ilk yerli cep telefonumuzun üretimi ASELSAN şirketi tarafından gerçekleştirilmiştir.
ASELSAN Hisselerinin %74,20’si Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na ait olmakla birlikte, %25,70’lik kısmı Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Aselsan hisse grafik, Borsa İstanbul bünyesinde sürekli güncellenmekte ve işlem görmektedir.