Aşı Olduktan Sonra Neden Bir Süre İçin Duş Almamız İstenmiyor?

2
1
0
0
0
Aşı olduktan sonra herkesin duyduğu uyarılardan biri: "Bir süre duş almayın." Peki, neden bu söyleniyor ya da ne kadar doğru?

Özellikle bebeklerin rutin aşılarından sonra da duyduğumuz bu söylemin ardında neler yatıyor? Hangi aşılardan sonra duş alınmamalı?

Hepimizin içini rahatlatacak sorunun biraz detayına inelim.

Aşılar vücudumuzda nasıl etkiler yaratıyorlar?

Aşılar, vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor. Aşı yapıldığında ise enjeksiyon bölgesinde hafif bir iltihaplanma ve kızarıklık meydana gelebiliyor.

Bu, aslında normal bir tepki çünkü vücut, aşıya karşı bir savunma mekanizması geliştirmeye başlıyor. Enjeksiyon bölgesindeki bu reaksiyonlar da genellikle kısa süreli oluyor ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçiyor.

Aşıdan sonra duş almak tehlikeli mi?

Bilim insanlarının genel açıklamalarına baktığımızda aslında aşıdan sonra duş almanın herhangi bir sakıncası yok. Ancak belirtmemiz gereken bazı detaylar var.

Bunlardan ilki aşılamadan hemen sonra sıcak banyo veya saunaya girilmesi önerilmiyor çünkü kan dolaşımı harekete geçiyor ve aslında aşı, yavaş yavaş etki etmesi gerekirken vücutta daha hızlı emiliyor.

mRNA aşılamadan sonra yapılan bazı araştırmalar ise aşılamadan sonraki birkaç gün boyunca banyo sırasında ölümlerin meydana geldiği yönünde.

Enjeksiyon bölgesinin hassas ve açık olmasından kaynaklı, bölgenin tahriş olmaması ve enfekte olmaması için de bazı aşılardan sonra duş alınması önerilmiyor. Ancak bunun için en doğru kararı doktorunuzun vermesi gerekiyor.

Çocuklarda dikkat edilmesi gerekenler neler?

bebekler aşıdan sonra duş alabilir mi

Bebeklerin rutin aşı takviminde banyo yaptırmanın herhangi bir sıkıntı olmasa da genellikle doktorlar en azından 24 saat beklenmesi gerektiğini vurguluyor. Ancak verem aşısı bunların dışında tutuluyor ve aşıdan sonra 3 gün bebeklere banyo yaptırılmaması gerekiyor.

Genel olarak baktığımızda aşıdan sonra en az 24 saat duş almaktan kaçınmamızda fayda var.

aşıdan sonra duş almak

Bu süre zarfında enjeksiyon bölgesini kuru ve temiz tutmamız da gerek. Eğer duş almak zorunda olduğumuz durumlar olursa da kısa ve ılık bir alıp enjeksiyon bölgesini doğrudan suya veya sabuna maruz bırakmamak tavsiye ediliyor.

Aşı olduktan sonra duş almamak belki de size küçük bir fedakârlık gibi gelebilir ama bu küçük adım, büyük sağlık sorunlarının önüne geçebilir.

Sağlıklı günler dileriz!

Sağlıkla alakalı bu içeriklerimizi de inceleyerek bilinçlenebilirsiniz:

2
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
0
0
0