Bugüne kadar göz yanılsamalarının insanlarda olduğu kadar, evcil hayvanlar üzerinde de etkisi olduğunu ortaya koyan videolar paylaşıldı. Paylaşılan en popüler videolardan biri, İsveç'teki Lund Üniversitesi'nde bir bilim adamı olan Rasmus Bååth'ın, yavru kedisiyle Akiyoshi Kitaoka'nın ünlü "Dönen Yılanlar" illüzyonunun bir araya geldiği görüntülerdi.
2013 yılından bu yana YouTube'da 6 milyondan fazla izlenen video, daha sonra yapılacak deneysel araştırmalara ve kedi sahiplerine yapılan anketlere ön ayak oldu. Yapılan bir ankette, katılımcıların %29'u evcil hayvanlarının Dönen Yılanlara tepki gösterdiğini belirtti. 2014 yılında Psychology dergisinde yayınlanan sonuçlar, kesin olmamakla birlikte Dönen Yılanlar modeline bakan kedilerin yanılsamayı algıladığını ortaya koydu.
Şimdi de İtalya'daki Padova Üniversitesi, İngiltere, Londra'daki Queen Mary Üniversitesi ve Parco Natura Viva'daki araştırmacılardan oluşan büyük bir ekip, aslanların da Dönen Yılanlar illüzyonunu etkileyici bulduğunu ortaya koydu.
Ekip, Parco Natura Viva'daki 3 dişi aslan, Safia, Kianga ve Lubaya'dan davranış verileri topladı. Aslanların Dönen Yılanlar desenine ilgi duyup duymadığını bulmak için 3 farklı uyaran kümesi oluşturdu. Dönen Yılanlar illüzyonu ve iki kontrol tasarımından biri yanıltıcı hareket etkisini verirken, ikinci kontrol uyarıcısı Dönen Yılanlar illüzyonu ile aynı temel elemanlardan oluşturulmuş ve illüzyon etkisini durduran bir desendi.
Bilim insanları aslanların rekabete girmesinden kaçınmak için her bir görselin 3 kopyasını oluşturdu ve o şekilde sundu. Her biri 5 saat süren 9 video kaydı, bir aylık bir süre boyunca alındı. Ekip, görsel uyarıcılar yaşam alanlarına eklendikten sonraki dönemde, dişi aslanların bireysel ve sosyal davranışları hakkında veri topladı.
Aslanlardan ikisi (Lubaya ve Safia), iki kontrol görsel düzeninde ise Dönen Yılanlar ilüzyonunu tercih etti. Video görüntülerinde aslanların görüntülerin yer aldığı tabloları ısırdığı veya sürüklediği görüldü. Bu hareketleri, aslanların aldatıcı hareketlerden etkilendiklerini ortaya koydu.
Üçüncü dişi aslan (Kianga), yanıltıcı uyaranlara farklı tepki vermedi. Ancak görsellerin tanıtımıyla ilişkili olumlu davranış değişiklikleri sergiledi. Öncelikle Kianga, yalanarak temizlenme sıklığını düşürdü (aşırı yalanma, kedigillerde stres göstergesi olabiliyor) ve davranışlarında gösterdiği dikkat arttı.
Bu davranışların, görsel zenginliğin aslanın ruh hali üzerindeki olumlu etkisi olduğunu öne sürüldü. Araştırma sonuçları kedilerin yanı sıra, al yanaklı maymunların, lepisteslerin ve zebra balıklarının yer aldığı listeye aslanları da ekledi.