Hayatınızın Gidişatını Değiştirip Büyük Farklılıklar Yaratmanızı Sağlayacak Yöntem: Atomik Alışkanlıklar

12
4
2
0
0
Bilindiği üzere günlük hayatımızda yaptığımız işler, hissettiğimiz duygular ve düşünceler hayatımızın şekillenmesinde büyük rol oynuyor. Bunun yanı sıra alışkanlıklar da hayatımızda büyük farklılıklar yaratır. Aynı zamanda alışkanlıklarımız, yaşadığımız hayatın gidişatında da etkili.

Birtakım alışkanlıklar edinmemiz, şu anki yaşadığımız hayatı kısa veya uzun zamanda değiştirebilir ve daha mutlu bir hayat sürebiliriz.

Üstelik alışkanlık edinmemiz için çok büyük farklılıklar yapmak zorunda değiliz. Ufak ufak başlayarak elde ettiğimiz alışkanlıklarla birlikte köklü değişime hazır olun!

Bugünden itibaren elde ettiğiniz ufak alışkanlıklar geleceğinizi şekillendirir.

Özellikle günümüzü incelediğimizde başarılı insanların birçoğu atomik alışkanlıklara sahip. Peki atomik alışkanlıklar tam olarak nedir?

Atomik alışkanlıklar, "Nasıl daha iyi yaşayabiliriz?" sorusunun uygulamaya dökülmüş halidir. Bu alışkanlıklar, belirli işleri yapmadan önce hayatımızda uyguladığımız ufak farklılıkların, gerçekten de kısa ve uzun vadede çok etkili olduğunu kanıtlamıştır.

Ortaya çıkmasının en büyük sebebi ise kötü bir alışkanlığı yok etmek ya da hedeflerimizi gerçekleştirmek üzerinedir.

Kimimiz sigarayı bırakmak isterken kimimiz fazla kilolarından kurtulmak ister. İlk bahsettiğimiz durum kötü bir alışkanlık iken diğeri bir hedeftir.

Bu durumda, bir gün içerisinde sigarayı bırakmak ya da 15 kilo vermek sağlıklı ve gerçekçi değildir. Bahsettiğimiz kötü alışkanlığı bırakmak ve hedefi gerçekleştirmek istiyorsak, bu durumlardan kurtulmamızı sağlayan ufak ama etkili alışkanlıklar edinmeliyiz.

Örneğin sakız çiğneme alışkanlığı sayesinde sigara isteğinizi köreltebilirsiniz. Örneğin her öğünde sebze yeme alışkanlığı sayesinde istemediğiniz kilolardan kurtulabilirsiniz. Önemli olan, hayatınızda yer verdiğiniz ufak ama etkili alışkanlıkları uygulamak.

Yürüyüş yapın. Yürüyüş yapmak hem sağlığınızı hem de zihninizi düzeltir.

Bugünden itibaren günde 30 dakika yürüme alışkanlığı edinmeniz, sizlere daha sağlıklı bir hayat yaşamanız için destek olur. Yürüyüş alışkanlığı sayesinde eklem ağrılarınız azalır ve solunum sisteminizin daha düzenli çalışmasına neden olur.

Yürüme alışkanlığı ayrıca zihninizi rahatlatır. Silikon Vadisi'ndeki mühendislerin birçoğunun ortak alışkanlığı yürüyüş yapmak. Günde 30 dakikalık yürüme yeni fikirler bulmanıza, daha rahat bir zihne ve kötü enerjilerinizden kurtulmanıza olanak sağlar.

Uykudan uyandığınızda su için. Su içmek metabolizmayı hızlandırıyor.

Sabah güzel uykunuzdan uyandınız. Artık yapmanız gereken yeni ve ufak bir alışkanlığı daha hayatınızda gerçekleştirmek. Bu alışkanlık şüphesiz su içmek. Sabahleyin içtiğiniz bir bardak su vücuttaki toksinlerin atılmasına neden olur.

En güzel tarafı ise daha parlak bir cilde sahip olabilirsiniz. Uykudan kalktığınız anda edindiğiniz su içme alışkanlığı ile birlikte hem daha canlı bir cilt hem de daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Öz bakımınızı rutin hale getirin. Bakımlı olmak öz güven ve mutluluğu getirir.

 

Ufak alışkanlıkların bir başkası ise kendinize öz bakım yapmanızdır. Yanlış anlaşılmasın, süslenip ayna karşısında saatler harcamaktan tabii ki söz etmiyoruz. Yeterince uyumak, dengeli beslenmek ve güzel kokmak gibi yaptığınız öz bakım alışkanlığı sizi daha mutlu yapar.

Ufak ufak yaptığınız bakımlar, farkındalığınızı artırmasında da etkilidir. Bu da daha bilinçli bir yaşam sürmenize neden olur.

Sevdiklerinize vakit ayırın. Onlara vakit ayırmanız daha rahat bir zihne kavuşmanızı sağlar.

Özellikle yazılım dili öğrenmek gibi zor işlere kalkıştığınızda maalesef zihniniz çok yoğun olur. Bu sebeple, sevdiklerimize vakit ayırmak da ufak ama etkili bir alışkanlıktır.

Günde 30 dakika ya da 1 saat gibi sürelerde sevdiklerinize vakit ayırmanız mutlu olmanıza sebep olur. Sevdiklerinizle vakit geçirmeniz değer görmenize ve önemli olduğunuzu hissetmenize neden olur. Önemli hissetmek, kişilik bozukluklarının önüne geçer.

Çalışma ortamınızı kendinize göre ayarlayın. Tabii ki dikkat dağıtan eşyalarınızı yanınızda bulundurmamanız şartıyla.

Şüphesiz diğer ufak bir alışkanlık ise çalışma ortamını verimli hale getirmek ve dikkat dağınıklığını en aza indirmek. Bu sayede daha düzenli ve sistemli çalışabilirsiniz.

Çalışma ortamınızdan verim alabilmek için sadece ihtiyacınız olan malzemeleri masanızda bulundurun. Zaman zaman çalıştığınız ortamdan sıkılabilirsiniz. Kim sıkılmaz ki? Bunun için arada ortamınızı değiştirmeniz sizler için faydalı olabilir.

Günlük yaptığınız işleri önem sırasına göre yapılacaklar listesine yazın. Böylelikle önemli olan işlerinizi öncelikle bitirebilirsiniz.

todo listesi yapmak

Hepimizin hayatında önemli ve çok önemli olmayan ama yapmamız gereken işleri mevcut. Bunun için de önem sırasına göre liste hazırlama alışkanlığı edinerek hem önemli ve önemi fazla olmayan işlerinizi bitirebilir hem de sorumluluğunuzu artırabilirsiniz.

"Hayır" diyebilmeyi öğrenin. Bugün hoşlanmadığınız bir olayla karşılaştığınızda "hayır" diyebilme alışkanlığı hayatınızda büyük bir önem taşır.

Hem yakın hem de uzak çevremizde sevdiğimiz ve sevmediğimiz insanlar bulunuyor. Bazen çok sevdiğimiz insanları zarar göreceğimizi bildiğimiz halde kıramıyoruz ve "hayır" diyemiyoruz.

Böyle bir durumda maalesef hep üzülen taraf genellikle "hayır" diyemiyenler olur. Şunu unutmayalım. İstemediğimiz her durum için "hayır" deme hakkımız var. "Hayır" deme alışkanlığını elde ettiğimizde kendimize olan saygımız artar ve yanlış bir durumla karşı karşıya gelmekten kurtulmuş oluruz.

Yazmaktan çekinmeyin. Yazma alışkanlığı, hayatınızı düzenlemenizde sizlere yardımcı olur.

günlük tutmak

İnsan, yaptıkları sonucunda pişman olabilen ve hatalarından ders çıkarabilen bir varlıktır. Genel olarak bir hata yaptığımızda "bir daha yapmayacağım" şeklinde içimizden söyleniriz. Unutmayın ki söz uçar yazı kalır.

Yazma alışkanlığı, günlük hayatınızı planlamanızda oldukça etkilidir. Ayrıca, yazdıklarınızı geriye yönelik okuduğunuzda tekrar hatırlarsınız ve yanlış bir durumun önüne geçmek için kolları sıvarsınız. Bu sebeple, yazma alışkanlığı kazanmanız, hayatınızı önemli ölçüde düzenler. Dünya genelinde önemli insanların birçoğu günlük tutuyor.

Benjamin Franklin bilimsel teorilerini günlüğünde tutardı. Arnold Schwarzenneger vücut geliştirme ile alakalı günlük tutardı. Böylelikle hem odaklanmaları hem de organize olmaları oldukça kolaydı.

Fark ettiniz mi? Şu ana kadar bahsettiğimiz alışkanlıklar hem basit hem de birçok açıdan etkili. Sizlerinde ufak ama etkili alışkanlık tavsiyesi var mı? Yorumlarda buluşalım.

12
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
4
2
0
0