Avrupa ve Amerika'daki Elektrikli Araç Satışları Durma Noktasına Geldi: Çin'de ise Hızla Artıyor!

6
5
0
0
0
Yeni bir rapor, elektrikli araç satışlarının yılın ilk 5 ayında yıllık oranda %20 arttığını gösterdi. Ancak işlerin Avrupa ve Amerika'da gitmediği, bu artışın en büyük nedeninin Çin olduğu görüldü.

Daha sürdrülebilir bir gelecek için en önmli unsurlaradan biri olan elektrikli otomobiller, iyice yaygınlaşmaya başlamış durumdaydı. Birçok firma şu sıralarda elektrikli modellerini piyasaya sürüyor, ilerleyen yıllarda da tamamen elektrikli olmayı planlıyordu. Ancak son zamanlarda taleplerin düşmesi hedeflere ulaşmanın biraz daha uzun sürebileceğini ortaya koyuyordu. Yine de satışlar yükseliyordu.

Şimdi ise yılın ilk beş ayına dair veriler geldi. Rho Motion isimli araştırma firması, elektrikli araç pazarıyla ilgili bilgileri bizlerle buluşturdu. Buna göre mayısta 1,3 milyon satış gerçekleşti ve yıllık oranda satışlarda %20’lik artış görüldü. Ancak satışların eşit bir şekilde dağılmaması dikkat çekti.

Avrupa ve Kuzey Amerika’da satışlar duraksamaya girdi, Çin’de ise yükseliş görüldü

Rapora göre elektrikli araçlarda yaşanan bu ciddi artışın ana sebebi Çin. Öyle ki Çin’de satılan elektrikli arabaların sayısı Ocak-Mayıs 2024 arasında yıllık oranda %31 artmış. Sadece mayısta ise %36’lık yükselme görülmüş. Çinli fimaların uygun fiyatlı elektrikli araçlarının bunda büyük etkisinin olduğunu söylemek mümkün.

Ancak Avrupa ve Amerika’ya geldiğimizde ise aynı tabloyu görmüyoruz. Buna göre Avrupa’da sadece %4’lük bir artış görülmüş. ABD ve Kanada’yı içeren Kuzey Amerika’da ise %5 yükselmiş. Öyleki Avrupa pazarında mayısta yıllık oranda %9’luk düşüş, ABD ve Kanada’da ise %3’lük azalma var. Bu da elektrikli araçların büyümesinin yavaşladığının göstergesi.

Kısacası Çin, elektrikli araçlar konusunda %50’den fazla pay ile en büyük ve en çok satış gerçekleştiren bölge konumunda. Avrupa ve Kuzey Amerika’da ise talepler azalıyor ve satışlar artmıyor. Batılı markaların yavaş yavaş elektrifikasyon planlarını ertelediğini görüyorduk. Bu veriler de haklı olduklarını gözler önüne seriyor.

Elektrikli otomobil satışları, yılın kalanında daha da ilginçleşecek. AB, geçtiğimiz hafta Çin’den gelen elektriklilere ek vergi koymuştu. Türkiye’de de benzer durum görülmüştü. Bunun satışları nasıl etkileyeceği çok büyük merak konusu. Sürdürülebilirlik planlarının gecikip gecikmeyeceğini zamanla göreceğiz.

 

6
5
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
5
0
0
0