Türkiye'nin en önemli göllerinden biri olan Tuz Gölü her sene mevsim koşullarına göre küçülüp büyüyor, gölde bulunan tuz kütlesi de buna bağlı değişiklik gösteriyor. Ancak Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından son paylaşılan bir görüntüye göre Tuz Gölü’nün normal koşullarının aksine, oldukça küçüldüğü görüldü. Ajans, uydudan çekilen Tuz Gölü fotoğrafını “Geriye sadece tuz kütlesi kaldı” notuyla paylaştı.
“Geriye sadece tuz kütlesi kaldı”
İklim değişikliği ve yanlış tarım uygulamaları bölgenin her geçen gün daha az su almasına sebep oluyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Senitinel-2 uydusuyla çekilen fotoğraflar bölgedeki kuraklığın ciddiyetini gözler önüne serdi. Bölgede yaşanan kuraklığın tıpkı flamingoların da ölüm sebebi olarak gösterilen, tarımda uygulanan yanlış sulama yöntemleri olduğu belirtildi.
Ülkemizin tuz ihtiyacının %40’ın sağlandığı bu göl aynı zamanda turizm açısından da ilgi merkezi olmaya başlamıştı. Son yıllarda yaşanan ciddi kuraklık gölün geleceği hakkında endişelere yol açtı. Konya Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, “Tuz Gölü’nde 1930 yılından bu yana %30'a yakın bir küçülme görüldü. Bu durumu durdurmamız zor olsa da azaltabiliriz. Gerekli önlemler alınmazsa 30 yıl içinde Tuz Gölü’nü kaybedebiliriz.” dedi.