Etrafındaki Her Şeyi Yansıtan Aynalar Aslında Ne Renktir?

19
8
2
1
0
Evimizde, arabamızda veya hemen hemen tüm çevremizde yer alan aynalar aslında ne renktir hiç düşündünüz mü? Etrafındaki her şeyi yansıttığı için ne renk olduğunu göremediğimiz aynaların ne renk olduğuna gelin yakından bakalım.

Sabah uyandığımızda nasıl görünüyoruz diye karşısına geçtiğimiz aynalar, hayatımızın her aşamasında yanımızdalar. Peki daha önce aynanın hangi renk olduğunu hiç düşündünüz mü? Ayna karşısındaki görüntüyü yansıtır, ancak onun da bir rengi olması gerekir. 

Pek çok kişi aynanın beyaz veya gümüş renginde olduğunu söyleyecektir, ancak ayna aslında daha farklı bir renk. Bugün sizlere aynanın çalışma mantığıyla birlikte bu nesnenin aslında ne renk olduğunu açıklayacağız.

Öncelikle renkleri tanıyalım. Renkler nasıl oluşuyor?

Renk

Bir aynanın nasıl çalıştığını anlamak için öncelikle renkleri anlamamız gerekiyor. Her nesnenin bir rengi vardır çünkü onlara çarparak yansıyan ışık retinamıza ulaşır. Retinamıza ulaşan bu renk beynimiz tarafından yorumlanarak gördüğümüz renkleri oluşturur. 

Rengarenk gördüğümüz tüm nesnelere ilk başta gün ışığı olan beyaz ışık çarpar. Bu ışıkta görünür spektrumun dalga boyları eşit yoğunlukta bulunur. Bizim renkli gördüğümüz nesneler bu dalga boylarının bazılarını soğururken bazılarını da yansıtır. Bu dalga boylarının soğurma ve yansıtma oranına göre bizim bildiğimiz renkler ortaya çıkıyor. Eğer bir nesne görünür tüm dalga boylarını soğuruyorsa siyah, tamamını yansıtıyorsa da beyaz oluşmuş oluyor.

Renkleri tanıdığımıza göre konumuza geri dönelim: Ayna aslında hangi renktir?

Ayna

Aslında mükemmel bir aynaya çarpan ışık, geldiği açının yansıma açısıyla uzaya geri yansır. Gelen ışığın tamamı doğrudan geri yansıtıldığı için aynanın rengi de görünür spektrumdaki tüm dalga boylarını bulunduran beyaz olur. Ancak bu dediğimiz şey mükemmel bir ayna için geçerli ve dünyada böyle bir ayna yok.

Dünyada mükemmel ayna yok. O sebeple aynanın rengi "beyazdır" demek de çok gerçekçi bir senaryo değil. Çoğu ayna yeşili diğer renklerden daha fazla yansıtır. ZME Science'a göre ayna atomları yeşil dalga boylarını diğer renklere göre daha fazla yansıtan silika cam tabakasına sahiptir. Fizikçiler, aynaların 495 ila 570 nanometre arasında bir dalga boyunu yansıttığını buldu. Bu aralık da açık yeşil bir görüntüye karşılık geliyor.

İki aynayı karşılıklı koyarak bu rengi siz de görebilirsiniz.

Ayna rengi

İki aynayı karşı karşıya koyduğunuzda bir paradoksa dönüşüp sonsuz bir karanlığa gittiğini görmüşsünüzdür. İşte aynanın yarattığı bu görüntü aslında yeşili çok net bir şekilde bize gösteriyor. İlk başlarda belli belirsiz bir yeşil tonuyla başlayan görüntü uzaklaşıp küçüldükçe çok daha kesin bir yeşil tonuna dönüşüyor. 

Bugün sizlere bir aynanın aslında ne renk olduğunu açıkladık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

19
8
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
8
2
1
0
Yorumlar(3)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
Bir de şeyi incelesenize, seffaf renk nasıl oluşuyor gerek camda gerek plastikte.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
denedim olmadı
1 yıl önce
Seffaf renk sadece Agri daginin tepesinde, aynayi 2 elinizle gunese dogru tutar halde 10000 defa lompen lompen diyerek bagirarak donerseniz olusur.
-2
2 yıl önce
Demek ki bitkilerinde yeşili yansıtmalarının sebebi bu. Aslında bitkilerde ayna fakat pürüzlü olduğu için kendimizi göremiyoruz sanırım :)
Yanıtla
-7
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
:ASD:A:DA hayatımda böyle bir mantık yürütme görmedim. Tebrikler.
-1
2 yıl önce
Bitkilerin yeşil olma sebebi hücrelerinde bulunan kloroplast'tır. Yani onlar ayna değil zaten yeşiller
-4
2 yıl önce
o kadar rahatlama geldi ki bana, şu rengi öğrenebildiğime ve deneyimlediğime mutluyum :)
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .