AKP ve MHP tarafından 26 Mayıs'ta TBMM'ye sunulan 40 maddelik "basın ve sosyal medya" odaklı yasa tasarısının TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri tüm hızıyla sürüyor. İlk 15 maddenin kabul edilmesinin ardından, tüm maddeler kabul edilmeye başladı. Yeni düzenleme, basına ve sosyal medyaya yönelik bazı yaptırımlar içeriyor.
Basın kartının verilmesine ya da iptaline yönelik düzenlemelerle birlikte basında "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" eylemi bu tasarıyla birlikte suç olarak sayılacak.
"Basın Kanunu ve Bazı Konularda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" adındaki önerilerle neler değişecek?
- İnternet haber siteleri Basın Kanunu kapsamına alınacak.
- Yine internet haber siteleri "süreli yayın" tanımı kapsamında alınacak.
- Basın İlan Kurumu yayımın durdurulmasını talep edebilecek.
- Yanlış haber sonucunda internet sitelerinin yayınladığı tekzipleri ana sayfalarında tutma süresi 7 günden 1 güne düşürülecek.
- Basın kartının verilmesine ve iptaline ilişkin yeni hususlar ve şartlar belirlenecek (Henüz bu detaylar kamuoyu ile paylaşılmadı).
- Haber alanı dışına çıkanlar, yani habercilik görevini suistimal edip kötüye kullananlar cezalandırılacak.
- Yanıltıcı bilgiyi internet ortamında alenen yaymak suç sayılacak.
- "İnternet haber sitesi, İletişim Başkanı, İletişim Başkanlığı, Basın Kartı Komisyonu, medya mensubu, enformasyon görevlisi" kavramlarının hukuki tanımı yapılacak.
- Süreli yayınlar için verilen beyannamelerde tek sorumlu, İstanbul Asliye Ceza Mahkemeleri olmayacak. Beyannameler ülke genelinde verilebilecek.
- Serbest basın kartının tanımı “yurt dışında serbest gazetecilik yapan Türk vatandaşlarına verilen basın kartı” şekline getirildi.
- Dernek ve vakıf yöneticilerine basın kartını verecek olan kişi artık Cumhurbaşkanı olmayacak.
- Ülkemizdeki yabancılara verilecek basın kartı “6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu"na göre düzenlenecek. Kanundaki şartların sağlanması gerekecek.
- Basın Kartı Komisyonu'nun kararı, yürürlük için yeterli olacak. Komisyon başkanı onayına gerek kalmadı.
- Basın Kartı Komisyonu, basın kartını doğrudan iptal etmeyecek. İlgili gazeteci, bundan sonra uyarı da alabilecek.
Düzenlemenin TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında partileri temsilen katılan isimler arasında da tartışmalar çıktığını belirtelim. Geçtiğimiz gün başlayan görüşmelerin ardından bugün ilk 15 maddesi kabul edilen yasa tasarısının diğer maddeleri de yavaş yavaş kabul edilmeye başladı.
TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti ve şimdi gözler TBMM'nin onayına çevrildi. Önümüzdeki günlerde tamamının kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi beklenen yeni yasa tasarısının tüm maddelerine ise buradan ulaşabilirsiniz.