Bazı Depremler Neden Açıklanandan Daha 'Şiddetli' Hissedilir?

33
2
1
1
0
Bu gece, depremin acı yüzü ile bir kez daha yüzleştik. Ve her depremde olduğu gibi depremin büyüklüğünün açıklanandan daha fazla olduğu söylentileri dolaşmaya başladı. Peki bu durum neden hemen her deprem sonrası yaşanıyor?

Türkiye, yine en acı gerçeklerden bir tanesi ile yüzleşti. Sabaha karşı 04:17 sularında, merkezüssü Kahramanmaraş olan 7.4'lük bir deprem meydana geldi. Türkiye'nin çok büyük bir bölümünde hissedilen deprem, ne yazık ki saat 08:22 itibarıyla en az 76 kişiyi hayattan kopardı. 440'ın üzerinde yaralının olduğu bildirilirken, arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Meydana gelen deprem üzerine Türkiye Cumhuriyeti, 4. seviye alarm verdi. Bu alarm Türkiye'nin uluslararası yardım talep ettiği seviye. Yani bu depremi küçümsemek mümkün değil. Özellikle de Kahramanmaraş'taki durum bile yaşananların korkunçluğunu gözler önüne seriyor. Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, "Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi." dedi.

Yıkım sadece Kahramanmaraş'tan ibaret değil: Adana, Gaziantep ve çevre illerde de göçük altında kalanlar var!

6 Şubat deprem

Edinilen bilgilere göre yıkılan binalar sadece Kahramanmaraş'ta yok. Adana'da 10 bina, Gaziantep'te ise 500'den fazla göçük olduğu ifade ediliyor. Malatya'da 140 binanın yıkıldığı bilgisi de mevcut.

Depremin şiddeti, bulunduğunuz yere göre değişir!

Söz konusu deprem olduğunda, "büyüklük" ve "şiddet" kavramlarını sıklıkla duyarız. Bu kavramların her ikisi de o an yaşanan durum için telaffuz edilir. Ancak bu yaklaşım pek de doğru değildir. Büyüklük dediğimiz kavram, richter ölçeğine göre hesaplanır ve matematiksel olarak bir karşılığı vardır. "Şiddet" ifadesinde ise böyle bir durum söz konusu değildir.

Deprem terimleri arasında yer alan şiddet ise aslında değişken bir yapıya sahiptir. Örneğin; Kahramanmaraş'taki depremin Kahramanmaraş'taki şiddeti ile Kayseri'deki şiddeti aynı değildir. Hatta deprem, Kahramanmaraş'ın her yerinde de aynı şekilde hissedilmemiştir.

deprem

Bir başka deyişle 'büyüklük', tıpkı celsius, metre, rakım gibi ölçüm yapılan sayısal bir veridir. Şiddet ise depremin etkisini açıklamak için kullanılan bir ifadedir. Yaşadığınız zemin ve bina çok da sağlam değilse depremi daha şiddetli hissedebilirsiniz. Bazı depremlerin açıklanandan daha büyük olduğuna inanılmasının nedeni de tam olarak budur. 

Kahramanmaraş'tan gelen bir video (08:40):

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan isimlerden bir tanesi, geçtiğimiz dönemlerde Düzce'de gerçekleşen depremle ilgili konuşan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır oldu. Sözcü'ye konuşan Çakır, neden böyle bir durum yaşandığını şu sözlerle açıkladı: Düzce ve civarındaki köylerde zemin artırımı olduğu için hasar olacağını düşünüyorum. Umarım can kaybı olmaz. Hem bina yapılarını hem bölgenin zemini biliyoruz. Kaya zeminlerde binalara bir şey olmuyor, doğal dolgu yani çakıl, kumla kaplı nehir kenarları bu şekilde dolgu olduğu için burada 6'lık deprem, 7 gibi hissediliyor. Bu nedenle daha büyük bir hasar veriyor.

Webtekno ekibi olarak; yaşanan depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz...

33
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
33
2
1
1
0