Türkiye'de de Olmuştu: Bazı Elektrikli Araçlar Neden Bomba Gibi Patlıyor?

4
1
1
0
0
Kimi zaman elektrikli araçların patlama haberlerine rastlıyoruz. Peki bu patlamaların sebebi ne? Sürücü hatası mı yoksa tamamen araçtan mı kaynaklı?

Yakın zamanda Kayseri’de, Tesla marka bir elektrikli araba bomba gibi patlamıştı ve sürücüsü ağır yaralanmıştı. Benzer olayların başka yerlerde de örneklerini gördük.

Tüm bunlar, akıllara şu soruyu getiriyor: Elektrikli araçlar neden patlar? Hemen anlatalım.

Bataryaların aşırı ısınması sebep olabiliyor.

tesla

Kayseri’deki olayda olduğu gibi, elektrikli arabalarda bulunan bataryaların fazla ısınması patlamaya sebep olabiliyor. Lityum-iyon bataryalar, enerji yoğunlukları yüksek olduğundan elektrikli araçlarda yaygın olarak kullanılsa da “termal kaçak” adlı bir süreç yüzünden riskli sonuçlar doğurabiliyor.

Bu süreci şöyle anlatabiliriz: Bataryanın bir yerinde aşırı ısınma, bataryanın içindeki lityum iyonların kimyasal tepkimelerini hızlandırıyor ve bataryanın gittikçe ısınarak yanmasına ya da patlamasına sebep oluyor. Bu durum; kısa devre, aşırı şarj, fiziksel hasar veya üretim hataları gibi çeşitli nedenlerle tetiklenebiliyor.

Nedenlerine daha yakından bakalım.

elektrikli araba

Batarya fiziksel olarak hasar aldığında (trafik kazası, darbe vb.) iç kısımda kısa devre oluşabiliyor. Bu kısa devre de bataryanın fazla ısınıp patlamasına yol açabiliyor.

Üretim sırasındaki hatalar veya bataryanın sıcaklığını düzenleyen ısı yönetim sistemlerinin arızası da da bataryanın düzgün bir şekilde çalışmasını engelleyebiliyor. Böylece ortaya yine patlama çıkabiliyor.

Son olarak, kullanıcının payı da var elbette. Elektrikli araçların bataryaları doğru bir şekilde kullanılmadığında ya da şarj edilmediğinde, mesela onaylı olmayan bir şarj cihazı tarafından şarj edildiğinde veya fazla şarj edildiğinde patlama riski artabiliyor.

elektrikli araç

Yine de tüm bunlar demek değildir ki elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlu araçlara göre güvensiz. Her iki türün de kendine özgü avantajları ve dezavantajları var. İçten yanmalı motorlu arabalarda riskli olup elektrikli araçlarda olmayan pek çok şey var.

Daha fazla elektrikli araba içeriği için:

4
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
1
1
0
0
Yorumlar(2)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
4 ay önce
apple ın başarısı kitleyi erken keşfetmesi
ürettiği ürünleri herkes üretiyor
kitle mühimdir
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
4 ay önce
Her yıl yok şöyle yok böyle hızlı güçlü işlemci kamera vs diyerek (Aslında fark maks %10) Millete yutturuyorlar nasıl olsa. Bu dediğim sadece Apple değil diğer tüm markalar için geçerli. Her sene yapacağınıza 2 yılda veya 3 yılda bir çıkarın aynı ekran kartı üreticileri gibi. Böylelikle çevreyi ve doğayı daha az kirletirsiniz. Şimdi diyeceksiniz ki Gay toni ve onun gibileri daş mı yisin ?. Yemesin abi tabii o sırada eldeki ürünleri yine peynir ekmek gibi satmaya devam ederler… Gidilecek başka Dünya’mız yok en yakın tahminen yaşanabilir gezegen 100 ışık yılından fazla uzaklıkta. Işık hızını geçemiyoruz ee solucan deliği de açılamadığı için yine kaldınız mı Dünya’ya?!!….
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
4 ay önce
Portal açılabilseydi emin ol herkesin haberi olurdu. Portaldan kasıt solucan deliği ise eğer. Başta Rusya ve Çin olmak üzere hepsi bu teknolojiyi elde etmek için ölümüne kapışırlar hatta ve hatta nükleer kullanmaktan geri durmazlardı. Bence az süper kahraman veya doktor strangers izle... Portal mortal yok yani...
-1
4 ay önce
Başka yere gidemediğimizin kesin olduğunu nereden çıkarttın. Portal açılsa "açtık" mı diyecekler halka.
-1