Birçok alanda tedavi için kullanılan kök hücreler bu sefer de Japonya’da bir bebeğin karaciğer tedavisinde kullanıldı. Karaciğer nakli için henüz küçük olan bebek, kök hücrelerden türetilmiş karaciğer hücreleri sayesinde hayata tutunabildi.
Japonya Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Ulusal Merkezi’nden doktorlar, bebek organ nakline uygun olacak şekilde büyüyene kadar sorunun çözümü için ilk defa denenen bir tedaviye imza attılar. Doktorlar, embriyonik kök hücrelerden türetilen 190 milyon karaciğer hücresini bebeğe enjekte ettiler. Bir çeşit “köprü tedavisi” olan bir tedavi yöntemi, dünyada ilk defa altı günlük bebeğe uygulandı.
Bebek, karaciğer nakli olabilecek vücut gelişimini sağladıktan sonra babasından alınan karaciğer bebeğe nakledildi. Cinsiyeti açıklanmayan bebek, karaciğer naklinin ardından, doğumundan altı ay geçtikten sonra, hastaneden taburcu edildi.
Bebeğin tedavisinin gerçekleştirildiği enstitüden yapılan açıklamada, “Bu çalışmanın başarısı, karaciğer sorunu olan hastalar için insan kök hücrelerini kullanıp başarı sağlayan k dünyanın ilk klinik denemesi olması” denildi.
Karaciğer hastası olan bebeğe uygulanan kök hücre tedavisi başarılı olmakla beraber bir tartışmaya da neden oldu. Tedavide kullanılan kök hücreler döllenmiş yumurtalardan toplanıyor. Kök hücrelerin alındığı embriyolar daha sonra yok edildiği için bazı bilim insanları çalışmanın etik kurallara uymadığını söylediler.