Bebeklerde Pişiğe Ne İyi Gelir?

2
2
1
0
0
Özellikle yaz aylarında sıcaklığın çok fazla olduğu zamanlarda yaşanan terleme, bebeklerde pişik oluşumuna neden olur. Peki çözümü nasıldır?

Pişik tedavileri konusunda ebeveynlerin yeterli ve doğru bilgiye sahip olmaları oldukça önemlidir. Bebeklerinde karşılaştıkları bu rahatsızlığa hangi çözümlerin iyi geldiğini bilmeleri sorunu çok daha hızlı bir şekilde çözmelerine yardımcı olacaktır. Bebeklik döneminin ilk aylarında günlük bakımlarına ve sağlık sorunlarına bağlı olarak bir takım rahatsızlıklar yaşayabilirler. Bu rahatsızlıklar arasında en yaygın olarak görülen ise şüphesiz vücutlarında oluşan pişiklerdir.

Eklem yerleri, boyun kısımları, ayak tabanları, parmak araları, genital bölge gibi birçok vücut bölgesinde pişik problemi görülmektedir. Pişiğe özellikle vücudun hava almayan bölgelerinde daha sık karşılaşılır. Hava almayan bölgelerin uzun süre ıslak ya da neme maruz kalması bu bölgelerin kızarmasına ve pişik oluşumuna neden olur. Oluşan pişik sonucunda bebeklerin vücutlarındaki derinin sağlıklı yapısı bozulur. Bu yüzden pişik görülen bölgede pul pul dökülmeler, kızarıklıklar ve iltihaplanmalar olmasına pişik denir. 

Pişik neden olur ve nasıl geçer?

Pişik Nedenleri

Bebeklerde görülen pişik problemi birçok nedenden kaynaklanabilir. Pişik oluşumuna neden olan etkenler ve bu etkenler için basit çözümler vardır. Pişik sorununun en temel kaynağı bebeklerin cildinin hava almamasından kaynaklanır.

Özellikle bebeklik dönemlerinin ilk aylarında vücut ısısını korumak adına ebeveynler daha kalın kıyafetleri kullanmayı tercih ediyorlar. Fakat bu kıyafetleri kullanırken vücudun hava almasını da sağlamalılar. Bu yüzden pamuklu kumaşlardan üretilen ürünleri tercih ederek vücudun hava ve nem dengesini sağlayabilirler. 

bebeklerde pişik

Bebeklik döneminde kullanılan bebek bezleri de ciltlerinde pişiğe neden olmaktadır. Özellikle bu hususa ebeveynlerin daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bebek bezini bağlarken bebeğin vücudunu çok sıkmamalı ve bebeğin kilo ve ayına uygun olarak bebek bezi seçimi yapılmalıdır. 

Bebek bezi karın ve bacak kısımlarını sıkmamalıdır. Bebekler bu dönemlerde ufak kaçırmalar da yapabilirler. Bezlerinde oluşan bu ıslaklık uzun süre tenlerine temas ederse kızarıklık oluşabilir. Bu yüzden bebeğin idrar ve dışkısının uzun süre tenine temas etmeden temizlenmesi ve bebek bezinin değiştirilmesi gerekmektedir. 

Pişiği tedavi ederken neyi yanlış yapıyoruz? 

bebek pudrası

Pişik oluşan ciltlerde pişiği tedavi ederken de birtakım yanlışlıklar yapılmaktadır. Pişik olan yüzeyin hızlı ve doğru bir şekilde temizlenmemesi durumunda ciltte lezyonlar oluşabilir ve giderek büyüyebilir. Bu nedenle pişik olmuş bebeğe herhangi bir kimyasal madde içeren temizleyiciler kullanılmamalıdır.

Cilt yüzeyi bol su ile yıkanarak temizlenmeli ve bir havlu yardımı ile iyice kurulanmalıdır. Temizlenen yüzeye çinko içeren kremler kullanılması kızarıkların iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bebek bezlerini değiştirirken pişik olan bölgeye bebek pudrası kullanmak bebeğin cildinin kurumasına ve tahriş olmasını sağlayan nemin azalmasına yardımcı olacaktır.

baba ve bebek

Fakat bebek pudrası kullanılırken oldukça özen gösterilmelidir. Bebeğin solunum yoluyla pudraya maruz kalmamalıdır. Yine pişik bölgesi temizlenirken, sabun, parfüm bazlı temizleyiciler, kimyasal içeriğe sahip olan temizleyiciler gibi ürünlerden uzak durulmalıdır. Bu ürünler pişiğe iyi gelmeyeceği gibi pişiğin daha da artmasına yol açabilir.

Bebeklerde oluşan pişiğe iyi gelen doğal çözümler:

Pişik İçin Bitkisel Çözümler

  • Hakiki zeytinyağı
  • Ceviz yaprağı
  • Sarı kantaron yağı
  • Yumurta beyazı
  • Hindistan cevizi yağı
  • Ev yapımı doğal yoğurt
  • Adaçayı

Bebeklerin vücutlarının belirli bölgelerinde oluşan pişiğe evde birkaç bitkisel ürün sayesinde hızlı çözümler üretebilirsiniz. Pişik problemleri bebekleri huzursuz eden, daha sık ağlamalarına sebep olan ve vücutlarında kızarıkların oluşmasına neden olan bir rahatsızlıktır. 

Bebeklerde oluşan pişik sorununa neden olan etkenleri ortadan kaldırdığınız halde pişik devam ediyor ise bitkisel çözümleri de deneyebilirsiniz. Pişik için nelerin iyi geleceğini merak edenler bu yazımız sizler için. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz pişiğe iyi gelen çözümleri sizler için sıraladık.

İçerisindeki onarıcı etkenler ile oldukça etkili; hakiki zeytinyağı

Zeytinyağı

Doğal zeytinyağı bebeklerde oluşan pişiği önlemede en etkili malzemelerden birisidir. Zeytinyağının içerisinde bulunan onarıcı etkenler sayesinde bebeklerin ciltlerini de hızlı bir şekilde onararak kızarıklıkların ortadan kalmasına yardımcı olur. Ayrıca pişik oluşumundan kaynaklı duyulan yanma hissini de zeytinyağı sayesinde engellemiş olursunuz. 

Bebeklerde pişik görülen bölgeye doğrudan uygulanabilir. Zeytinyağı uygulanmış bölgenin bir süre hava almasını sağlamanın da cilt onarımına etkisi olacaktır. Özellikle hassas ciltlere sahip bebeklerin bu doğal yöntemle pişik sorunundan kurtulması mümkündür.

Cilt yenileyici özelliği en önemli özelliği; ceviz yaprağı

Ceviz Yaprağı

Ceviz yaprağının cilt yenileyici özelliği vardır. Bu yüzden pişik tedavilerinde de kullanıma uygundur. Elbette kullanmak için birtakım işlemlere maruz kalmalıdır. Fakat evinizde çok kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz. İlk olarak yaprakları bol su ile iyice yıkayın daha sonra bir kap içerisine bir miktar su ile koyarak kaynamaya bırakın.

Ceviz yaprakları ile kaynayan suyu süzün ve soğumaya bırakın. Su soğuduktan sonra pamuk yardımı ile pişik olan bölgelere uygulayın . İçerisinde mineraller bulunan ceviz yaprağı tahriş olan ciltteki hücreleri onararak pişiği önleyecektir.

Kızarıklıkların ve dökülmelerin bir numaralı düşmanı; sarı kantaron yağı

Sarı Kantaron Yağı

Pişikten dolayı ciltte oluşan kızarıklıkları ve dökülmeleri onaran bitkisel bir yağdır.

Bir pamuk yardımı ile doğal kantaron yağını günlük olarak bebeğinizin pişik olan bölgelerine uygulayarak pişiğin iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

İyice çırpıldıysa etkili olmaması için hiçbir sebep yok; yumurta beyazı

Yumurta Beyazı

Pişik tedavisinde kullanılan yumurta beyazını bebeğinizin cildine uygulamadan önce iyice çırpmalısınız. Akışkan bir kıvam alan yumurta beyazını bebeğin cildine sürebilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Bebeğin cildine sürülen yumurta akı kurumadan bebek bezi bağlanmamalı ve bu işlemi günde sadece bir kez yapılmalı.

Hem iyileştirmek hem de korumak için birebir; hindistan cevizi yağı

Hindistan Cevizi Yağı

Cilt hasarını onarıcı etkisi bulunan hindistan cevizi yağını bir pamuk yardımı ile bebeğin pişik olan bölgelerine uygulayabilirsiniz. Pişik yüzünden keyifsiz olan bebekler bu yağ sayesinde rahatlayacakları için uyku sorununu da ortadan kaldıracaktır.

Hindistan cevizi yağını pişik sorunu geçene kadar kullanabilirsiniz. Bebeğin cilt problemini iyileştirmenin yanı sıra cildini de koruyacaktır.

Vücut ısısına göre ayarlamalısınız; ev yapımı doğal yoğurt

Doğal Yoğurt

Ebeveynler, evde mayaladıkları yoğurtları bebeklerinin pişik tedavisinde de kullanabilirler. Vücut ısısına göre ayarladığınız yoğurdu bebeğin pişik bölgelerine sürerek kurumasını bekleyin.

Kuruduktan sonra bebeğin bezini bağlayarak yoğurdun cildi yenilemesi için bırakabilirsiniz.

Tabiki sadece içilmiyor; adaçayı

Adaçayı

Son olarak adaçayı da pişik tedavisi için kullanılan bitkisel çözümlerden bir tanesidir. Adaçayını kaynatarak ve ya demleyerek hazırlayın. Hazırladığını çay soğuduktan sonra pamuk ile pişik olan bölgeye sürün. Cilt hücrelerinin yenilenmesini desteklemek için bu işlemi birden fazla kez yapabilirsiniz. Adaçayının içinde bulunan vitaminler sayesinde cildi yenilenecek ve bebeğinizin keyfi yerine gelecektir.

Yukarıda belirtilen pişik tedavi yöntemleri ve bitkisel çözümler uygulanmasına rağmen  pişikte herhangi bir iyileşme meydana gelmediyse mutlaka bir pediatri uzmanına başvurun. En doğru ve size özel bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Bebeğinizin vücudunda oluşan pişiğin daha fazla çoğalması, döküntülerin artması ve bebeğin ağrılarının fazla olması durumunda kesinlikle bir hekimden yardım alınmalıdır.

2
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
2
1
0
0