Samsung’un yapay zekâ takımında görevli üç araştırmacı, gerçekte olmayan ortamlara dair görüntüler oluşturan bir yapay zekâ ortaya geliştirdi. Bu yapay zekâ, ortamı sabit bir bakış açısına göre hareket edilebilecek şekilde kurguluyor.
Araştırmacılar, bulgularını bir makale ile açıkladılar. Ekibin üyelerinden Dmitry Ulyanov, yaptığı açıklamada “Ana fikir, duruş noktasından bir sahne oluşturmak. Alınan tek veri ise bir kullanıcının genel olarak serbest çektiği sahnelere dayanıyor” diyor. Belli bir noktadan çekilen fotoğraf, video içerisindeki cisimlerin de görsellerinin oluşturulmasını sağlıyor.
~Solda yer alan görüntü bilgisayardan, sağdaki görüntü ise videolardan
Ulyanov, iş arkadaşları Kara-Ali Aliev ve Victor Lempitsky ile birlikte yaptığı çalışmalarda GAN adlı modeli kullandı. Geliştirilen bu sistemde bir ağ, görüntü oluştururken diğeri de oluşturulan görüntüyü inceleyerek sahte olup olmadığına karar verecek.
Genelde bu tür videoları elde etmek için cisimlerin uzay içerisindeki geometrik konumlarını ve perspektiflerini belirleyen hatların belirlenmesi gerekir. Bu zorlu işin düzeltmesini de insanlar yapar ve süreç gereğinden fazla uzayabilir. Bu işlemi yapay zekânın, özellikle de GAN teknolojisinin yapması çok daha hızlı ve çok daha az kaynak tüketiyor.
Yine de bu teknolojinin henüz emekleme düzeyinde olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor ancak en azından yapay zekâ bu alanda ilerlemeye devam ediyor.