Esinlenme mi Çalıntı mı Olduğu Tartışma Konusu Olan 16 Logo: Bazıları Davalık!

52
5
4
3
2
Logo tasarımı, bir markanın kimliğini oluşturmanın en önemli yönlerinden biridir ve her marka kendine özgü bir kimlik ister. Ancak başkalarını kopyalamayı seçen veya çok benzer bir logo tasarımını kullanan markalar da var.

Bir markanın kendini bilinir ve akılda kalıcı kılmaya çalışırken başka bir markayı kopyalamasının pek bir anlamı yok. Bazen benzer tasarıma sahip logoyu kullanmanın nedeni, markaların benzer iş kolunda olması da olabiliyor.

Bu yüzden pek çok spor takımının ve araba markasının benzer şekil ve motifleri paylaşan logolara sahip olması belki de mantıklıdır ancak bazenn esinlenmenin ötesine geçildiğinde birçok marka, mahkemede karşı karşıya gelebiliyor.

Dünyaca ünlü kahve şirketi Starbucks hem logosunu hem de isminin Çince anlamını izinsiz kullandığı için Çin’deki bir kahve firmasıyla mahkemelik oldu.

starbucks

2003 yılında görülen deva sonucunda Shanghai Xingbake firmasının Starbucks'ın Çince adını kullanarak ve kafelerinin tasarımını taklit ederek "gayrimeşru rekabete" girdiğine karar verildi. Ayrıca firma Starbucks’a 62.000 dolar tazminat ödemek, ismini ve logosunu da değiştirmek zorunda kaldı.

Çinlilerin, Google’ı logosuna kadar kopyalayarak kullanıma sundukları arama motoru Goojje, dev şirketin tüm uyarılarına rağmen değiştirilmedi ve yaklaşık iki sene Çin’de en çok kullanılan arama motorlarından biri oldu.

google

Formula 1, 2017 yılında logosunu değiştirdi. Ancak logo 3M’in bir ürünündeki logoya oldukça benzediği için mahkemelik oldu.

formula

Birbirine oldukça benzeyen iki logo arasındaki tek fark 3M Futuro logosunda 1 rakamının yer almaması.

2014 yılında logo değişikliğine giden Airbnb’nin yeni logosu, ne tesadüf ki aynı yıl logosunu yayınlayan Automation Anywhere ile tıpatıp aynıydı.

airbnb

İki şirket arasında yapılan görüşmeler sonucunda Automation Anywhere, Airbnb logosuna benzemeyen yeni bir logo tasarımına geçiş yaptı.

NBC, 1976'da milyon dolarlık tasarımıyla yeni logosunu tanıttı. Tanıtımdan kısa süre sonra Amerikalı bir TV kanalı ETV logolarının benzediği için NBC’ye dava açtı.

nbc

Davanın sonucunda NBC hızla başka bir logo tasarımına geçti ve sonunda klasik tavus kuşu tabanlı tasarımını seçti.

nbc

Müzik akışı hizmeti Pandora, 2016 yılında logosunu tanıttığında, PayPal kendi logosuna benzediği ve kullanıcıların kafasını karıştırdığı için şirkete dava açtı.

paypal

Dava sonucunda bir anlaşmaya varıldı ve üç ay sonra Pandora yeni logosunu paylaştı.

Bu sefer Çinliler taklit edildi. Hem de Apple tarafından.

app store

Kon adlı Çinli giyim markası, Apple'ın App Store logosunda telif hakkı ihlali gerçekleştirdiği iddiası ile mahkemeye başvurmuştu.

Red Bull, Salman Akşun isimli bir vatandaşın ‘Zilli Öküz’ ismiyle kurduğu gazoz markasının logosunu, kendi logolarıyla karıştırılabileceği gerekçesiyle dava etti.

zilli gazoz

İki markanın logoları nedeniyle çıkan anlaşmazlık, taraflarca çözülemeyince mahkemeye taşınmıştı. Dava sonucunda iki marka arasında görsel ve işitsel bir benzerlik olmadığı, tüketici tarafından karıştırılma ihtimalinin olmadığına karar verilerek dava reddedildi.

Kırklareli Üniversitesinin 2008 yılında düzenlediği bir logo yarışmasında seçtiği logo, Çin Makao Özel İdari Bölgesi’nin logosuna olan benzerliğiyle uzun süre gündemde kalmıştı.

çalıntı logo

Beşiktaş ve Mecidiyeköy Tayfunspor’un logosu birebir aynıydı. Ancak Beşiktaş’ın açtığı dava sonucunda Tayfunspor bu logoyu artık kullanmadıklarını açıkladı.

beşiktaş

Uşak Belediyesi'nin 8.000 TL ödüllü logo tasarım yarışması sonucunda seçilen logonun, ünlü tenisçi Maria Sharapova'nın sahip olduğu bir şeker markasının logosuna olan benzerliği ortaya çıkınca oldukça tepki çekmişti.

uşak sharapova

Facebook, kripto para cüzdanı Calibra'nın logosu yüzünden Current isimli bir banka tarafından dava edilmişti.

current

Bir süre sonra şirket, Calibra'nın ismini Novi olarak değiştirdi. Ardından da Novi'yi kapatmıştı.

Sultangazispor'un logosu, İspanya futbol ligi ekiplerinden Osasuna'nın logosuna olan benzerliğiyle dikkat çekiyor.

sultangazi

Facebook'un adı Meta olarak değiştirildiğinde logosunun Almanya merkezli bir sağlık merkezi 'M-Sense' ile olan benzerliği çalıntı iddialarını da beraberinde getirmişti.

meta

Bu benzerlik karşısında sağlık şirketi, sosyal medya hesaplarından esprili paylaşımlar yapmış ve logo benzerliğini çok da önemsememişti.

Günümüzde Türk Telekom olarak hizmet veren Avea'nın 2013 yılında yenilenen logosu, Google Wallet'ın logosuna oldukça benziyordu.

avea

İzmir'deki Fenerbahçelilerin kurduğu Menemenspor'un yıllardır kullandığı logosu değişse bile her yeni logonun Fenerbahçe'nin logosuna olan benzerliği çokça eleştiriliyor.

menemenspor

Bir şeyler tasarlarken elbette daha önce yapılmış şeylerden esinlenilebilir. Ancak birebir kopyalamak, emek hırsızlığı yapmak markanın itibarını ve güvenilirliğini zedelemekle birlikte içeriğimizde de gördüğünüz gibi dava açılmasına da neden olabiliyor.

52
5
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
52
5
4
3
2