Starfield’dan yeni rol yapma oyunu olarak bahsediyoruz, fakat oyunun ortaya çıkışı 2018 yılına ve hatta daha öncesine kadar dayanıyor. İlk olarak 2018 yılında, The Elder Scrolls VI ile birlikte tanıtılan Starfield, Bethesda’nın sır gibi sakladığı bir oyundu. Tıpkı çok sevilen Skyrim gibi bir açık dünya rol yapma oyunu olacak olan Starfield, yeni fragmanıyla bizleri oldukça heyecanlandırmayı başardı.
Bethesda’nın uzun süren Fallout ve The Elder Scrolls serilerinin ardından çıkaracağı ilk oyun olan Starfield, sadece bu sebepten bile oyun hakkında daha fazla şey görme isteğimizi körüklüyor. Bu içeriğimizde Starfield nasıl bir oyun olacak? sorusu başta olmak üzere daha birçok soruyu ortaya çıkan bilgilerle yanıtlamaya çalışıyoruz.
Starfield’ın ilk yayınlanan 2018 tanıtım fragmanı:
2018 yılında oldukça kısa bir sinematik fragmanla duyurulan Starfield, birçok oyuncunun merakla beklediği bir yapım. Starfield’ın yeni nesil bir oyun olmasının yanı sıra Bethesda’nın Fallout ve The Elder Scrolls serisi haricinde 25 yılı aşkın bir sürenin ardından çıkaracağı ilk orijinal evren ve oyun olacak. Bu evrende, Constellation isimli hayatta kalmış son uzay kâşiflerinin arasına katılıyor olacağız.
Starfield geliyor, fakat hikâyesi hakkında neler biliyoruz?
Starfield’ın hikâyesi ne yazık ki hâlâ tam bir kapalı kutu. Neyse ki son yayınlanan fragman ile bu kutunun kenarından köşesinden bazı şeyler yakalamayı başardık. Starfield günümüzden yaklaşık olarak 300 yıl sonra geçecek ve biz oyuncular olarak Constellation isimli bir organizasyona dâhil olacağız. Constellation ise günümüzdeki NASA’ya benzetilebilir. Bunun yanı sıra Constellation birçok farklı uzay kaşifini bir araya getiren bir kurum olacak. Tabii bu organizasyon içerisinde görev alan belirli bir ana karakteri oynamayacağız.
Starfield, tıpkı Skyrim ve diğer The Elder Scrolls oyunları gibi çok fazla özelleştirmeye izin verecek. Bu sayede bize verilen Starfield evreni içerisinde kendimize has karakterimizi yaratıp, dilediğimiz şekilde hikâyeyi şekillendirebileceğiz. Ayrıca oyunda dâhil olabileceğimiz tek grup Constellation olmayacak. Oyun içerisinde ilerledikçe birçok farklı gruba dâhil olup kendi istediğimiz şekilde oyunda ilerleyebileceğiz. Bu nedenle tıpkı Skyrim’de olduğu gibi yüzlerle saat Starfield’ın başında oturmaya şimdiden hazır olmamız gerekiyor, çünkü Bethesda’nın başındaki isim Todd Howard’ın da dediği gibi Starfield bugüne kadar yapılmış en büyük uzay temalı rol yapma oyunu olacak.
Fragmanda görünen bir diyagramda uzay kâşiflerinin ne olduklarını bilmedikleri bir yapıyı keşfettiklerini görüyoruz. Fragman üzerinde inceleme yapan birçok kişi bu çizimlerde yer alan yapının antik uzaylı teknolojisi olduğunu düşünüyor. Yani bu da demek oluyor ki Starfield oynarken gizemli antik uzaylı teknolojilerini de keşfedebileceğiz. Hatta fragmanda, kamera bu antik uzaylı yapısını gösteren çizimlerin tam üzerindeyken anlatıcı; bulduğumuz bazı şeylerin, her şeyin kilidini açacak anahtar olabileceğini söylüyor. Bu nedenle antik uzaylıların oyundaki amacımız ve ana hikâye ile oldukça bağlantılı olduğunu düşünebiliriz.
Starfield nasıl bir oynanışa sahip olacak?
Öncelikle Starfield, tıpkı Skyrim ve Fallout 4 gibi hem birincil şahıs hem de üçüncül şahıs şeklinde oynanabilecek. Bunu fragmanda görmesek de Todd Howard oyunun böyle olacağını doğrulamış durumda. Howard’ın doğruladığı bir diğer oynanışa etki edecek unsur ise karakter özelleştirme konusunda. Howard’ın açıklamalarına göre Starfield’da karakter oluştururken tıpkı Cyberpunk 2077’de olduğu gibi karakterimizin geçmişini de özelleştirebileceğiz. Bu özelleştirmeler ise hem oynanışı hem de hikâyeyi değiştirebilecek.
Howard’ın Starfield hakkında kurduğu bir diğer önemli cümle ise şüphesiz “Uzayda geçen Skyrim” oluyor. Bu söz aslında bize oyunun genel hatları hakkında epey bir bilgi veriyor. Bu söze göre Starfield evrenine giriş yaptığımız andan itibaren Skyrim'de olduğu gibi büyük bir serbestlik bizleri bekliyor olacak. Bu yüzden büyük ihtimalle oyunun ana hikâyesini es geçip sadece farklı gezegenleri ve bu gezegenlerdeki diğer insanları, uzaylıları veya yapay zekâya sahip robotları keşfederek bile oyunun başında onlarca saat harcamamız mümkün.
Starfield hakkında üstü kapalı bilgi veren bir diğer açıklama ise Bethesda’nın genel müdürü Ashley Cheng tarafından yapılıyor. Cheng, Starfield’ın bir “Han Solo simülatörü” gibi olduğunu söylüyor. Starfield’da tıpkı Han Solo gibi geminize atlıyor ve bir sürü eğlenceli şey yapıyorsunuz. Bu yüzden ana hikâyenin es geçilip sadece keşif yaparak bile oyunda çok fazla şey görebileceğimizi tahmin edebiliyoruz.
Oyunda uzay gemisi savaşları görebilecek miyiz?
Starfiled’da uzay gemimizi bir nebzeye kadar kontrol edebileceğimizi biliyoruz. Sonuçta bu denli büyük açık dünyaya sahip olacak oyundan Star Wars Jedi: Fallen Order’da olduğu gibi haritadan haritaya sadece sinematikle seyahat etmeyi bekleyemeyiz. Fakat bu kontrol ne dereceye kadar olacak? Henüz hakkında bir bilgi olmasa da fragmanda gösterilen bazı detaylar Starfield’da uzay gemimizle savaşlar yapabileceğimize işaret ediyor olabilir.
Fragmanın sonlarına doğru gördüğümüz uzay gemisi konsolunda “Silahlar” anlamına gelebilecek WPNS (Weapons) ibaresini görüyoruz. Bunun altında biri MISS yani roketler olmak üzere üç farklı silah listeleniyor ve bu silahların yanında HOT yazıyor, bu da silahların ateşlenmeye hazır olduğu anlamına geliyor. Tüm bunların altında ise SHLD ibaresi bulunuyor. Büyük ihtimalle bu da kalkanları nitelendiriyor. Son olarak da bu silah ve kalkan göstergelerinin yanında bir adet Boost (Hızlanma) bir adet de Brake (Fren) göstergesi bulunuyor. Tüm bu ibareler ve göstergeler doğrultusunda oyunda belirli düzeyde bir uzay gemisi savaşı olabileceğini düşünüyoruz.
Starfield’ın yaratıldığı oyun motoru ve tahmini sistem gereksinimleri:
Bethesda uzun yıllardır tüm Fallout ve The Elder Scrolls oyunlarında kullandığı Creation Engine isimli oyun motorunu kullanıyor. Starfield’ın son yayınlanan fragmanında gördüğümüz üzere ise yeni oyun Creation Engine 2 ile gelecek. Bu da demek oluyor ki Starfield gerçekten de yeni nesile yaraşır görsellere sahip olacak. Zaten yeni yayınlanan fragman da bu motor ile oluşturulmuş durumda ve gerçekten güzel görünen grafiklere sahip.
Sistem gereksinimleri kısmına baktığımızda ise son zamanlarda çıkan Starfield ile karşılaştırıp tahmini bir sistem gereksinimi sunabileceğimiz bir oyun ne yazık ki yok. Fakat ortalama bir tahmin yapacak olursak; büyük ihtimalle Starfield oynamak için en azından AMD Ryzen 5 2600 veya eşdeğer güçte bir işlemciye sahip olmak gerekecektir. Ekran kartı yönünde ise en az 6 veya 8 GB VRAM’e sahip bir ekran kartı bu oyunu akıcı bir şekilde oynamak için gerekli olacak gibi duruyor. Bu nedenle en azından RX 5700 XT serisi veya GTX 1080ti serisi bir ekran kartına sahip olmak, Starfield deneyiminizi büyük ölçüde arttırabilir.
Starfield çıkış tarihi, geleceği platformlar ve geliştirme süreci:
Starfield aslında Bethesda’nın başındaki Todd Howard’ın çocukluğundan beri üzerinde çalıştığı bir konsept. Howard’ın açıklamalarına göre kendisi 1994 yılında bile Apple II bilgisayarının depolama alanı dolana kadar bu oyun üzerinde çalışıyordu. Daha sonradan Bethesda bünyesinde de Starfield konsepti birçok oyun üzerinde denendi fakat teknik yetersizliklerden ötürü başarılı olmadı. Son olarak 2013 yılında Starfield’ın resmi olarak temelleri atılmış oldu ve 2018 yılında da oyun bizlere duyuruldu.
Starfield, Xbox özel oyunu olarak Skyrim’in 11.11.11 tarihli çıkışının tam 10 yıl ardından 11.11.22 tarihinde Xbox Series S/X ve PC’de çıkış yapacak. Aynı zamanda Starfield ilk çıkış yaptığı günden itibaren Xbox Games Pass üzerinden de oynanabilecek. Todd Howard’ın dediğine göre stüdyo, çıkış tarihinden epey bir emin. Yani çok büyük bir aksilik olmazsa 11 Kasım 2022 tarihinde Starfield’a kavuşmuş olacağız. Sizler Starfield hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı ve oyun hakkındaki beklentilerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşmayı unutmayın.
Kaynak: IGN, The Washington Post, PC Gamer