Beyni Olmadan Yaşayabilen Bu 7 Canlının Sahip Olduğu Yetenekleri Öğrenince Ağzınız Açık Kalacak!

3
1
0
0
0
Beyin bildiğimiz kadarıyla, insanların, hayvanların hatta tüm canlı ve organizmaların olmazsa olmaz organları arasındadır. Ancak beyni olmadan yaşayan 7 farklı canlı türünden söz etsek?

Evet evet yanlış duymadınız. Bazı canlıların beyinleri yok ve hayatlarına bu şekilde devam ediyorlar. Üstelik öylesine farklı yeteneklere sahipler ki beyinlerinin yokluğu pek de problem sayılmaz.

Gelin, beyni olmayan bu 7 canlıya bakalım.

1. Denizanaları

denizanası

Söz konusu beyni olmayan canlılar olduğunda, akla gelen ve yaygın olarak bilinen ilk deniz canlısı denizanalarıdır. Bu canlıların beyinleri yoktur fakat temel hareketlerini koordine etmeleri ve çevresel uyaranlara yanıt vermeleri için güçlü sinir ağlarına sahiplerdir.

2. Deniz süngerleri

deniz süngeri

Deniz süngerleri, beyin ve sinir sistemine sahip olmayan, çok hücreli organizmalarından biridir. Ancak bu durum, onları etkisiz veya yeteneksiz yapmaz. 

Örneğin bu organizmalar, su bulunan yiyecek parçacıklarını yakalamak için özel hücrelere sahiplerdir. Ayrıca kaybettikleri dokuları yenileme özelliğine de sahiplerdir.

3. Deniz anemonları

deniz anemonları

Deniz anemonları, denizanalarının kuzeni sayılırlar. Onlar, sahip oldukları basit sinir sistemleri sayesinde dokunaçlarıyla avlarını yakalar ve bu sayede beslenirler. Beyinleri yoktur ancak oldukça başarılı avcılardır.

4. Deniz yıldızları

deniz yıldızı

Deniz yıldızları da beyni olmayan deniz canlıları arasında yer alır fakat onlar avlarını ve yönlerini bulmak için duyusal organlarını ve radyal sinir sistemlerini kullanırlar. 

Ayrıca onların en ilginç özellikleri, kaybettikleri vücut parçalarını yeniden üretebilme yetenekleridir. Üstelik vücutlarında herhangi bir parça zarar gördüğünde, bu bölgeyi kısa bir sürede onarabilirler.

5. Deniz hıyarları

deniz hıyarı

Deniz hıyarlarının da beyni yoktur fakat sinir sistemleri sayesinde çevresel değişikliklere oldukça hızlı bir şekilde tepki verebilirler. Ayrıca onlar ilginç bir şekilde kendilerini korumak için iç organlarını dışarı çıkararak savunma mekanizmalarını devreye sokabilirler. 

6. Mercanlar

mercan

Mercanlar, beyinleri yerine kimyasal sinyallerini kullanarak iletişim kuran ve dev koloniler oluşturabilen deniz canlılarındandır. Onların en büyük yeteneklerinden biri, deniz ekosisteminin ortalama %25’ini destekleyen mercan resiflerinin oluşumunda rol oynamalarıdır. 

Mercanların beyinleri yoktur fakat deniz yaşamının sürdürülebilirliği için vazgeçilmezlerdir. 

7. Yassı solucanlar

yassı solucan

Yassı solucanlar, merkezi bir beyne sahip olmasalar da dokunma, ışık ve çevre değişikliklerine tepki verebilecek merkezi olmayan bir sinir sistemine sahiptir. Onlar, küçük olmalarına rağmen doğanın işleyişinde önemli bir role sahiplerdir.

Özetle bu canlılar, bir beyne sahip değildir ancak farklı fizyolojik yapıları ve farklı yetenekleri sayesinde hayatlarına sorunsuz bir şekilde devam edebilirler. 

Kaynaklar: Pulse, Listelist

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

3
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
1
0
0
0