İlk 3 boyutlu yazıcı ile canlı doku üretimi 2009'da Novagen 3d Printing Technology'le başladı. İlk zamanlarda sadece doku baskısı alınabilirken bugünlerde organ baskısı alınabiliyor. Bu baskı teknolojisinin en çok kemik ve kıkırdak dokusu baskısı alınırken kullanılıyor. Hangzhou Elektronik Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacılar 3 boyutlu yazıcı sayesinde kulak ve burun baskısı alabiliyor.
Araştırmacılar 3 boyutlu bio-yazıcı kartuşu içindeki hücre ve benzeri bio-materyallerle sağlıyor. Örneğin 3 boyutlu yazıcı sayesinde bir çift insan kulağı çıkarabilmek için osteosit kullanıyor.
3 boyutlu yazıcıyla kemik ve kıkırdak dokusu üretmekte en büyük gelişme ise kafatası protezi baskısı almak; ilk olarak hastanın kafatasının taranmasıyla başlıyor. Dijital ortamdaki taranma tamamlandıktan sonra yazıcı kafatası modelini en ufak ayrıntısına uyacak şekilde kalıba döküyor. Bu şekilde üretilen kafatası proteziyle hastanın kafatasının yüzde 75’i onarılmış oluyor.
Geçtiğimiz günlerde Hollandalı bilim insanlarının, 3 boyutlu yazıcı yardımıyla ürettikleri en büyük kafatası implantı 22 yaşında, kemik rahatsızlığı olan bir hastaya yerleştirildi. Kafatası kemiğinin yerini alacak olan implant hastaya özel, dayanıklı plastik malzemeden üretildi.
3 boyutlu yazıcıda kemik ve kıkırdak dokusu dışında diğer organlar için de baskı teknolojisi geliştiriliyor. Bunlardan en önemlisi karaciğer. 3 boyutlu yazıcıda kalınlığı 500 mikron 'a kadar olan karaciğer dokusu üretildi.
3 boyutlu yazıcıdan ilk baskısını alınacak olan organ olan karaciğeri önümüzdeki yıl sergilenmesi bekleniyor. Önümüzdeki yıl sunulması planlanan karaciğer en az 40 gün doğal fiziksel yapısını koruyabilecek ve tamamen işlevselliğini sürdürebilecek. Üretilen ilk karaciğer sadece medikal çalışmalar ve ilaç araştırmaları için kullanılması planlanıyor.
Organ nakli bekleyen hastalar için 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kolay ulaşılması ve maliyetinin düşük olması sebebiyle büyük önem taşıyor.