Tüm Dünyanın Enerji İhtiyacını En Temiz Şekilde Karşılayacak Füzyon Reaktörü Geliştiriliyor

52
5
2
1
1
Her ne kadar nükleer enerji tüm çevre topluluklarının karşı çıktığı tehlikeli bir enerji çeşidi olsa da bir sonraki adım olan temiz füzyon reaksiyonu için gerekli bir adım ve Tri Alpha’nın çözümü nihayet bu dönemi getiriyor.
Füzyon reaksiyonu sayesinde enerji üretimi belki de tüm zamanların hem en gerçek, hem de en bilim-kurgu unsurlarından biri. Çünkü atomları güneşin çekirdeği kadar, hatta daha sıcak hale getirerek onların yeni atomlar oluşturmasını sağlamak bir yana, bu tepkimeyi kontrol altında ve sürekli halde tutmak günümüzün imkanları ile pratikte kimsenin kalkışmak istemeyeceği türden bir proje. En azından şimdiye kadar öyleydi.

Günümüzde kullanılan nükleer enerji santrallerindeki reaktörlerin de temel pransibi olan ve atomların çekirdek yapılarını değiştirmesi ile başka atomlara dönüşmesi reaksiyonlarına çekirdek tepkimesi denir ve çekirdek tepkimesi iki farklı şekilde gerçekleşir.
 

 Füzyon Reaksiyonu Nedir?


Fisyon adı verilen ilk tepkimede çekirdek parçalanarak daha hafif bir atoma dönüşür ve günümüzün nükleer enerji reaktörlerinde bu tepkime kullanılır.

Füzyon reaksiyonunda ise hafif olan iki atom bir araya gelerek daha ağır bir elementi oluşturur ve bu reaksiyon çok daha az miktarda madde kullanarak çok daha yüksek miktarda enerji açığa çıkartır.

Yıldızlarda gerçekleşen patlamalar füzyon reaksiyonudur ve yıldızlar en basit atom olan Hidrojen’i Helyum’a dönüştürerek hayata başlar. Sonrasında ise ortaya çıkan enerji ile gittikçe daha büyük elementleri oluşturur ve bu tepkimeler zamanla en ağır elementlerden biri olan Demir’in oluşmasına kadar sürer. (yakıtı bitince de kimisi söner, kimisi Süpernova patlaması ile Beyaz Cüce ya da Kırmızı Cüce gibi cisimlere dönüşür veya en bilinmez cisim olan kara delikleri oluşturur)

Böyle bir tepkimeyi de eğer kontrollü bir şekilde başlatıp kendisini sürdürecek noktaya getirebilirsek Iron Man (Demir Adam) filminde kullanılan Arc Reaktörü gibi neredeyse sonsuza dek dayanabilecek bir enerji kaynağına sahip olmuş oluruz.
 

 Füzyon Tepkimesi Nasıl Kontrol Edilebiliyor


Tri Alpha firması yaptığı açıklama ile doğanın ilk kıvılcımı diyebileceğimiz füzyon reaksiyonunu tetikleyerek bir süre kontrol altında tutmayı ve bir plazma bulutunu füzyon reaksiyonu başlatabilecek sıcaklık olan 10 milyon Santigrat derecede tam 5 milisaniye boyunca tutmayı başardı.

Yüksek sıcaklıktaki iki plazmayı bir arada reaksiyona girecek şekilde çarpıştırmak sadece bu maddeleri aynı ortama koymakla mümkün değildir; çünkü çekirdekler “+” elektrik yüklü olduklarından birbirlerini devasa bir kuvvet ile iterler. Bu nedenle de tepkimenin başlaması için milyonlarca derece sıcaklığa ve bu maddeleri stabil şekilde tutacak bir sisteme ihtiyaç duyulur.

Tri Alpha’nın sisteminde silindir bir tüpün iki ucundan gönderilen plazma çapraz şekilde gönderilen yüksek enerjili parçacık ışınları ile stabil halde tutuluyor ve videoda göründüğü üzere 5 milisaniye boyunca plazmalar bozulmadan bir arada kalıyor.
 

Videonun sonunda, sonrasında bu deneyi füzyon reaksiyonunu tetiklemeyi başaracak kadar yüksek sıcaklıkta da yapabileceklerini söyleyen Tri Alpha süper iletkenlerle oluşturulan çok kuvvetli manyetik alanların da yardımı ile gerçek bir füzyon reaktörüne ve sonsuz enerjiye çok yakın olduğumuzu belirtiyor.
 

 Füzyon Güvenli mi?


Füzyon reaksiyonu diğer nükleer reaksiyon çeşidi olan fisyondan kat ve kat daha güvenli bir tepkime. Çünkü öncelikli olarak füzyon tepkimesi çok yüksek düzeyde enerjiye ihtiyaç duyduğu için herhangi bir durum değişikliği anında kesiliyor ve fisyon gibi kontrolsüz şekilde devam etmiyor.

Fisyon reaktörlerinde, reaktör kapatılsa dahi devam eden beta ışıması nedeniyle reaktör ısınmaya devam ediyor ve bu ısı yeni ve kontrolsüz bir tepkimeyi tetikleyebiliyor.

Ayrıca Füzyon reaktörlerinde kullanılan yakıt miktarı çok çok düşük olabiliyor ve bu yakıt, birkaç onyıllık fisyon yakıtının yanında adeta tehlikesiz ölçüde görünüyor.

Yakıtın ve oluşan ürünün farklılığı da füzyon reaktörlerini güvenli kılan bir başka unsur; çünkü füzyon tepkimesi ile oluşacak olan Helyum ya da kullanılan element olan Hidrojen radyoaktif olmayan elementler.

Bir füzyon reaktörünün ekipmanlarında oluşacak olan radyoaktif aktivite ise hastanedeki MR cihazlarının yanında çalışan doktorların maruz kaldığı radyoaktivite ile aynı oranda olacak.
Umalım da Tri Alpha ve yine şu sıralarda bir füzyon reaktörü üzerinde çalıştığını duyduğumuz Lockheed Martin gibi isimlerden biri başarılı olur da insanlık sonunda enerji sorununu çözüp petrol için savaşmaktan daha akıllıca işlerin peşine düşer.

(Geçtiğimiz günlerde yazdığım Chernobyl Santrali kazası ile ilgili haberde bilmeden yazdığıma, anlamadan sadece karşı çıkmak için karşı çıktığıma dair yorumlar gelmiş. Şunu da belirtmek isterim ki; evet nükleer enerjiye çoğu çevre bilinçli birey ve örgüt gibi karşıyım; ancak bu yazıda sözünü ettiğim füzyonun bir şekilde hayatımıza girebilmesi için bugünkü teknolojinin gerektiğinin de farkındayım. Yine de nükleer santralin [günümüzün fisyon reaktörleri] tehlikeli ve çevreye zararlı olduğunu söylemeye de devam edeceğim. Çünkü öyle)
52
5
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
52
5
2
1
1
Yorumlar(11)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
5 yıl önce
Sözde çevre bilinçli bireyler günümüzün en az zararsız olan (rüzgar tribünlerinden ve güneş panellerinden bile daha zararsız olan) nükleer santrallerinin, milyonda bir ihtimal ile ve çok büyük bir sabotaj ile zararlı hale getirilme ihtimaline karşı, doğaya olabildiğince zarar veren, çalışanlarının sürekli ölümüne neden olan enerji üretim yöntemlerini tercih ediyorlar. Ne kadar bilinçli bireylersiniz siz öyle!
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
8 yıl önce
Kendi soruma cevabını buldum ve paylaşmak istedim. Termonükleer füzyonda aşırı derecede sıcak plazmayı durdurmanın bir kaç yolu varmış.Yerçekimsel SınırlamaBir kuvvetin yakıt hapsetme yeteneği Lawson kriterini tatmin etmek için yeterli olan bir kuvvetin yakıt hapsetme yeteneği yerçekimidir. Bunun için kütleye ihtiyaç vardır, oysaki; çok mükemmel olan yerçekimi hapsedilmesi yalnızca yıldızlarda bulunmuştur. Eğer yeterli kütleye sahiplerse, büyük yıldızların aralıklı füzyon kabiliyeti olanlar kırmızı cüceler ve kahverengi cüceler ise döteryum ve lityumla kaynaşabilirler. Yeterince ağır bir yıldızda, sağlanan hidrojen çekirdeklerinde tüketildikten sonra, çekirdekleri helyum ve karbonla kaynaşmaya başlar.En büyük yıldızda bu aşama enerjilerinin bir kısmı kaynaştığı zayıf elementlerden ve demirden elde edilene kadar devam eder. Demir en yüksek bağlanma enerjilerinden birisine sahiptir ve bu nedenle ağır elementler üreten reaksiyonlar genellikle endotermiktirler. Bu yüzden ağır metallerin önemli bir miktarı büyük yıldız gelişimlerinin sabit periyotlarında oluşturulmaz, fakat süpernova patlamalarında oluşturulur. Bazı hafif yıldızlar füzyon aşamalarından yaydığı nötronları absorbe ederek ya da yıldızın içindeki füzyondan enerji absorbe ederek, bu elementlerden uzun periyotlar içinde oluşabilirler. Demirden daha ağır olan elementlerin hepsi teorik olarak kurtulmuş bir potensiyel enerjiye sahiptir. Element sisteminin sonundaki oldukça ağır metallerde, bu ağır elementler nükleer füzyon aşamasında enerji üretebilirler.Manyetik Sınırlama
Ana madde: Magnetic confinement fusion
Elektriksel yüklü parçacıklar (yakıt iyonları gibi) manyetik alan çizgilerini takip ederler. Bu füzyon yakıtları güçlü bir manyetik alan kullanarak tutulabilir.Bu yazıda yazan tokamak adlı projedede bu manyetik sınırlama yöntemi kullanılacaktır.Bu arada 13 yaşındayım eğer yazıda bir yanlışlık varsa lütfen düzeltin
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
Güzel kardeşim Evet Güzel düşünmüşsün ama zaten bu reaksiyon sonucunda amaç güçlü bir manyetik alan uygulayarak bu projeyi uzun vadede sürdürmek , lakin ben güçlü manyetik alandan farklı bir şey bulunabileceğini düşünüyorum çünkü düşündüğüm gibi olmassa yapılan füzyon reaktörleri sadece şehirlere yada çevredeki binaları aydınlatır , şuan birçok şey icat edilebilir fikir var ama enerji kaynağı sıkıntı yaratıyor füzyon reaktörünü küçültebildiğimiz kadar küçültmek için araştırmalar yapmalıyız
8 yıl önce
Füzyon reaksiyonunda atomları birbirlerine yaklsştımamız gerekmekte. Bunu başarmak için ise 10 milyon santigrat derece ısı enerjisine ihtiyaç var. Peki bizim elimizdeki dünyanın en dayanıklı alaşımı kaç santigrat derece ısıya dayana biliyor 4500 civarında. Yani yakın bile değil. Peki bu adamlar nasıl bir soğutma sistemi kullanıyorlar. Lütfen cevap yazın
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
3 yıl önce
kurşun, soğutma sıvısı olarak düşünülüyor
5 yıl önce
Kısaca Maddenin plazma halinden yararlanılıyor ve bu plazma güçlendirilerek bunu mümkün kılıyor
6 yıl önce
onlar yüksek kalitede fanlar kuruluyo diye biliyorum cevabım yalnış olabilir
6 yıl önce
Elektromıknatıslarla plazmanın çeperlere değmemesi sağlanıyor. Sürekli yüksek enerjili elektrmanyetik dalgalarla dövülen plazma hiçbir şeye değemediği için ısıyı biriktirerek milyon derecelere çıkabiliyor.
9 yıl önce
Merhaba;
Çernobil yazısında barış abiye karşı çıkanların yorumları silinmiş galiba. Cevap verirsen sevinirim barış abi.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
9 yıl önce
5 milisaniye ne kadar enerji ürermelerini sağlamaış???
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
Çok yüksek bir enerji olduğunu biliyorum fakat bu enerjiyi depolamadan bilinebilirmi bilmiyorum
9 yıl önce
heh ne var bunu yapmada para verin yapem ya
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
9 yıl önce
10 tanesini birbirine bağlayalım sonra bunlşar birbirlerini sonsuza kada dengeler sonra onlardan enerjiyi alalım ve işte sonsuz enerji :D (tabiki böle bişi olamaz )
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
9 yıl önce
Bu Ölüm Makinesi Dünyadamı Olcak :S Kablosuz Enerji İle Aydan Dünyaya Göndersek Olmuyomu :(
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
5 yıl önce
Ölüm makinesi olarak gördüğünüz şeyi yeterince küçültebilirsek hayal ettiğiniz birçok şey gerçekleşicek , ve bu düşündüğün gibi tehlikeli bir şey değil bu bir füzyon tepkimesi için çok yüksek enerji gerekmekte herhangi bir tehlike anında verilen güç kesildiğinde kesinlikte duracaktır . Günümüzde fisyon reaktörleri nükleer santralllerde kullanılır bundan çıkan ısıyı suyu buharlaştırarak elektrik tribünlerini döndürerek enerji sağlar fakat herhangi bir tehlike anında verilen enerji düştüğü anda çekirdek beta ışımasından dolayı ısınmaya devam ediyor yani verilen enerjeyi kapatsanız dahi beta ışımasından dolayı çekirdek ısınmaya devam eder ve Soğutmanız o andan sonra mümkün değildir ki patlar Çernobilde aynı felaket yaşanmıştı dengesiz bilim adamları enerjiyi düşürüp çekirdek üzerindeki etkiyi araştırırken böyle bir felaket ortaya çıktı ve enerjiyi eski duruma getirmek artık mümkün olmadı çünkü çekirdek o kadar ısındıki o enerji düşünce artık enerjiyi eski haline getirsen bile çekirdeğe kar etmeyecektir mlsf patlayıp çekirdeğin etrafında olan kaplamaları etrafa yayarak ne kadar patlmayla içinde birikmiş olan radyasyon varsa etrafa saçılacaktır . Fakat Füzyon Reaktörü Olsaydı böyle olmazdı ama füzyon reaktörü için ise önemli miktar soğutabilen yada ısınma etkisini dışarıya hissetiremiyecek birşey yapabilirsen füzyon reaktörü en sağlıklısıdır ve emin ol Patlamayacaktır Bunun patlaması yıldızlar arasında zaten süpernovadır ki o yıldızların enerjisi hakkında pek bir fikrim yok ama dünya üzerinde füzyon reaksiyonun sonucunda çıkar enerjiyi depolarken ısıyıda çöz
m bulunursa dünya 20 yıl içinde galaksiler arası bile seyahat edebilir Çünkü elektrik Yakıttan bile güçlüdür !
9 yıl önce
Barış abiden bir başarılı yazı daha. O değilde abi bu gücü kontrol edemezsek ? Göründüğü kadar masum mu bu füzyon ?
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
9 yıl önce
İki şey sonsuzdur; İnsanoğlunun aptallığı ve evren. fakat ikincisinden emin değilim. "Albert Einstein"
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER