Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi’nden bazı araştırmacılar, Afrika’nın Güneybatı sahilindeki düşük bulut örtüsünün hızlı ve göz alıcı değişikliğini inceleyerek, bu bulutların Dünya’nın sıcaklığını ve soğukluğunu nasıl etkilediğini anlamaya çalışacaklar. NASA ve Avrupa Meteorolojik Uydular (EUMETSAT) tarafından elde edilen verilerin yıllarca süren araştırması sonucunda üniversitedeki bilim insanlarından olan Sandra Yuter ve ekibi, Namibya ve Angola kıyılarında bulut örtüsünün aniden ortaya çıktığını fark ettiler.
Konu hakkında konuşan Yuter, düşük bulutların geniş alanlarının subtropikal (Kuzey ve Güney paralellerinde yer alan sınırlanmış coğrafik bölgeler) okyanusa göre normal bir özellik olduğunu belirtti. Buradaki olağandışı şey ise ekibe göre bulut erozyonunun yüzlere kilometre uzunluğunda olması ve büyük bir hızla meydana gelmesi.
Yapılan araştırmalara göre bu hızlı bulut hareketi olayları, yıl boyunca meydana gelirken Mayıs ayında zirveye çıkıyor ve ayın yarısından fazla bir süre bu şekilde devam ediyor. Bu bölgelerdeki rüzgar yönünün genellikle dik olduğunu belirten Yuter ve ekibi, böylece bulutun rüzgar tarafından itilmediğini, açıklıkların sahilden gece yarısı başlayarak birkaç gün devam ettiğini söylüyor. Bu durum Güneş enerjisinin bu olayla alakası olmadığına işaret etmekte. Yuter’e göre bu tür bulut erezyonları daha önce hiç belgelenmemekle beraber atmosferik yer çekimi dalgalarının bu yeryüzü hareketlerini kontrol etmesine rağmen, bulutların nasıl bu şekilde hareket ettiği halen gizemini koruyor.
Gökyüzünde Yeşil Bulut mu Gördünüz: Kaçın!
Bilim insanlarına göre bu yeni keşfin araştırılması ve iklim süreçlerinin anlaşılması, alçak bulut alanlarının neden değiştiği hakkında önemli ipuçları verebilir çünkü bu alanlar, Güneş ışığını yansıtarak Dünya’yı serinletiyor. Eğer ilerleyen tarihlerde konuyla ilgili yeteri kadar gelişme elde edilebilirse, ısınan bir iklimde bulutlara ne olabileceği hakkında çeşitli öngörüler yapılabilecek.