Genetiği değiştirilen bitkiler uzun yıllardır var ancak bu süreç içerisinde kullanılan modifikasyonlar pek de verimli değildi. Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu problemi ele alarak yeni ve daha verimli bir teknik geliştirdi. Geliştirilen yeni yöntem sayesinde araştırmacılar, yeni genetik bileşenleri enjekte etmek için karbon nanotüp iğneleri kullanacaklar.
Şu an DNA alma işlemi iki farklı teknikle gerçekleştiriliyor. Birinde bilim insanları, Agrobacterium adı verilen bakteriyel hücreleri, genomlarına yerleştirilmiş genlerle birlikte hazırlıyor ve bitki hücreleriyle birlikte kuluçkaya yatırıyorlar. Bakteri de o genleri bazı bitki hücrelerine aktarıyor. Diğer teknikte ise DNA ile kaplanmış metal nanopartiküller kullanılıyor.
Berkeley’de keşfedilen yeni yöntem ise bir nevi şans eseri bulundu. Bilim insanı Markita Landry, mikroskobik bir inceleme yapmak için hücreleri stabil olarak tutabilsin diye karbon nanotüplerden bir “iskele” kurdu. Ancak bu iskele hücreleri deldi ve proje başarısız oldu. Bu noktada araştırmacılar, hücrelerden DNA’yı efektif bir şekilde alabilecekleri yeni bir yöntem keşfetmiş oldular.
DNA, bitki hücrelerinin duvarlarından geçebilecek kadar ince ve sıkışıp kalmayacak kadar da sertti. Dolayısıyla bir karbon nanotüp iğnesinin ucuna iliştirilirse, hiçbir sorun çıkmadan rahat bir şekilde içeri girilebilirdi.
Keşfi gerçekleştiren ekip, karbon nanotüplerin roka ve buğday gibi bitki hücrelerinin içine DNA yerleştirilebildiğini gösterdi. Bu keşif, bitkilerin DNA'larına yapılacak müdahalelerde bir devrime sebep olabilir.